foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Francouzská másla v Delmartu
Říká se, že v Praze je blaze. Jenomže to už dávno neplatí. Extrémní růst zaznamenávají prakticky všechny sektory. Od dětských kroužků po nájmy. Stranou nezůstávají ani potraviny.
Na redakci PrahaIN.cz se obrátil čtenář, který nás navedl do obchodu Delmart v obchodním centru Flora na Žižkově. Vyděsila ho cena másla. Prý rychle potřeboval jednu hrudku na chlebíčky, tak zaběhl do potravin, kde nebyli skoro žádní lidé.
„Měl jsem si vybrat Albert, tady jsem se vážně plácnul přes kapsu,“ dodal Michal Vránek, pracovník nedaleké banky. „A to nejsem úplně z nejchudších,“ upřesnil.
Do obchodu jsme se vydali taky.
Na podobně drahé máslo jsme předtím skutečně nikdy nenarazili. Cena těsně pod sto korun odpovídala. Jednalo se o značku Le Gall. Zjistili jsme, že jde o bretaňské nepasterované máslo. „Je vhodné především na studenou kuchyni, ale využívá se i v teplé kuchyni na vaření a pečení, do krémů, omáček, nákypů a dezertů. Nemělo by se používat na smažení,“ stojí v jeho bližším popisu.

Počkat na akci se opravdu vyplácí. Toto jsme našli v Tescu. Foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz
Místní obsluhy jsme se zeptali, jak se takto drahý výrobek kupuje. „Ani ne. Lidé vybírají podle ceny, je to poznat týden od týdne. Ale my tu cenu netvoříme,“ uvedl nám přítomný zaměstnanec. I podle jeho slov je máslo „opravdu drahé“ a „ne každý na něj má“.
Sortiment másel byl v prodejně širší, ale ve všech případech se cena pohybovala výrazně nad republikový průměr. Klasické máslo seženete běžně kolem šedesáti korun.
Ve všech případech hovoříme o 250 gramech.
Dobré to není
Kvůli růstu životních nákladů si musí 68 procent manuálně pracujících lidí v Praze přivydělávat, nejčastěji k výplatě potřebují lidé vydělat 5.000 až 9.000 korun měsíčně. Vyplývá to z průzkumu start-upu Grason (více ZDE) mezi 300 respondenty z metropole a blízkého okolí, kteří pracují jako řidiči, skladníci, prodavači, kuchaři, číšníci nebo servírky.
Firma propojuje brigádníky se zaměstnavateli prostřednictvím mobilní aplikace a nabízí práci i třeba jen na jednu směnu.
Z průzkumu vyplynulo, že 39 procent lidí, kterým nestačí výdělek z jejich běžného zaměstnání, pracuje u tří a více zaměstnavatelů najednou. Zhruba třetina má kromě svého běžného zaměstnaní přivýdělek u dalšího zaměstnavatele a 27 dotázaných si přivýdělek zajistí směnami navíc u svého zaměstnavatele.

Francouzská másla v Delmartu. Levnější má 125 gramů. Foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz
Lidé jako nejčastější důvody, proč potřebují více peněz, uvedli vysoké zálohy na energie, ceny energií, zdražování potravin nebo také nechtějí být závislí pouze na jednom zaměstnavateli. Podle společnosti Grason se někteří pracující bojí, že jejich zaměstnavatel kvůli současné ekonomické situace zkrachuje a přijdou o práci.
Spotřebitelské ceny v Česku v posledním kvartálu loňského roku meziročně stouply o 15,1 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Zpomalení růstu inflace podle ekonomů ovlivnilo započítání vládních opatření na snížení cen energií.
Ze zprávy analytika Miroslava Nováka z firmy AKCENT vyplývá, že inflace během prvních měsíců roku 2023 bude stále vysoká. Klesnout by mohla až v druhé polovině roku, a to k hranici dvouciferného čísla. Tento pokles je však stále malý oproti cíli České národní banky, který činí dvě procenta.
„Odhadovat inflaci pro nejbližší měsíce je hodně velká loterie. V lednové inflaci totiž odezní efekt takzvaného úsporného tarifu a současně se do ní promítnou nové ceníky obchodníků. V případě energií naštěstí zafunguje cenový strop, který zabrání dalšímu prudkému zdražení elektřiny a plynu,” uvedl (více ZDE) hlavní ekonom Petr Dufek z banky CREDITAS.