foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Máslo v Polsku, ilustrační foto
Lahodná a snadno roztíratelná. Taková je prý dvou set gramová hrudka, kterou po celé republice znají lidé pod označením ´Rodinné 82 procent´. Výrobek jednoznačně připomíná kostku másla. O to pochopitelně nejde.
Jedná se o takzvaný směsný tuk.
Server PrahaIN.cz na něj upozornilo hned několik čtenářek, vesměs domácích pekařek. Zmíněný výrobek prý bezproblémově nahradí standardní máslo. Chuť je podle nich nerozeznatelná. Rovněž na sociálních sítích je řada komentářů, které zmíněnou hrudku doporučují. Redakce se proto obrátila na prodejce. Je jím Bohušovická mlékárna z Bohušovic nad Ohří.
„´Rodinné 82%´ prodáváme běžně na naší podnikové prodejně v Bohušovické mlékárně a naše sesterská firma Accom Czech, která je výhradním dodavatelem tohoto směsného tuku, ho distribuuje po celé republice. Ve zkratce se jedná o tzv. náhražku klasického másla,“ řekl redakci manažer obchodu Jiří Kollár.
Podle jeho slov lze výrobek v kuchyni běžně využít na pečení, vaření. „A pro nenáročné konzumenty i na pečivo,“ zmínil dále Kollár. „Například pokud pečete kuře, od běžného másla ho po upečení nerozeznáte. Zákazníci si ho oblíbili pro jeho relativně nízkou cenu a kvalitu mezi směsnými tuky,“ řekl.
Aktuální cena je 19.90 korun.
Zmíněný výrobek. Zdroj: Bohušovická mlékárna, a.s., se svolením
Zákazníci se učí rozeznávat
PrahaIN.cz si všimnula, že totožný výrobek nabízí rovněž Tesco. Jde o ´Lahodné 82 procent´, které ale stojí 29.90. Na český trh jej dodává polský výrobce LUMIKO a Tesco ho zařadilo do sekce margarínů.
Zpět k ´Rodinnému 82 procent´.
„Odbyt na naší podnikové prodejně řídíme akcemi. Aktuálně ho máme v prodejně za 19.90 a je to dáno obdobím přípravy na pečení vánočního cukroví. Naši zákazníci ho velmi často zaměňují právě za pravé máslo,“ uzavřel Jiří Kollár.
Co se složení týká, směsný tuk obsahuje například částečně ztužený palmový tuk, mléčný tuk nebo jedlou sůl.
Na přesné označování výrobků, aby nedocházelo k záměnám při koupi, jsme se zeptali rovněž na Ministerstvu zemědělství. To nás odkázalo na specializované stránky Bezpečnost potravin, které se označování tuků samostatně věnují.