Nejchutnější český chléb je z Podkrkonoší. Porota ocenila i bochníky z pražského Tesca

18. 06. 202311:18
Nejchutnější český chléb je z Podkrkonoší. Porota ocenila i bochníky z pražského Tesca
foto: Rudolf Komár pro PrahaIN.cz/Chléb, ilustrační foto

Chléb je nezbytným základem jídelníčku. Někdo miluje tmavé žitné bochníky, jiný s radostí sáhne po světlém francouzském chlebu. Ať jste příznivci jakéhokoliv typu, chléb je prostě na českém stole nezbytností.

Svaz pekařů a cukrářů každoročně vyhlašuje soutěž o nejlepší chléb republiky. Letošní výsledky zveřejnil svaz na svém webu.

Nutno poznamenat, že komise vybírá jen z těch výrobků, které byly do soutěže oficiálně přihlášeny. Nejedná se tedy o volbu všeobecnou. Letos bylo do soutěže o nejchutnější pecen přihlášeno celkem 124 výrobků ze 40 českých pekáren.

Soutěží se v kategorii bochníků do 800 gramů a ve třídě do 1.200 gramů. Kromě vítězů jsou vždy oznámeny i názvy čtyř pekáren, které pečou tak dobře, že se mohou následně chlubit titulem Chléb vynikající kvality.

Nejkvalitnější malé bochníky v Česku podle komise odborníků peče pekárna BEAS v Choustníkově Hradišti v Královéhradeckém kraji. Nicméně porota ocenila v této kategorii i pražské pekárny řetězce Tesco. Jejich chleby se hned ve dvou případech dostaly do nejlepší pětky v této skupině.

V kategorii bochníků o váze do 1200 gramů se nejlepší chléb peče na Vysočině, a to konkrétně v pekárně ENPEKA. V této kategorii byl patrný vliv menších soukromých pekárniček, a proto se do nejlepší pětky dostaly i malé provozovny v Přerově, Vlachově Březí nebo v Pacově.

V letošní soutěži dominovaly s přehledem chleby z Vysočiny, které měly celkově největší zastoupení mezi oceněnými. Uspěly i východní Čechy. Z pražských výrobců uspěly jen pekárny řetězce Tesco a v kategorii chléb podle zahraniční receptury putuje cena i do pekárny řetězce Globus ve Štěrboholích.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných