Nejen turisté v Praze mlaskají nad smažákem s rajskou omáčkou

15. 07. 202313:22
Nejen turisté v Praze mlaskají nad smažákem s rajskou omáčkou
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Smažený sýr s rajskou omáčkou a knedlíky v Havelské Koruně

Česká gastronomie je atypická. Mnoho turistů si ji však oblíbilo, svíčková a podobné pokrmy patří mezi jejich oblíbená jídla. Kdo však do Prahy přijede poprvé a nemá zkušenosti, může se v tuzemské kuchyni rychle ztratit.

Jak mezi Pražany, tak i mezi zahraničními turisty je velmi populární Havelská Koruna. Tato samoobslužná jídelna se zaměřuje výhradně na nejznámější dobroty z české kuchyně. Nachází se v Havelské ulici na pomezí Václavského a Staroměstského náměstí. Od toho se odvíjí také zahraniční klientela.

Havelská Koruna je ale oblíbená i mezi Pražany. Svědčí o tom rozvoz prostřednictvím dovážkových platforem. Kdo tu někdy byl, tak ví, že kurýrů se tu během oběda protočí hned několik.

Ceny ale upřímně jídelnu zas tolik nepřipomínají. Hlavní jídla se tu pohybují v cenách od 140 do 182 korun, takže vlastně stejně jako v běžné restauraci za oběd. Očividně se zde ale hraje na kvalitu, každodenní davy lidí jsou známkou úspěchu.

Běžná fronta v Havelské Koruně. Zdroj: PrahaIN.cz

Smažený sýr s rajskou omáčkou a další...

Sami jsme restauraci několikrát navštívili a u cizinců jsme často viděli kombinace jídel, které nejsou pro Čecha ani trochu běžné. Co nás nejvíce zaujalo, a za všechny zmíníme, je kuřecí masová směs s knedlíky.

Nyní jsme ale hovořili s člověkem, který má kancelář v centru Prahy. Do Havelské Koruny tak chodí velmi často. I on tohle zaznamenal a přidal ještě neobvyklejší kombinace. Ze všeho nejvíc ho zaujal smažený sýr s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky.

Dál? Tak třeba řízek s (pravděpodobně) gulášem či koprová a svíčková omáčka s rýží.

Při podobných kombinacích, které by si podle svých slov nikdy neobjednal, se prý vždy jednalo o cizince.

Ptali jsme se na to přímo v Havelské Koruně. Tuto skutečnost nám potvrdil dispečer rozvozu restaurace.

„Dávají si všechno možné, přesně jak říkáte. Jak si to nakombinují, tak si to dají. Někdy nevědí, co si dávají, jindy jim to obsluha vysvětlí a třeba si to nechají vymluvit. Ale kombinace jsou možné všechny,“ řekl.

Vyzkoušeli jsme

Do Havelské Koruny jsme se znovu vypravili i my.

Měli jsme štěstí, nezastihli jsme tu žádné výrazné fronty, ale bylo tu mnoho cizinců. Rozhodli jsme se, že některou ze zvláštních variant, nad kterou někomu zůstává rozum stát, vyzkoušíme.

Jak už říkal zaměstnanec restaurace, obsluha někdy cizincům neobvyklou kombinaci kvůli jejich neinformovanosti vymluví. Jídlo jsme si tak vyzkoušeli objednat anglicky.

Naporoučeli jsme si smažený sýr s rajskou omáčkou a knedlíky. Žádné pozdvižení ani úsměv od obsluhy nepřišel. Ta jen bez údivu a profesionálně předala informaci dál „smažák a rajská!“.

My tak na talíř opravdu dostali dva české „klenoty“ v jednom. Smažený sýr a pro někoho strašáka školních jídelen - rajskou omáčku.

Musíme říct, že jsme se neobvyklé kombinace dost báli. Rajská omáčka byla ovšem velmi dobrá. To samé smažený sýr, který byl chutný a poctivý, konkrétně se jedná o goudu.

Spojení omáčky a smažáku vlastně nebylo vůbec špatné. Příště bychom si to rozhodně nedali, ale pohoršení jsme nebyli.

Komentář asi není potřeba. Zdroj: PrahaIN.cz

V Havelské Koruně se platí až při odchodu, kdy odevzdáte svůj konzumační lístek. Za čtyři knedlíky, omáčku, smažený sýr a neperlivou vodu jsme zaplatili 243 korun. Smažák byl pak samozřejmě nejdražší položkou - 115 korun.

Na obsluhu jsme teď už mluvili česky. Znovu jsme se ptali, jestli je to běžné.

„Ano, je to běžné, normální. Nejčastěji jsou ale takové kombinace u cizinců. Ale co by ne? Když to těm lidem chutná, proč ne. V bříšku se to všechno stejně smíchá,“ řekla nám velmi milá obsluha.

Zmínila se také o Polácích, kteří si prý ke všem omáčkám dávají zelí.

„Ale byl tady jednou i Čech, který si dával řízek s houbovou omáčkou. Já jsem na ten konzumační lístek právě koukala a ujišťovala jsem se, jestli si opravdu dával houbovou omáčku. Říkal, že ano, že mu to chutná,“ dodala obsluha z Havelské koruny.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných