foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Ryby, ilustrační foto
Nejíte kapra, a tak namísto ryby zdobí váš stůl na Štědrý den vepřové nebo kuřecí řízky. K tomuto svátku ale ryba patří. A věřte, že to nemusí být jen náš český kapr. Existuje hned několik zdravých a chutných alternativ.
Ryby by neměly ve vašem jídelníčku chybět a o Vánocích to platí dvojnásob. Proč? Obsahují bílkoviny a hlavně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdrojem vitaminů a mnoha minerálních látek. A to právě ve svátcích, kdy často nejíme příliš zdravě, potřebujeme. Navíc prý působí jako antidepresivum, preventivně bojují proti onemocnění srdce a krevního oběhu a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Ryba je tradičním symbolem křesťanství a také postním jídlem. Již v 17. století lidé o Vánocích pojídali ryby, jen prostý lid tento zvyk nedodržoval. Ti, kteří neměli možnost mít opravdovou rybu, ji nahrazovali symbolicky pečivem ve tvaru ryby.
Teprve ve 20. století se prosadil na vánoční stůl kapr obecný. Nejdříve byl připravován tzv. na modro vařený v octě nebo bílém víně, nebo tzv. na černo ve sladké omáčce z povidel a perníku. A po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený.

Klasický obrázek z ulic v předvánočním období, kádě s kapry. / foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz
Nejíte z nějakého důvodu tradiční kapry? Nabízí se tím pádem 'plán B'
LOSOS OBECNÝ
Nejoblíbenější a nejčastěji konzumovanou mořskou rybou je losos. Losos má typicky zbarvenou svalovinu (od oranžové do temně růžové). Barva je způsobena tučností masa, v podstatě platí, že čím je maso růžovější nebo červenější, tím je tučnější. Na rozdíl od kapra voní syrové maso po rybině jen lehce, vyniká kvalitní bílkovinou a neobsahuje příliš kalorií, a proto ho do jídelníčku zařezují i ti, kteří drží redukční dietu. Pořídit si můžete steakové plátky, filety či podkovy. Celý losos se spíše než na Štědrý den hodí přes léto na gril. Losos se často jí také syrový, a proto je součástí stále více oblíbeného suši. Takže letos na Vánoce můžete mít smaženou lososí podkovu a nebo experimentovat se syrovou rybou. V takovém případě se podívejte po uzené verzi lososa, dbejte na čerstvost a zvolte k němu dobrou marinádu.
TRESKA OBECNÁ
Treska se na Vánoce hodí tehdy, pokud máte děti a nebo ryby nejíte zvláště kvůli kostem. Má nízkotučné jemné maso a hlavně je téměř bez kostí. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a stejně tak vitaminy A, D a skupiny B. Nechybí ani důležité minerály. Hodí se pro celou rodinu, i pro dietáře. Zdravě můžete připravit tresku třeba pečením v alobalu s kouskem citrónu. Treska má výbornou chuť a není ji třeba speciálně kořenit. Stačí olivový olej, mořská sůl, bylinky a citron. Pokud se rozhodnete tresku grilovat, pak nezapomeňte na marinádu. Třeba z olivového oleje, citronové šťávy, hrubě namleté soli a drceného pepře. Rychle připravíte tresku smažením filetů na másle, nebo ji můžete zapéct.
AMUR BÍLÝ
Je sladkovodní kaprovitá ryba a má bílé, jemné a nízkokalorické maso. Právě proto je často amurem nahrazován kapr na vánočním stole. Jeho maso je křehčí, chuťově lepší a obsahuje mnohem méně malých kostí, kterých se u kapra tolik bojíme. Nejlépe uděláte, když ho připravíte smažením stejně jako kapra. Pokud smažené nejíte, pak ho rozhodně upečte. Skvěle si na něm pochutnáte. Jeho chuť snadno zvýrazní čerstvé bylinky, nejvhodnější právě na amura je tymián. V létě si ho můžete připravit na grilu nebo uvařit v páře. Kromě tradičních příloh se k amurovi hodí také těstoviny a zeleninový salát.
TUŇÁK
Je mořská ryba, kterou známe spíše jako pochoutku v konzervě, ale nemusí to tak být vždy. Hodí se i na slavnostní stůl, a to hlavně proto, že má lahodné maso, které pozitivně působí na zdraví i krásu. Obsahuje totiž látky, které zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Navíc jeho dalším pozitivem je i minimum kostí a ty, které tam jsou, jsou velké a snadno odstranitelné. Chuť ryby je neutrální, a proto při jeho přípravě záleží hlavně na vaší fantazii, vždy si zachová svou jemnou chuť. Připravit z něj můžete steaky, v japonské kuchyni je používán do suši. Chcete speciální vánoční pochoutku? Pak si udělejte tuňákový špíz s citronovou trávou opečený na rozpálené pánvi. Jako přílohu můžete zvolit třeba zeleninový salát.
PSTRUH DUHOVÝ
Pstruh je ryba spíše na léto, ale to nevadí. I přesto se hodí i na sváteční stůl. Maso je totiž lehce stravitelné, a proto se po celodenním „obžerství“ hodí pro náš žaludek. Jeho maso má výtečnou chuť, a proto ho stačí připravit s bylinkami, citronem a olivovým olejem. Pokud máte radši výraznější chuť, můžete přidat koření na ryby. K němu si můžete dát brambory vařené ve slupce a zakapat je bílým jogurtem. Chcete-li ostřejšího pstruha, dobře se snese i s chilli papričkami. Přejeme vám dobrou chuť.
Psali jsme
REPORTÁŽ Redakce PrahaIN.cz vyrazila na cestu do metropole. Zjistit, jak funguje prodej kaprů. Co vše obnáší, aby si mohli Češi na Štědrý den…