Nesnědené jídlo nevyhazujeme. Sdílet se dá už i uvařená omáčka nebo koláče

15. 02. 202220:04
Nesnědené jídlo nevyhazujeme. Sdílet se dá už i uvařená omáčka nebo koláče
foto: Misha Veselý, PrahaIN.cz/Neprodané jídlo před koncem trvanlivosti

Jelikož se podle společnosti Zachraň jídlo ročně vyhodí přibližně třetina vyprodukovaných potravin, vznikají stále nové způsoby, jak proti tomu bojovat. Iniciativní jsou jak městské části, tak i samotní občané. V Praze existuje hned několik forem sdílení jídla, do kterých se mohou zapojit jednotlivci stejně jako podniky. Zároveň tak pomáhají lidem, kteří jsou ve finanční tísni a potraviny potřebují.

Společnost Zachraň jídlo, která pomáhá v boji proti plýtvání jídlem různými druhy kampaní, uveřejnila na svých stránkách důležitá fakta z českých i Evropských potravinových statistik. Ta ukazují, že na světe se vyhazuje nebo znehodnotí třetina vyprodukovaného jídla. Tolik jídla by dokázalo nasytit přibližně 3 miliardy lidí. Hodnota potravin vyhozených v rámci Evropské unie je přibližně 149 miliard eur.

Typická česká domácnost by mohla ušetřit osm tisíc za rok, kdyby se vyhnula vyhazování nesnědeného jídla. Nejčastěji ale nezvládají konzumovat potraviny lidé, kteří žijí sami. Nakupují jich příliš mnoho a nestačí je spotřebovat.

Praha v boji proti plýtvání

V roce 2018 se Praha pokusila omezit vyhazování potravin s takzvanými veřejnými lednicemi. Ty byly umístěny na devíti místech po Praze. Kdokoliv mohl přijít a odložit nevyužité potraviny nebo si naopak vzít, co se mu hodí. Počet potravin, které bylo možno z lednic čerpat, nebyl nijak omezen.

V současné chvíli ale projekt zřejmě nefunguje. Na internetové mapě jsou označeny lednice, které by měly být již zrušeny, ale i ty nadále v provozu. Například na Pankráci ale lednice, která je dle mapy funkční, vůbec není. Zkoušeli jsme kontaktovat Prahu 4 a ověřit, v jaké fázi momentálně projekt je a zda měla na uzavření lednice vliv pandemie. Bohužel jsme ale nedostali odpověď.

Pražané se ale pandemií rozhodně nenechali zastavit. Na Facebooku vznikla skupina Sharing food Prague, která má téměř 6 tisíc členů. Lidé sdílí své nepotřebné potraviny od nevyužitých koření či cereálií, po přebytky koláčů a navařených omáček. Většinou najdou potraviny někoho, kdo je adoptuje během 5 až 10 minut od přidání příspěvku.

Z facebookové skupiny Sharing food Prague (stejně jako ostatní v textu).

Ve skupině se najdou i lidé, kteří o víkendech, kdy mají čas, záměrně vaří více jídla, aby ho mohli ostatním nabídnout.

Facebooková skupina ale není jedinou online formou sdílení nevyužitých potravin. Každý, kdo má chytrý telefon si může stáhnout aplikaci Nesnězeno. Ta v současné době sdružuje více než 770 podniků a využívá ji 162 331 lidí. Nejčastější je její užití samozřejmě v Praze kvůli velkému množství restaurací a dobré dopravní dostupnosti.

Aplikace funguje tak, že hledá podniky v okolí s pomocí GPS. Zobrazí se ty, které nestihly prodat své zásoby. Všechny nabízené potraviny jsou minimálně v třicetiprocentní slevě. Nabízená jídla jsou kvalitní a nezkažená. V aplikaci si je přímo zamluvíte a dojedete si pro ně. Výsledkem jsou ušetřené peníze i životní prostředí. S pomocí aplikace bylo zachráněno již téměř 170 tisíc porcí jídla.

Potravinové banky

V ČR fungují i takzvané potravinové banky. Jedna z nich slouží i pro Prahu a Středočeský kraj. Projekt je financován z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Jídlo pochází obvykle od poskytovatelů jako jsou supermarkety. Pracovníci potravinové banky jej roztřídí, aby se dostalo k potřebným. Těmi jsou různé neziskové organizace, charity, samoživitelé, senioři, sociálně slabí či lidé bez domova. Nejvíce se banka snaží pomoci lidem v akutní nouzi. Příděl potravin ale rozděluje i podle velikosti a možností odběratelské organizace. Záleží na tom, zda vaří pro své uživatele nebo jestli přijímá potraviny po datu minimální trvanlivosti. Některé organizace například nemají možnost si jezdit pro čerstvé ovoce a zeleninu.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných