Neuvěříte. Extra porce jídla za 109 korun, pivo za 29. Dá se to ale jíst?

14. 07. 202209:28
Neuvěříte. Extra porce jídla za 109 korun, pivo za 29. Dá se to ale jíst?
foto: Jiří Zemen PrahaIN.cz (stejně jako ostatní fotografie v článku)/Porce jídla v ZanziBar Ládví za 109 korun

RECENZE Nejlevnější hospoda v Praze? Tohle se nedá říct stoprocentně. Nicméně je jisté, že ZanziBar Ládví na tuto skutečnost aspiruje. Restaurace v Praze 8 nabízí obědy za ceny, jež se v dnešní době málokde vidí. A porce? Uvidíte sami. ZanziBar se stal populárním už před třemi lety, když Youtuber Jdeme Žrát natočil ochutnávku jídla z daného podniku.

Video na youtubovém kanále Jdeme Žrát nasbíralo přes 400 tisíc zhlédnutí. „Nepochopíte, že v Praze může něco takého fungovat,“ říkal v úvodu Youtuber, který narážel na cenu pokrmů.

V té době stál hlavní chod 65 korun. Vlastním jménem Grigori Makarian pak pochválil skoro vše, co ochutnal. Téměř půl milionů kliknutí na test ZanziBaru Ládví zapřičinilo vysoký dosah recenze. Lidé začali do zmiňovaného podniku jezdit i z okolních měst, když se například vydali do metropole za jejími krásami.

Za další rok přišel takzvaný retest. A opět dopadl z pohledu Jdeme Žrát na výbornou. Porce byly opět velké, ceny lidové. Samotný Youtuber zmiňoval, že mu děkovalo mnoho lidí za objevení nového podniku 

Vydali jsme se 

Ano, recenze známého Youtubera s dosahem ke statísícům lidí opravdu zapříčinila úkaz, který by se dal s klidem nazvat „food turismem“. Restaurační zařízení se dostalo do povědomí Pražanů ze všech mětských částí. Každopádně známe i příklady, kdy do nedávné doby o ZanziBaru nevěděli aní místní z Ládví. 

Ládví, místo známé pro svůj lesopark, ale také vrch položený 358 metrů nad mořem. V okolí stanice metra je pak sídliště Ďáblice. A jen za humny se nachází ZanziBar. Na zmiňované metro Ládví se z centra (metrem) dostanete cirka za deset minut, poté pěší chůzí do Youtubem proslavené restaurace za pět minut. 

ZanziBar Ládví těsně před otevírací dobou. Otevřeno má každý den od 11:30. Případné změny v časech jsou k dispozici na Facebooku.

Byli jsme tak vůbec prvními zákazníky dne. Za pár minut nás následovali další. V průběhu našeho oběda se začala restaurace zaplňovat také uvnitř. Tady je však na místě říct, že ZanziBar je malá hospoda, jak sama také uvádí ve svém popisu na Facebooku

Osazenstvo restaurace bylo opravdu z různých společenských vrstev a částí hlavního města. Někteří pocházeli z dané oblasti a do podniku to měli blízko. Také páni v monterkách měli svoji práci v okolí Ládví. Každopádně našli jsme právě i zájemce o oběd, kteří znají ZanziBar z internetu. 

Jsme tady poprvé a tak trochu omylem. Všichni pocházíme z Devítky (pozn. red. Praha 9 - území Vysočany, Hrdlořezy, Střížkov, Hloubětín, Libeň či Malešice). Ale jasně, tady to známe z Youtube,“ sdělila nám skupina tří mladých lidí. 

„Já tady bydlel léta letoucí a během toho jsem tady nikdy nebyl. Teď už bydlím v Bohnicích a o tomhle sem se dozvěděl z internetu. Teď jsem tu potřetí, ty porce jsou naprosto šíleně velké. Je to tu levné a chutově opravdu dobré. Jen doufám, že se mi oběd neprodraží pokutou za parkování,“ řekl nám další muž. 

Ceny? V Praze takové těžko najdete

Ano, největším lákadlem celé restaurace není gastronomický zážitek par excellence, ale velké porce a lidové ceny. Tohle můžeme prozradit dopředu. Jelikož pokud se podíváte na denní nabídku obědů, tak možná nebudete věřit svým očím. 

Smažený řízek, americké brambory, okurka - 109 korun
Smažený hermelín, americké brambory, omáčka - 109 korun
Smažený eidam, americké brambory, omáčka - 109 korun
Smažená kapsa, americké brambory, okurka - 109 korun

Pivo, Březňák - 29 korun.

Steak na grilu, hranolky - 109 korun... Je potřeba dále pokračovat?

Ceny jsou zkrátka lidové, na tom se shodne pravděpodobně každý. Už dopředu jsme také prozradili, že porce jsou obrovské. „Wow efekt“ se tak nejspíš nedostaví v plné výši, ale lidé, kteří o hospodě netuší, tak musí být při pohledu na talíř nadšeni, překvapeni či zaskočeni.

Největší porce v Praze?

Těžko říct, jestli se najde v hlavním městě restaurace, která by vám na talíř dala tak velkou porci jako v ZanziBaru Ládví. Tedy pokud mluvíme opravdu o hospodách, nikoliv o samooslužných bufetech, kde si může člověk nabrat libovolný počet pochutin. Těžko však říct, zdali by si jedinec sám tolik jídla opravdu nabral. 

Začneme tím nejdražším jídlem, které máme zvěčněné na fotografii. Tím byla bramboráková kapsa se steakem a oblohou za 138 korun. 

138 korun...

Bramborák se steakem bez přílohy se opticky zdá jako nejmenší porce ze všech, které jsme měli možnost vidět. Každopádně zdání klame, masa byla pořádná porce, stejně jako bramboráků. Ale oproti ostatním jídlům s přílohou je to ještě „slabý čaj“, co se týká velikosti na talíři. 

Pokud ochutnáte cokoliv s hranolkami či americkými bramborami, tak teprve poznáte synonymum slova mnoho.

Například smažená kapsa s americkými bramborami za 109 korun.

109 korun...

Největší zážitek kulinářského života jsme zrovna nečekali, to se také potvrdilo. Jídlo však svůj účel splnilo. Maso bylo opravdu nadmíru šťavnaté a dost chutné. V kapse byl ještě sýr, také v pořádku. Každopádně trochu úlet bychom našli v salámu, který se ve strouhance ještě nacházel. 

Americké brambory byly také dobré, každopádně poměrně mastné. Příště bychom uvítali jejich větší vysušení od oleje, ale nebylo to nic, co by se lidově řečeno nedalo přežít. Tatarka také chvalitebná, sice nebyla domácí, ale mezi kupovanými rozhodně to nejlepší, co se dá sehnat. 

Mega porce nekončí...

Steak s dušenou zeleninou, řízek s hranolkami, smažený sýr s hranolkami - vše za za 109 korun

Do toho všeho obsluhuje majitel restaurace. V celém ZanziBaru se nacházel pouze on a ještě jedna kuchařka. Na jídlo jsme si počkali poměrně dlouho. Čekání trvalo kolem dvaceti minut. To není při obědovém čase standardní, ale dá se naprosto pochopit, když příhlédneme na porce a ceny. 

Každopádně dobrou společnost dokáže zajistit právě on. Na první pohled přátelský a také vtipný. Svých zákazníků si očividně vážil a nebál se prohodit několik vtipů. Příjemný personál může vynahradit nepovedené jídlo či naopak. Tady však o špatných porkmech není řeč.

Závěr?

V restauraci ZanziBar Ládví nelze hledat gastronomický zážitek na vysoké úrovni. To by zákazník musel vyrazit jinám. Říká se, že „dobrý je za tři“. Co je však na trojce špatného? Jídlo bylo v pořádku, za svoji cenu bezkonkurenční. Zdravější variantu však těžko hledat, téměř vše je smažené na oleji.

Například porce amerických brambor či hranolků se může zdát jako zbytečná. Nám se opravdu celý objem nepovedlo sníst. 

ZanziBar je zkrátka unikátem na půdě pražských hospod. Nižší ceny pravděpodobně jinde nenajdete. Prostředí sídliště v Ládví má také své kouzlo. Narazili jsme i na příjemné zákazníky, stejně jako na milou obsluhu. 

Doporučujeme vyrazit. Nečeká vás rozhodně nic světoborného, ale ani špatného. Poměr cena výkon dopadl více než skvěle.

Cena: 10/10

Obsluha: 8/10

Kvalita: 5/10

Prostředí: 7/10

Celkové hodnocení: 7/10

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných