foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Prodej točené zmrzliny
Venkovní teploty se pomalu začínají zvedat a v následujících týdnech bychom se mohli dočkat takřka letních hodnot, ke kterým neodmyslitelně patří zmrzlina. Někteří mají rádi ovocné, jiní spíše smetanové. Ve stáncích se však setkáváme i s velmi neobvyklými druhy.
Na sociálních sítích se v posledních dnech velmi často objevuje reklama či sdílení příspěvků Zmrzlinové kavárny v Brně Líšni, která láká na čabajkovou zmrzlinu. Reklama je doplněna třemi fotkami. Na jedné jsou dva kopečky zmrzliny. Klasika, řekli bychom si podle fotografie, kdyby nebyly přiloženy další dva snímky. Na prvním je vyskládaných několik klobás a na dalším jsou klobásy již rozemleté. Právě z nich vzniká čabajková zmrzlina. O žert se nejedná.
Příspěvek během krátké doby získal stovky komentářů a další stovky ho sdílely. Většina komentujících však nadšení z čabajkové zmrzliny nepodpořila a často padají spíše negativní poznámky.
Čabajková zmrzlina ale není jedinou nestandardní variantou, kterou si zákazníci mohou v brněnské kavárně dát. K mání je také koprová či tvařůžková. Kdo se ale necítí na experimenty, nemusí se obávat, že by si nevybral. K dispozici jsou samozřejmě i klasické příchutě.
Nic, co bychom si chtěli zopakovat
Sami jsme v minulém roce na jednom food festivalu ochutnali čabajkovou, ale i křenovou a česnekovou a za nás nešlo o nic, co bychom si někdy v budoucnu chtěli zopakovat.
Naše redakce se obrátila přímo na brněnskou kavárnu s dotazy, kde nápad na podobné příchutě vznikl, zajímal nás také stručný recept, jak se čabajková zmrzlina vyrábí. „Náš dodavatel je Zmrzlinárna Ralsko,“ přišla krátká odpověď. Když jsme volali na telefonní číslo uvedené na stránkách kavárny, dozvěděli jsme se, že zájem je, ovšem že určitě nejde o druhy zmrzliny, kvůli kterým by zákazníci chodili.
Ve Zmrzlinárně Ralsko v Mimoni stojí jeden kopeček 35 korun, a to například i dubajské zmrzliny, která je běžně velmi drahá.
„Máme k dispozici degustační porci, ten, kdo se bojí chutí, může nejdřív zkusit a až pak se rozhodne, zda si koupí celý kopeček,“ dozvěděli jsme se po telefonu.
70 druhů zmrzlin
Podrobnosti nám sdělila až Ivana Jablonovská ze Zmrzlinárny Ralsko. „Jsme výrobna a prodejna řemeslných zmrzlin, vyrábíme jich několik stovek, různých příchutí. Klasické mléčné, ovocné, sorbety alkoholové, masové, sýrové, zeleninové, ovocné sorbety s 71 procenty ovoce. Naše firma začala s výrobou zmrzliny v roce 2000. Spousta našich netradičních zmrzlin vznikla na přání zákazníků,“ říká Jablonovská.
Vlastní provozovna v Mimoni byla otevřena v červnu roku 2018 a denně nabízí zhruba 70 druhů kopečkových zmrzlin. „Naše zmrzliny jsou držitelem několika certifikátů, například Regionální produkt Lužické hory a Máchův kraj, Regionální potravina Libereckého kraje, Regionální českolipský produkt roku. Rádi se také účastníme různých festivalů, městských slavností, firemních akcí. Mezi největší patří Prague Ice Cream Festival, Benátska noc, Muzejní noc,“ popisuje Jablonovská.
Některé jejich netradiční zmrzliny jsou zapsány na Úřadě průmyslového vlastnictví. Konkrétně jde o čabajkovou, křenovou, makovou, svíčkovou, koprovou, chlebovou, šafránovou, matcha a kakaovu s čili, chlebovou a štrúdlovou. V nabídce je ale také zmrzlina s příchutí tvarůžků nebo česneková. Zakoupit lze také jedna slaná příchuť, a tou je balkánský sýr.
Nechybí ale ani zmrzliny s přidaným alkoholem. „Všechny alkoholové sorbety vyráběné u nás opravdu obsahují alkohol, a jsou tudíž mladistvým neprodejné a řidičům a těhotným nedoporučujeme. U vysoko procentního alkoholu jsou tři kopečky jako panák 0,04ml slivovice, rum, gin, vodka. Samozřejmě i milovníci piva naleznou u nás své,“ popisuje.
Zmrzlina pro nerozhodné
Mezi nejprodávanější zmrzliny ale stále patří slaný karamel, dubajská zmrzlina, levandulová, vanilka bourbon, dračí ovoce sorbet, štrúdlová, rakytník či malinový sorbet.
Podle Ivany Jablonovské nabízí ale i další speciality. „A pokud je zákazník nerozhodný, pronese u nás nejčastěji větu „Ježišmárjá“ nebo „Já nevím“, tak má již přípravné dva kopečky s názvem Ježišmarjá a Já nevím. Jsou to druhy zmrzlin, pokaždé jiné příchutě. A nejen pro naše motorkáře máme v nabídce i velmi oblíbenou zmrzlinu - asfaltovou. S příchutí lesních plodů, nebo sicilského citronu,“ říká Jablonovská.
„Na čabajkovou, česnekovou, tvarůžkovou, koprovou, balkánskou, slivovicovou, Jacka Danielse si koupíme suroviny dle druhu příchutě a zpracujeme. Dlouho mi trvalo, než se mi podařilo dostat tyto suroviny do potřebného tvaru, stavu, aby se daly prodávat, obzvláště u alkoholu,“ popisuje Jablonovská.
Loštice, to je to město
V Lošticích, městě tvarůžků, zase není neobvyklá zmrzlina s příchutí právě olomouckých tvarůžků. Už dříve jsme informovali o sladkostech s příchutí tvarůžků. V loštické kavárně stojí kopeček 40 korun. Zmrzlina je vyráběna přímo na místě a smetanovo-tvarohová obsahuje na třicet procent tvarůžků.
„Kdo neochutnal tvarůžkovou zmrzlinu, jako by nebyl v Lošticích,“ láká prodejce. Na nedostatek zájemců si zde stěžovat nemohou. Uvedená zmrzlina prý táhne.
Kdo by měl chuť na netradiční příchutě také v Praze, za necelý měsíc může navštívit Prague Ice Cream Festival, který se koná na Výstavišti o víkendu 21. a 22. června. Stánek Zmrzlinárny Ralsko nebude chybět.