foto: Archív Martina Čejky, se svolením/Martin Čejka, řezník a uzenář
ROZHOVOR: Oblíbená vinná klobása patří k takzvanému rodinnému stříbru. Jde o tradiční českou specialitu řezníků a uzenářů. Na rozdíl od klasických klobás se neudí, ale prodává se čerstvá. „Právě tím je vinná klobása výjimečná a musí se rychle zpracovat. Pokud ji někde prodávají balenou, tak obsahuje chemické konzervanty,“ řekl PrahaIN.cz Martin Čejka, který je čtvrtou generací slavného řeznického a uzenářského rodu.
Klasické klobásy, které jsou uzené teplým nebo studeným kouřem se pouze ohřívají v horké vodě. Vinná klobása je výjimečná tím, že se prodává syrová, bez jakékoliv tepelné úpravy. Jde o vynikající, tradiční specialitu.
„Dávejte proto vždy pozor na uvedené datum spotřeby. V ideálním případě by měla být zpracována do 48 hodin od nákupu. Právě proto, že se prodává čerstvá a je určená k rychlé spotřebě, je také tak dobrá. Každému říkám, aby si při nákupu pohlídal, kdy byla vyrobena. Pokud je datum spotřeby delší, znamená to, že bude obsahovat také přidané konzervanty. Skutečně kvalitní, tradiční vinnou klobásu bez chemie vždy doporučuji koupit čerstvou v jakémkoliv řeznictví. Nikoliv balenou,“ doporučuje čtenářům PrahaIN.cz Martin Čejka.
Psali jsme
RECENZE: Dělat restaurační byznys v dnešní době, to chce odvahu. V nejisté době se spousta podnikatelů uchyluje k zavíraní podniků. Aby přišel…
Připomíná zároveň, že nejdůležitější roli při výrobě dobré vinné klobásy, hrají kvalitní suroviny. A také poctivá příprava. "Na vinnou klobásu máme vlastní vychytávku. Nedáváme klasickou strouhánku, ale housku namočíme do vína a tu vmícháme do masa. Tím je kvalita vyšší. Důležitou roli hraje i to, že používáme kvalitní moravské víno. Nikoliv patoky v krabicích," zdůraznil Martin Čejka.

Smažená vinná klobása se v mnohých rodinnách jí i o Vánocích. Zdroj: PrahaIN.cz
Chemická bomba
Připomíná, že to samé platí i pro další balené polotovary. Například pro sekanou.
„Domácí sekaná z čerstvě pomletého a dochuceného masa je úžasná. Ovšem balený polotovar je dopředu nasolený. Někdy obsahuje také další aditiva, jako jsou stabilizátory, barviva, antioxidanty či glutamáty, aby déle vydržela. Zásadně se balí v ochranné atmosféře. Proto u mletého masa v supermarketu není rozhodující datum spotřeby.

Vinnou klobásu může připravovat na mnoho způsobů. Foto: Archív Martina Čejky, se svolením.
Čím delší datum spotřeby je, tím je větší pravděpodobnost, že bude obsahovat všechny tyto přísady. Vyplatí se proto číst etikety, kde se dozvíte nejen kolik procent masa výrobek skutečně obsahuje, ale i jaké další přísady výrobci použili,“ upozornil Martin Čejka.