foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z nové žižkovské kebabárny
REPORTÁŽ: Prodejny s kebabem vyrostly v Praze jako houby po dešti. Jsou doslova všude. Jeden z letitých prodejců ale už před několika měsíci přiznal, že zájem o tento pokrm spíše klesá.
„Je to dražší, ale za to my nemůžeme, nakupujeme všechno dráž. A hlavně jsou stánky s kebabem dnes už všude,“ řekl nám tehdy a také dodal, že lidé mohou být tohoto pokrmu zkrátka už přejedení.
„Je to všude po Praze stejné. Řekl bych, že hodně z nás má i stejného dodavatele, v podstatě jde o to, jakou budete mít zeleninu a omáčky. Já si je dělám sám a lidé si je chválí, vrací se,“ uvedl dále.
Velmi podobné maso v prodejnách s kebabem napříč Prahou je dnes už takovým koloritem. Pokud není vyloženě oschlé a staré, nikde většinou nepřekvapí.
Provozovny však vznikají stále, většinou ale nemají co nového nabídnout.
Psali jsme
Nenáviděný i milovaný, to je kebab. V Praze ho můžete koupit doslova na každém rohu.
Bio kebab?
O to víc jsme byli překvapení, když jsme zaregistrovali otevření nového podniku na Žižkově. „Premium BIO Kebab,“ viděli jsme na ceduli u místa, kde se dříve nacházela jiná kebabárna.
Právě slovíčko „BIO“ nás zaujalo. Ve spojitosti s kebabem se jedná o neobvyklou věc.
Jako bio se označují produkty, jenž pochází z ekologického zemědělství.
Na místo jsme se vydali. Nachází se nedaleko tramvajové zastávky Nákladové nádraží Žižkov. Kolem druhé hodiny bylo v menší prodejně prázdno, před budovou stáli čtyři muži a vyhlíželi zákazníky.
Slušně pozdravili a jeden se zeptal, jestli chceme něco doporučit. Nebylo potřeba. Nabídka je úplně standardní, jako známe po celé Praze.
Kebab na všech místech zdražoval a dnes díky tomu rozhodně nepatří k tomu levnějšímu. Nicméně tady jsou ceny ještě vyšší. Talíř s chlebem vyjde na 225 korun.

I nabídka zeleniny je standardní. Zdroj: PrahaIN.cz
Z důvodu vysoké ceny nás zajímalo, v čem je tento kebab lepší.
„Máme maso z Německa. Až to zkusíte, tak uvidíte, v tom mase je opravdu rozdíl, je dobré,“ řekl prodejce a dodal, že dříve podnikali v Plzni. V hlavním městě jsou pouze krátce, otevřeno je týden, a proto není na Googlu zatím ani jedna recenze.
Lidé si prý maso chválí. Na jídlo chodí kvůli označení bio. „Jsou zvědaví, ptají se, shánějí informace. Hodně se jich vrací a říkají, že je to dobré,“ uvedl prodejce.
Sám přiznal, že v Praze je prodejen s kebabem jako máků. Konkurenci nechtěl popichovat, ale kvalitu v nich příliš nepozoruje.
„Mnoho prodejců dováží maso z Polska a z Německa. Mnozí z nich za něj zaplatí opravdu málo peněz. Je to například čtyři, pět euro za kilogram. My bereme maso mnohem dražší a je to znát,“ popsal.
Už zmiňovaný talíř s chlebem za 225 korun jsme vyzkoušeli. Objednali jsme pouze telecí maso, k dispozici je ještě klasické kuřecí.
Porce to byla slušná, ale jak jsme již zmínili, prodejní cena je oproti ostatním vyšší.
V teple kanceláře jsme jídlo ochutnali. Musíme uznat, že rozdíl byl znatelný hned podle barvy masa. Z žižkovské bio prodejny bylo tmavší a vizuálně vypadalo trochu lépe. I chuť byla rozdílná. Bylo zde mnohem více cítit maso. Zelenina byla v pořádku, nic nového. Dresinky byly také dobré a přišlo nám, že chutnali jinak než v podnicích, kde jsme kebab ochutnali v minulosti.
Takže ano, kvalita je opravdu znát, chuť masa je lepší.

Bio kebab... Zdroj: PrahaIN.cz
Označení bio kebab jsme nenašli ani v Německu, kde je z důvodu četné turecké populace tento pokrm ještě populárnější než u nás. Mnichovský zpravodajský portál Merkur uvádí, že vůbec nejdražší kebab v Německu je právě v hlavním městě Bavorska.
Cihan Anadologlu tady na proslulé Leopoldstraße provozuje podnik s luxusní variantou této pochoutky. Za kebab dáte 35 euro, to je v přepočtu asi 850 korun.
Místo klasického telecího masa je plněno kvalitním japonským „Kagoshima Wagyu Short Rib“, píše Merkur a cituje i majitele, který uvádí, že poptávka po jeho produktech roste.