Ochutnali jsme boršč, který v Pražské tržnici vaří ukrajinské uprchlice

07. 04. 202220:40
Ochutnali jsme boršč, který v Pražské tržnici vaří ukrajinské uprchlice
foto: Misha Veselý, PrahaIN.cz/Paní Naďa, která uprchla z Ukrajiny a nyní pracuje ve food tracku.

Zúčastnili jsme se otevření ukrajinského food trucku v Pražské tržnici a ochutnali boršč. Ten nám uvařila paní Naďa, která se svým synem uprchla do Čech hned druhý den války. Nový food truck má pomoci najít práci několika uprchlíkům a zároveň vnést mezi ostatní food trucky kouzlo ukrajinské kuchyně.

Paní Naďa, která dnes začala pracovat ve food trucku v Pražské tržnici, společně se sestrou odjela vlastním vozem na hranice s Polskem hned druhý den války. Obě s sebou vezly své děti, Naďa prchala s šestnáctiletým synem. Dál pokračovali autobusem do Prahy. V něm už dostali i kontakt na dobrovolníky, kteří jim pomohli zařídit ubytování v hotelu, které podle ní bylo velmi komfortní.

Nyní bydlí v malém bytě v klášteře. Pokud to bude možné, přála by si Naďa, aby tu její syn mohl pokračovat ve studiu. Díky iniciativě, že se budou v tržnici vařit ukrajinská jídla, dostala práci, která jí pomůže zajistit pro syna lepší podmínky.

Paní Naďa při obsluze hostů, kteří přišli na otevření food trucku.

K zahájení provozu food trucku se dostavil i Pavel Vyhnánek (PRAHA SOBĚ), náměstek pražského primátora. „Může se to zdát jako maličkost, ale z našeho pohledu to určitě maličkost není,“ uvedl Vyhnánek. Pojízdný stánek bude fungovat vždy od 12 do 19 hodin a střídat se v něm budou prozatím dvě pracovnice.

Zájem o práci byl obrovský

Kromě Vyhnánka se zúčastnila také Nora Fridrichová, zakladatelka Šatníku Praha. Ten fungoval v Pražské tržnici již dříve a pomáhal sběrem oblečení, hraček, sportovních a školních potřeb a drogerie pro rodiny samoživitelů. V současné situaci poskytuje tuto pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Uvedla, že když nápad na zřízení ukrajinské kuchyně přišel, zeptala se v Šatníku Ukrajinek, které tam vypomáhají jako dobrovolnice, kdo z nich umí vařit. Okamžitě se zvedla salva rukou a tak museli uspořádat drobný konkurz.

Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha, upozornil na to, že Ukrajincům, kteří k nám utekli, není potřeba závidět výhody, které jim stát poskytuje. „Je to přesně jak říká Nora, že prostě budou hledat práci, nepřišli si sem pro dávky,“ uvedl Hübl. Podle něj může být food truck vzorem i pro ostatní městské části, aby vytvořily obdobná pracovní místa.

Boršč, který jsme dostali na ochutnávku.

Na závěr jsme si dali boršč. Prozatím jsou zde připravována dvě jídla – boršč a čebureky. Nabídka jídel i pracovní doba by se mohla v budoucnu rozšířit, pokud bude zájem ze strany veřejnosti.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných