foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Jídlo z McDonald's, ilustrační obrázek
Řetězec rychlého občerstvení McDonald's spustil jednu z vůbec nejoblíbenějších akcí, takzvanou Sýrovou sezónu, zvanou také „Sýrovka“. Jak už název napovídá, specialitami tohoto menu jsou pokrmy se sýrem. Odborníci na zdravou výživu však upozorňují na vysoký počet kalorií, které může jedno takové menu skrývat.
Sýrovou sezónu letos McDonald's spustil ve středu 22. října. Jde o jednu z vůbec nejoblíbenějších akcí, což dokazují četné dotazy, které se v průběhu celého roku objevují především na sociálních sítích fast foodu, stejně jako mimořádná zaplněnost poboček, kterou jsme v průběhu posledních dní zaznamenali.
„Sýrová sezóna se stala tradiční součástí naší nabídky, kterou zákazníci každoročně s nadšením požadují. Patří mezi naše nejúspěšnější kampaně a také letos přináší vyváženou kombinaci osvědčených klasik a nových chutí. Naším cílem je dopřát lidem malou radost na každém kroku,“ uvedl k návratu oblíbené akce v tiskové zprávě Martin Troup, ředitel marketingu McDonald's pro Česko, Slovensko a Ukrajinu.
V nabídce zákazníkům řada položek chybí
Letošní nabídka obsahuje Swiss King, Cheese King nebo Cheese King Chicken shodně za 189 korun, Swiss Junior za 79 korun, smažené hermelínky 3 kusy za 69 korun nebo 5 kusů za 119 korun a McFlavor Fries Cheddar & Bacon za 85 korun.
Řada zákazníků oproti předchozím rokům postrádá například grilovaný hermelín, cheddarové hvězdičky nebo McSmažák. „Chodím do Mekáče v podstatě jen v sýrové sezóně, pardon, chodil jsem. Pokud nemáte smažák, tak není důvod chodit už vůbec,“ napsal například jeden z nespokojených zákazníků na Facebooku.
Kromě chybějících položek v menu ale zákazníci i odborníci na zdravou výživu upozorňují ještě na jeden důležitý fakt, kterým je obsah kilokalorií. Ty totiž v případě Sýrové sezóny dosahují ještě vyšších hodnot než běžné položky menu.
Psali jsme
Ačkoliv svatý Martin na bílém koni přijede až 11. listopadu, ten, kdo si chce i letos pochutnat na svatomartinské huse, má nejvyšší čas…
Před Sýrovou sezónou varují i odborníci
„Ne každý si uvědomuje, že jedno menu může mít snadno přes 1.500 kilokalorií. To je víc než polovina mého doporučeného denního energetického příjmu,“ dozvěděla se redakce od čtenářky Marie, která se pod dohledem profesionální nutriční poradkyně snaží zbavit několika přebytečných kil: „Moje poradkyně mě před tím varovala, že má špatné zkušenosti. Lidé jsou tam prý schopni chodit i každý den, protože to je jenom dočasná nabídka, tak to chtějí co nejvíce využít. Poradila mi, abych k tomu přistupovala s nadhledem a předem se vždycky podívala, kolik kalorií do sebe vlastně cpu.“
Kontrola kalorií není v případě McDonald's nic složitého. Fast food totiž výživové hodnoty nabízí přímo na svém webu, kde je možné si příjem spočítat také prostřednictvím Nutriční kalkulačky. Ta počítá s referenční hodnotou příjmu u průměrné dospělé osoby 2.000 kilokalorií. Na webu lze například dohledat, že Swiss King obsahuje 792 kcal a Cheese King dokonce 836 kcal. Tři smažené hermelínky pak obsahují 564 kilokalorií, McFlavor Fries 475 kcal a Coca-Cola o objemu 0,25 litru 104 kcal. Dosáhnout referenční hodnoty příjmu tak vlastně není vůbec problém.
Počítání kalorií může být zavádějící
Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, však pro PrahaIN.cz k problematice vzkázala, že stavět výživu jen na kaloriích není vždy ideální.
„Počítání kalorií je zavádějící a často zbytečné. Dva lidé mohou sníst stejné množství kalorií, ale jejich tělo na ně zareaguje jinak – podle složení jídelníčku, hormonální rovnováhy, kvality spánku, pohybu i stresu, složení mikrobiomu. Rozhodující není číslo na obalu, ale metabolická a hormonální reakce těla na dané jídlo. Skutečné jídlo – tedy sytivé, výživné, s dostatkem bílkovin, tuků a vlákniny – tělu dodá energii, kterou spaluje pomalu a efektivně. Naopak ultrazpracované kombinace cukrů, tuků a aditiv, jako v „sýrové sezóně“, způsobují prudké výkyvy cukru, hladu i chutí, takže nakonec člověk často sní víc, než plánoval,“ varuje Slimáková.
Jedno takové menu podle jejích dalších slov občas tělu neublíží, ale není to jídlo, které vyživuje. „Jen kalorie bez skutečné hodnoty. Dlouhodobě se vyplatí vybírat opravdové potraviny a ne řešit, kolik mají kalorií, ale jaký mají efekt na tělo a zdraví,“ uzavřela.