Odborník vyčíslil chov hus. Závěrem komentoval praktiky v Maďarsku

02. 11. 202510:30
Odborník vyčíslil chov hus. Závěrem komentoval praktiky v Maďarsku
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Svatomartinská husa

Svatomartinské hody se blíží. Podle informací Českomoravské drůbežářské unie se v České republice vylíhlo 145 tisíc hus a dalších 10,5 tisíc housat bylo do republiky dovezeno a určeno na výkrm. Mnoho lidí ale zvolí raději husu z dovozu, a to zejména kvůli ceně.

„Poptávka po tuzemských husách, vykrmených tradičním způsobem (pastva a přístup k vodní ploše), v posledních letech převyšuje nabídku. Ceny takto vykrmených hus se pohybují většinou od 250 korun za kilogram do 350 korun za kilogram přímo od farmářů. Dražší jsou pak husy přes další distributory,“ zmínila pro PrahaIN.cz Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Mnoho spotřebitelů podle jejích slov však dává přednost dovozovým chlazeným nebo mraženým husám, husokachnám, kachnám z velkých obchodů, kde jsou ceny každý rok většinou zařazeny do promo nabídek a pohybují se pod cenou tuzemských. „Ale je nutno dodat, že se jedná převážně o husy či další vodní drůbež vykrmenou brojlerovým způsobem (bez přístupu k pastvě a vodní ploše),“ dodala Dlouhá.

Husu raději mraženou a z Maďarska. Je levnější

To potvrzuje celá řada strávníků. Poté, co jsme v minulém týdnu publikovali článek, který se týkal cen hus a zájmu o ně, naše redakce hovořila s několika lidmi, kteří zmínili, že si husu nenechají ujít, ale že raději zakoupí mraženou a z dovozu, která vyjde podstatně levněji.

„Ke zdražení hus došlo v jednotkách, maximálně deset procent. Mezi hlavní důvody patří dražší chovný materiál (house), mzdové náklady (náročné na lidskou práci), stále máme jednu z nejdražších energií v Evropě, krmivo je taktéž pro menší chovatele dražší než pro velké chovatele, které využívají různých množstevních slev,“ sdělila redakci Gabriela Dlouhá.

O nedostatek zákazníků se ale farmáři bát nemusí, už před týdnem jsme informovali, že někteří již mají vyprodáno. Nyní jsme hovořili s Markem Zelenkou z farmy Zakšín, která prodává své husy na svatomartinskahusa.cz.

Cena činila stejně jako v minulém roce 345 korun za jeden kilogram. Zájem zákazníků popisuje Zelenka jako dobrý, větší než loni. Ještě není ani konec října a už hlásí vyprodáno.

Někomu se to již nevyplatí

Zelenka také redakci popsal, jak se skládá finální cena za jeden kus drůbeže. „380 korun stojí pěkné house při započtení dopravy a ztrát. 270 korun stojí lidská práce porážky jedné husy (škubání je časově velmi náročné, kuchání, čištění žaludku), jeden kus zabere více než hodinu,“ říká chovatel s tím, že při porážce je potřeba počítat s dalšími náklady, protože celý proces je rovněž velmi energeticky náročný. „Je potřeba velké množství horké vody a následně chlazení, případně mražení. Každý den po porážce trvá zhruba dvě hodiny vše uklidit a vydezinfikovat,“ říká dále Zelenka. K ceně je pak ještě potřeba přičíst cenu za obaly a již nyní se dostáváme k částce zhruba sedm stovek za kus.

„Další náklady po dobu výkrmu, což je zhruba 4-5 měsíců, krmivo, podestýlka, mzdy, amortizace strojů, budov, oplocení, pronájem pozemků a péče o ně, daňová zátěž, nakládání s odpady a podobně,“ popisuje Zelenka. Pro srovnání dává za příklad kuře, jehož výkrm trvá tři týdny.

„Při prodejní ceně kolem 1 550 korun za kus farmář může dojít k závěru, že se to nevyplatí. Podotýkám, že proces zpracování masa je logisticky a odborně náročný, kdo to nezažil, to neocení. Ať si čtenář představí, za jakou částku by byl ochoten zabít, oškubat a vykuchat husu?“ ptá se farmář.

Celý problém vidí jednoduše. „Husa z maďarského halového velkochovu musí být zákonitě násobně levnější než husa z pastevního výkrmu a domácí porážky. V dřívějších dobách byly husy na vesnici běžné a každá hospodyně ji uměla obstarat a zpracovat. Ale kdo to umí dnes? Mám radost z těch zákazníků, kteří se každý rok těší na husu od nás a mají pečení svatomartinské husy jako rodinnou tradici,“ uzavírá Zelenka.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných