foto: Pixabay.com licence/Slupky od brambor
Obchodní řetězec Lidl bojuje proti plýtvání. Jeho bedýnky za 25 korun se zeleninou a ovocem, které by se normálně vyhodilo, jsou mezi zákazníky velmi oblíbené a jen co je zaměstnanci umístí za kasu, jsou rozebrány.
S cedulkou „S Lidlem šetříme jídlem“ se začaly objevovat i další potraviny. Maso, uzeniny, chlazené zboží, pečivo. Nyní řetězec přidal na Facebook recept ze slupek z brambor.
A od lidí přišla tvrdá kritika.
Pro ty, kteří nevědí: Lidl bedýnky váží zhruba tři kilogramy a osahují zeleninu a ovoce, u kterého byste chybu nenašli. Často jde o zboží, které mělo v balení několik kusů, a jeden byl shnilý. Ten se vyhodí, ostatní putují do bedýnky. Bývají za kasou. Při placení jednu zaplatíte a pak si vyberete, kterou chcete. To kvůli tomu, aby lidé nemohli obsah prohazovat. Jenže abyste na bedýnku narazili, chce to štěstí. Vždycky zmizí velmi rychle.
Psali jsme
RECEPTY, FOTO V současné době, kdy rostou ceny bezmála ve všech oblastech, mnozí přemýšlí, kde se dá ušetřit. A většinou jako jasný favorit…
„Spočítali jsme, že když půjdeme tímto směrem, zachráníme za rok více než 3.800 tun ovoce a zeleniny. Stejnou zprávu bychom bedýnkami rádi předali našim zákazníkům, aby se nad hospodařením s potravinami také zamýšleli, a pomohli tak aktuální situaci posunout tím správným směrem,” prozradil tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.
V supermarketu je také koutek, ve kterém je zboží s končící dobou trvanlivosti.
Jídlo z lágru…
A nyní došlo v rámci „úspor domácností a potravin“ na chipsy ze slupek z brambor.
Recept je prý velmi jednoduchý. Slupky omyjeme, pak je ponoříme do ledové vody, usušíme a smažíme na oleji. Pak už jen necháme odkapat na papírové utěrce a můžeme chutnat. A stát to údajně nebude téměř nic. Až na olej, který je v současné době velmi drahý.
Na Facebooku, kde Lidl sleduje víc než 871 tisíc lidí, se během krátké chvíle rozběhla bouřlivá diskuze. Podle řady lidí to už obchodní řetězec přehnal a recept by měl okamžitě smazat. Další se pozastavovali nad tím, že slupky dávají prasatům. Jiní zase slupky normálně jedí, ale prý jen z domácích brambor.
Psali jsme
Ke svatému Martinovi, kterého každoročně slavíme dne 11. listopadu, neodmyslitelně patří svatomartinská husa a svatomartinská vína. Jenže husa…
„To jste začali spolupracovat s Láďou Hruškou, ne? Tohle je hodně velká prasárna na obchod s potravinami,“ stálo v diskuzi.
„K obědu suché brambory a k večeři smažené slupky. Kdo nemá na olej, může je schramstnout syrové. Jen se divím, že na to nepřišla Pekarová. Slupky od brambor se snad jedly jen za války v jistých táborech. Výsměch všem lidem, kteří jim celý rok dělají kšefty,“ objevilo se v komentářích.
Podobně rozhořčených vyjádření byly desítky.