foto: PrahaIN.cz/Polévka v Phở Tùng v Sapě
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz navštěvuje vietnamskou Sapu pravidelně. Nicméně jsme trochu opomíjeli místní gastronomii, za kterou se sem sjíždějí lidé z celé republiky. Tentokrát se zaměříme na polévku, konkrétně Pho, ta je jedním ze symbolů vietnamské kuchyně.
Redakce PrahaIN.cz v následujících týdnech navštíví hned několik restaurací a bister v malé Hanoji, jak se této tržnici a areálu na pražské Libuši přezdívá. Vydáme se do těch nejvyhlášenějších podniků, ale zaměříme se také na ty, které jsou často terčem kritiky.
Název vietnamské polévky Pho málokdo z nás správně vyslovuje, skoro každý o ní ale slyšel, možná ji také ochutnal. Vaří se v několika variantách, nejrozšířenější je pravděpodobně hovězí, je to silný vývar, ve kterém je kromě masa ještě zelenina a široké nudle Pho, po nich se jmenuje celý pokrm.
Bister, které v Praze tuto polévku nabízí, je nespočet. My ale vyrážíme rovnou ke zdroji, tedy do Sapy.
Nejlepším podnikem s Pho v Sapě je podle místních, ale také dle Google recenzí Phở Tùng. Nachází se hned u vstupu 4. Na Google má až neuvěřitelně vysoké hodnocení, 4,7 z 5, hodnotilo celkem 1.100 zákazníků.
Stovky lidí tady zmiňují, že to je právě ta nejlepší polévka v Sapě. „Již moje 35. návštěva. Není snad lepšího Pho než zde. Jezdím skoro 120 kilometrů jen sem. Protože tady člověk nebude nikdy zklamaný. Za mě doporučuji,“ píše recenzent.
Psali jsme
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz navštěvuje vietnamskou Sapu pravidelně. Nicméně jsme trochu opomíjeli místní gastronomii, za kterou se sem sjíždějí lidé…
Ódy pějí i další lidé a není potřeba jejich přesné řádky kopírovat. Najde se samozřejmě i kritika, které je ale relativně málo. Někteří dokonce zmiňují, že po polévce měli zažívací potíže.
Další recenze, která udělila čtyři hvězdičky z pěti, zase míní, že Češi z této restaurace udělali nezaslouženě tu nejlepší v Sapě. „Slušná polévka, ale na Sapě je to spíše nudný průměr... Jen hloupí Češi dělají recence, že to vypadá jako jedna z nejlepších restaurací na Sapě... Navíc když polévka tak Bun ngan!“ píše se zde.
Jak to tedy je?
Někteří recenzenti zase nezapomněli zmínit, že tady kvůli popularitě bývá nápor. Jeden dokonce uvádí, že o víkendu je lepší se Phở Tùng vyhnout obloukem, protože se tady stojí dlouhá fronta.
My jsme sem zavítali v sobotu kolem jedenácté hodiny. Na oběd trochu brzy, ale Pho se ve Vietnamu často podává také jako snídaně. Je začátek listopadu, teploměr ukazuje pár stupňů nad nulou a spousta lidí v areálu tržnice má zimní bundy.
Že je ideální čas na zahřátí, jsme si evidentně nemysleli pouze my, bylo tu doslova narváno a usedli jsme tak k poslednímu volnému stolu. Bistro může mít zhruba šedesát až sedmdesát míst k sezení. Fronta tady ale nebyla. Samotné prostory vypadají dobře, oproti jiným místním podnikům jsou moderní.
Na stole menu není, to je pouze na obrazovce zhruba uprostřed restaurace. Přišli jsme sem ale kvůli Pho, a tak si ji rovnou objednáme, vybíráme hovězí, stojí 190 korun. K tomu jsme přidali smažené tyčinky Quẩy, které se namáčí do vývaru a jeden kus stojí 15 korun. Restaurace pak kromě polévky a tyčinek nabízí ještě vajíčka na hniličku
Na náš vkus jsme si docela počkali, než přinesli polévku, trvalo to patnáct minut, dlouhou chvíli nám zpříjemnilo popíjení vietnamského čaje, který je v konvici zdarma na každém stole. Jestli ho doporučit sami nevíme, drtivé většině populace nejspíš chutnat nebude, je hodně hořký.
Vývar nám chutnal, ale ocenili bychom trochu silnější, bylo v něm hodně zeleniny, hovězí maso bylo perfektní. Celkově jsme si na něm pochutnali.
Kritiku si ale zaslouží smažené tyčinky, tekl z nich olej a bylo cítit, že se ve friťáku dlouho nevyměnil.
Překvapení o pár kroků dál
Na místě nám byl doporučen ještě další podnik, Thiện Hành chuyên phở. Hodnocení má opět dobré (4,6 na Googlu), ale v tomto případě recenzi napsalo pouze 93 lidí. Hned po příchodu jsme měli pocit, že jsme v typickém Sapa bistru. Ošuntělé stěny a starý nábytek. Složení návštěvníků bylo na první pohled úplně jiné, Čecha jsme viděli jednoho, ostatní osazenstvo tvořili Vietnamci.
Ani tady jsme nenašli menu na stole, nebylo ale ani nikde jinde v podniku. Výjimečně nám to nedělalo potíže, věděli jsme, co chceme. Překvapilo nás, když se obsluha ptala, jestli chceme Pho se syrovým, nebo vařeným masem. První variantu si nedokážeme představit, vybrali jsme proto vařené. V tomto případě čekáme asi jen deset minut.
Polévka pak vzhledově vypadala hodně podobně, možná v ní bylo méně zeleniny. Vývar byl mnohem silnější než v prvním podniku, byl naprosto perfektní. Tyčinky jsou také mnohem lepší. Nečekali jsme, že polévka v tomto „ošuntělém” bistru překoná pravděpodobně nejlépe hodnocenou polévkárnu v Sapě.
Celkový dojem se trochu mění, když došlo na placení. Za jednu polévku a balení smažených tyčinek platíme 320 korun, kolik co stálo ale nevíme, protože to nikde není uvedeno a neptali jsme se. Tak či onak, za jeden oběd je to hodně.
Pokud si odmyslíme cenu, absenci jakéhokoliv jídelního lístku, vzhled bistra a pohodlí, Thiện Hành chuyên phở před královsky hodnoceným Phở Tùng vyhrává.
Kde je nejlepší Pho v Sapě ale zatím nevíme, vy ano? Napište nám.