foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Restaurace v Peci pod Sněžkou
V neděli jsme publikovali první reportáž z horského střediska poblíž Trutnova. Každoročně se v Peci, kde jinak žije kolem šesti stovek obyvatel, objevuje vysoký počet turistů. Nejinak je tomu letos. Jak jsme si ovšem všimnuli, ačkoli je obsazenost místních apartmánů, penziónů i hotelů na úrovni pětadevadesáti procent, sjezdovky jsou poloprázdné. Nečeká se téměř nikde. Je dost možné, že za to mohou ceny.
Co se týká cen lyžování, jsou o něco nižší než ve Špindlerově Mlýně. Jednodenní jízdné stojí 1.290 pro dospělého, 1.100 korun pro juniora a 900 korun pro dítě. Sedmidenní, pokud zůstáváte na prázdniny, vyjde na 6.550 pro dospělého a 4.590 pro děti.
To jsme ostatně uvedli.
Ve zmíněném článku jsme slíbili zaměřit se na jídlo. Už v tento moment můžeme konstatovat, že sumy v některých restauracích překonaly naše nejčernější představy. A rovnou můžeme doplnit, že jsme nebyli jediní, kdo po jejich přečtení opustil lokál. Necelých 300 korun za obyčejné boloňské špagety nebo 400 korun za hamburger, to bylo zkrátka hodně. Navíc bez pití.
Jenomže tak to nyní na českých horách vypadá.

Jeden z podniků. Pizza za 250, polévka za 99 korun. Foto: PrahaIN.cz
Detaily? Obešli jsme hned několik podniků, vesměs restaurací poblíž sjezdovek. Hotely jsme vynechali, nevyhýbali jsme se naopak bufetům. Jedním začneme. Nachází se hned u sjezdovky a můžete si v něm vybírat z přibližně třiceti pokrmů. Pizza stojí okolo 250 korun, sendviče kolem 160 korun a polévka s pečivem je k mání za 99 korun. Za půllitr vody zaplatíte 49 korun a malý koblížek stál 39 korun. Džusy pro děti stály okolo šedesáti korun za třetinku.
Zmíněný podnik patřil k těm levnějším.
Nemáme na to
PrahaIN.cz totiž navštívila i několik místních restaurací. Oproti běžným zvyklostem se připravte na skutečnost, že některé z nich odmítají platbu kartou. Bere se pouze hotovost. Poloviční porce stojí 70 procent ceny té velké a pokud některou z nich navštívíte s dětmi, bude to hodně, hodně drahé.
Polévka za 125 korun, bramborové knedlíky za 285 korun, svíčková za 299 korun. Samostatné hranolky za 145 a boloňské špagety za 295 korun. To jsou skutečně extrémní ceny. Palačinka nebo pohár vychází na 145 korun. Domácí hamburger stojí 365 korun...

Část menu v restauraci u svahu. Platíte pouze v hotovosti. Foto: PrahaIN.cz
Jak už bylo řečeno v úvodu, z této restaurace jsme se poměrně brzy zvedli a odešli. Stejně jako rodina před námi. Taky byla ze středních Čech, taky byla zaskočena. Nesmíme zapomenout, že mluvíme o standardní gastronomii. Mimochodem oblíbený smažák máte v Peci pod Sněžkou klidně za 300 korun, kdybyste si k němu poručili velkou porci hranolek, vyjde vás energetická bomba na víc než 400 korun.
Jak z toho? Jednoduše.
Několik námi oslovených bydlí v apartmánech s vlastní kuchyní. „Abychom chodili čtyři lidi dvakrát denně za tyto ceny, si nemůžeme dovolit. A určitě nejsme sami,“ poznamenal jeden z návštěvníků Pece pod Sněžkou. Současně nám doporučil místí pizzerii Anděl, kde se prý „ještě nezbláznili“.