foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Pivo, ilustrační foto
Praha má často nálepku večírkové destinace. Některé turisty láká alkohol, který je v mnoha případech levnější než v jiných evropských velkoměstech. Přesto se najdou podniky, kam nikdy nevkročí.
Mluvíme o hospodách, které se většinou nachází mimo centrum či na perifériích Prahy. Některé otevírají později odpoledne a zavírají v ranních hodinách.
Další to mají přesně naopak. Jsou otevřené od rána, ale dveře zavřou krátce po konci televizních zpráv. Těch je samozřejmě méně.
PrahaIN.cz hovořila se servírkou, jež v jednom z podobných podniků několik let pracuje. Na naše otázky neměla problém odpovědět, ale poprosila nás o zachování anonymity, a to včetně konkrétní lokality a otevírací doby podniku. „Nadřízeným by se to asi nelíbilo,“ pokrčila rameny.
„Dělám tady už dlouho. To je asi odpověď na dotaz, jestli jsem tady spokojená. Práce je v našem oboru dost, ale zatím nemám důvod měnit,“ začíná.
Psali jsme
Téměř v každé české hospodě se na jídelním lístku nachází sekce „k pivu“. Jedná se o menší pokrmy. Utopenec, nakládaný hermelín, tlačenka, bůček…
Prý bez konfliktů
Nás zajímalo hlavně složení zákazníků. Především takových, kteří sem chodí ráno, kdy většina Pražanů míří práce. Anebo ještě spí.
„Během dne se ti lidé točí. Ale ráno si panáky neobjednávají, to se stává spíš výjimečně, až když jdou z práce,“ komentuje.
Podle ní je ráno trhákem pivo. „Chodí se ještě posilnit před prací,“ popisuje a dodává, že i přes předsudky ostatních se k ní chovají zákazníci slušně. „Známe se. Jsou to všechno fajn chlapi. Jinak bych tady nepracovala,“ říká.
S tím souvisí i další věc, kterou chválí. Nikdy v životě nezažila v hospodě konflikt. „Opravdu ne. Občas se někdo opije, tak je hlučnější, ale nikdy nebyla žádná rvačka,“ upřesňuje.
PrahaIN.cz v této souvislosti pátrala po dalších hospodách, které otevírají ráno. Žádná z nich oficiální vyjádření neposkytla.
Dalšími podniky podobného typu jsou nonstopy. Existuje třeba nonstop jídelna na Andělu, která se nazývá Marjánka, a kam se chystáme v rámci seriálu o pražských jídelnách.
Další místa s brzkou otvíračkou nabízí snídaně v hodně netradičním stylu: výpečky, svíčková. O tom jsme psali už minulý rok.
„Chodili sem hlavně řidiči, čekali už za tmy. Otvíral jsem v šest hodin ráno. Dělali jsme především gulášovku a sekanou. Sekaná byla dělaná na pánvi, snědli jí tak deset, patnáct šišek každý den. A alkohol? Ten si nikdy nikdo nedal,“ řekl nám jeden z podnikatelů, který podobnou dříve provozoval. Jejími štamgasty byli zejména řidiči MHD a ČSAD.