foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Kebab, ilustrační foto
Prodejny s kebabem jsou doslova všude. V centru Prahy, ale i v okrajových částech metropole. Další města po České republice nejsou výjimkou. Hygiena si teď posvítila na jednoho provozovatele v Berouně.
Podle Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze byla kontrola objektu uskutečněna na základě podnětu veřejnosti.
Konkrétně se jednalo o Kebab Istanbul & Pizza House v Plzeňské ulici v bezprostřední vzdálenosti Aquaparku Beroun.
Na Google recenzích nemá příliš dobré hodnocení, ačkoli doposud recenzovalo pouze 36 zákazníků. Dohromady udělili v průměru 3,1 hvězdičky z pěti.
Jeden z uživatelů napsal: „Dnes objednaný kebab. Když jsem si kousla, trčel mi tam nějaký kus drátku. Mám to nafocené. Zaprvé zdravotní problémy, které bych jim dala sežrat, za druhé už není ani chuť vyzkoušet další. Ještěže jsem si toho všimla a nespolkla to.“
„Dobrý večer, omlouváme se za vaši zkušenost s námi, ale věřím, že při druhé šanci vás nezklameme. Užijte si zbytek večera,“ reagovala na kritiku prodejna kebabu.
Špína a plesnivá zelenina
Právě na toto místo se vydali kontroloři. Podle jejich slov zde byly nedostatky v dodržování provozní hygieny. Celkově nebyla provozovna udržována v čistotě a hygienici viděli i špinavou podlahu a povrchy v méně přístupných místech (foto ZDE)
Další kapitolou byla umyvadla. Ta neměla k dispozici mýdla a ubrousky na usušení. V bezprostřední vzdálenosti potravin našli kontroloři i nezanedbatelné množství úklidových prostředků. Materiál k balení pokrmů byl na zemi.
„Kontrolou bylo dále zjištěno, že ve skladu potravin byla skladována plesnivá zelenina s hnilobným zápachem (foto například ZDE) Potraviny nebyly ve všech fázích výroby a zpracování chráněny proti kontaminaci a při uchovávání potravin a surovin nebylo postupováno dle pokynů výrobce. Výše uvedené skutečnosti mohly způsobit sekundární kontaminaci potravin a pokrmů a následně i poškození zdraví konzumentů. V neposlední řadě i osobní hygiena personálu byla na velmi špatné úrovni,“ uvedla Krajská hygienická stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze.
Kontroloři provozovatelům nařídili provést nápravná zařízení a sanitaci provozovny. Opakovaná kontrola prý nakonec zjistila, že vše bylo splněno
Provozovatelé ale dostali pokutu.
Psali jsme
Nenáviděný i milovaný, to je kebab. V Praze ho můžete koupit doslova na každém rohu.
Ceny kebabu šly nahoru
Stejně jako všechno, i kebab podražil
Tomuto tématu jsme se na serveru PrahaIN.cz věnovali. Ještě zhruba před pěti lety byl kebab v hlavním městě zhruba o polovinu levnější než jídlo v restauracích, a to z něj dělalo velmi populární zboží.
Dnes tomu už tak není.
V současné době dáte za kebab v tortille v průměru 150 korun, což už je cena podobná jako za oběd v některých restauračních zařízeních.
Jeden z provozovatelů prodejny s kebabem redakci přiznal, že tento pokrm opravdu už není tolik v kurzu. Počet zákazníků se prý nedá srovnávat.
„Je to dražší, ale za to my nemůžeme, nakupujeme všechno dráž. A hlavně jsou stánky s kebabem dnes už všude,“ řekl a dodal, že lidé mohou být tohoto pokrmu zkrátka už přejedení.
Podobné to je i v zemi našich sousedů, v Německu.
Lidé si tu stěžovali a německá vláda na sociálních sítích reagovala.
„Mnoho z vás nám psalo zprávy s žádostí o zlevnění. Shrnuli jsme pro vás, proč vůbec ke zdražení došlo a co mohou politici vzhledem k rostoucím cenám (nejen kebabu) dělat,“ uvedla německá vláda.
Podle ní za to může především vyšší cena surovin. Dalším důvodem je zvýšení energií, tedy vyšší náklady pro provozovatele podniků.