foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Café Imperial Zdeňka Pohlreicha
Vánoce jsou skoro za dveřmi a pomalu se blíží čas pečení cukroví. Kupovat, nebo péct doma? A když koupit, tak velkoobchod, restaurace nebo se spolehnout na cukroví, které pečou pekařky doma? Podobnou otázku si zřejmě pokládá řada domácností. Redakce PrahaIN.cz oslovila několik domácích pekařek a také vyrazila zmapovat ceny v centru Prahy.
„Ceny budu mít stejné jako minulý rok, ale už teď vím, že zájem bude menší, protože je to pro lidi velký výdaj navíc,“ zmínila pro naši redakci jedna z oslovených cukrářek z centra metropole.
I když vůně právě se pečícího cukroví patří k typické vánoční náladě, řada rodin cukroví kupuje. Když si dáte záležet na výběru, i to kupované může být z kvalitních surovin. „Já peču doma rohlíčky, je to taková tradice. Zbytek koupím. Ušetřím čas i nervy. Více druhů vypadá líp na tácech, když přijde návštěva,“ sdělila pro naši redakci Jana Mašková.
Něco koupit a něco upéct
Cukroví objednává u známé, která peče doma. Na výběr je z několika druhů. Čokoládové nebo citrónové ořechy, dortíčky, úly, kokosky, linecké koláčky, vanilkové rohlíčky a další. Kilogram různě namixovaných druhů stojí 990 korun, výběr jednoho druhu o stovku víc.
Cena je stejná jako minulý rok. Vánoční pečivo zdražilo nejvíce právě vloni, kdy prudce vzrostly ceny energií i surovin potřebných na pečení.
Psali jsme
Sametově hebká. S brusinkami a mandlemi. Menší i větší. Do půl kila, ale klidně i třikrát větší. Druhů vánoček je skutečně moc. PrahaIN.cz…
Na stovky domácích pekařek lze narazit také na Facebooku. Ceny jejich výrobků se nejčastěji pohybují od 650 do 1.000 korun. Narazili jsme ale i na kilogram cukroví za 1.500 korun, pekařka to od svých sledujících pořádně schytala. Cukroví je většinou baleno v dárkových krabicích a při objednání určitého množství pekařky slibují i rozvoz zdarma.
Domácí cukrářky by si ale letos měly dát pozor, protože podle článku na webu iDnes letos hlásí Státní zemědělská a potravinářská inspekce posílení kontrol. Podle hygieniků není amatérská výroba cukroví přípustná. Ten, kdo doma cukroví peče a následně prodává, by měl mít živnostenský list a schválenou provozovnu pro výrobu potravin. Kdo nemá, hrozí mu až mnohatisícová pokuta.
Okolo dvou tisíc za kilogram je již běžná cena
Ceny ve vyhlášených pekárnách a cukrárnách se pohybují ještě ve vyšších cifrách.
Cukroví si můžete objednat například v cukrárně Myšák. Kilogram vyjde na 1.698 korun a v balení jsou vanilkové rohlíčky, pařížská kolečka, kokosky, marcipánové a rumové kuličky, linecké a ořechy.
Psali jsme
I ti největší masožravci ve vánočním období sáhnou na podnosy, na kterých se vyjímají vánoční kousky cukroví. Kdo by odolal takovým mlskám, jako…
Dvanáct druhů tradičního vánočního cukroví nabízí také Cukrář Skála. Kilogram vyjde na 1.490 korun.
Ještě o něco levnější má cukroví ve své nabídce Erhartova cukrárna. Kilogram stojí 1.200 korun a dárková krabice obsahuje čtrnáct druhů ručně vyráběného vánočního cukroví.
Epifany patisserie v Zaječicích nedaleko Pardubic propaguje kilogram cukroví za 1.970 korun.
Nalezli jsme ale ještě dražší.
Cukrářská a pekařská dílna Zdeňka Pohlreicha a Daniele Café Imperial Dolce.
Na webu je zvýrazněná cena cukroví 1.595 korun. Pak jsme si ale všimli poznámky, že jde jen o 750 gramů. Standardně označovaný kilogram by vyšel na 2.127 korun.