Pod nejdražším cukrovím v zemi je podepsán Zdeněk Pohlreich

22. 11. 202305:25
Pod nejdražším cukrovím v zemi je podepsán Zdeněk Pohlreich
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Café Imperial Zdeňka Pohlreicha

Vánoce jsou skoro za dveřmi a pomalu se blíží čas pečení cukroví. Kupovat, nebo péct doma? A když koupit, tak velkoobchod, restaurace nebo se spolehnout na cukroví, které pečou pekařky doma? Podobnou otázku si zřejmě pokládá řada domácností. Redakce PrahaIN.cz oslovila několik domácích pekařek a také vyrazila zmapovat ceny v centru Prahy.

„Ceny budu mít stejné jako minulý rok, ale už teď vím, že zájem bude menší, protože je to pro lidi velký výdaj navíc,“ zmínila pro naši redakci jedna z oslovených cukrářek z centra metropole.

I když vůně právě se pečícího cukroví patří k typické vánoční náladě, řada rodin cukroví kupuje. Když si dáte záležet na výběru, i to kupované může být z kvalitních surovin. „Já peču doma rohlíčky, je to taková tradice. Zbytek koupím. Ušetřím čas i nervy. Více druhů vypadá líp na tácech, když přijde návštěva,“ sdělila pro naši redakci Jana Mašková.

Něco koupit a něco upéct

Cukroví objednává u známé, která peče doma. Na výběr je z několika druhů. Čokoládové nebo citrónové ořechy, dortíčky, úly, kokosky, linecké koláčky, vanilkové rohlíčky a další. Kilogram různě namixovaných druhů stojí 990 korun, výběr jednoho druhu o stovku víc.
Cena je stejná jako minulý rok. Vánoční pečivo zdražilo nejvíce právě vloni, kdy prudce vzrostly ceny energií i surovin potřebných na pečení.

Na stovky domácích pekařek lze narazit také na Facebooku. Ceny jejich výrobků se nejčastěji pohybují od 650 do 1.000 korun. Narazili jsme ale i na kilogram cukroví za 1.500 korun, pekařka to od svých sledujících pořádně schytala. Cukroví je většinou baleno v dárkových krabicích a při objednání určitého množství pekařky slibují i rozvoz zdarma.

Domácí cukrářky by si ale letos měly dát pozor, protože podle článku na webu iDnes letos hlásí Státní zemědělská a potravinářská inspekce posílení kontrol. Podle hygieniků není amatérská výroba cukroví přípustná. Ten, kdo doma cukroví peče a následně prodává, by měl mít živnostenský list a schválenou provozovnu pro výrobu potravin. Kdo nemá, hrozí mu až mnohatisícová pokuta.

Okolo dvou tisíc za kilogram je již běžná cena

Ceny ve vyhlášených pekárnách a cukrárnách se pohybují ještě ve vyšších cifrách.

Cukroví si můžete objednat například v cukrárně Myšák. Kilogram vyjde na 1.698 korun a v balení jsou vanilkové rohlíčky, pařížská kolečka, kokosky, marcipánové a rumové kuličky, linecké a ořechy.

Dvanáct druhů tradičního vánočního cukroví nabízí také Cukrář Skála. Kilogram vyjde na 1.490 korun.

Ještě o něco levnější má cukroví ve své nabídce Erhartova cukrárna. Kilogram stojí 1.200 korun a dárková krabice obsahuje čtrnáct druhů ručně vyráběného vánočního cukroví.

Epifany patisserie v Zaječicích nedaleko Pardubic propaguje kilogram cukroví za 1.970 korun.

Nalezli jsme ale ještě dražší.

Cukrářská a pekařská dílna Zdeňka Pohlreicha a Daniele Café Imperial Dolce.

Na webu je zvýrazněná cena cukroví 1.595 korun. Pak jsme si ale všimli poznámky, že jde jen o 750 gramů. Standardně označovaný kilogram by vyšel na 2.127 korun.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných