foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Zdeněk Pohlreich na Czech Gastro Festu
ROZHOVOR: Zdeněk Pohlreich má vzkaz pro začínající kuchaře. V rozhovoru pro server PrahaIN.cz se vyjadřuje také k trendu různých food blogerů a youtuberů, se kterými si dnes už neláme hlavu. „To mám za sebou,“ říká.
„Chytráků je spousta. To je taková věc, které se nedá zabránit. Můj osobní přístup k tomu je takový, že si to přečtu a dokud je tam něco, co stojí za pozornost, zabývám se tím. Ale rozhodně nejsem ten, kdo by, abych tak řekl, si lámal hlavu nad tím, co o něm napíše nějaký youtuber nebo někdo takový. To mám za sebou,“ říká známý gastronom.
Pohlreich snad odjakživa říkal věci tak, jak je cítí, nejinak tomu je v tomto rozhovoru. „Já říkám, že to jsou takoví paraziti gastro průmyslu. Dobrý, ta doba je asi taková, mě se to netýká, jestli se tím někdo může živit, mě to může překvapovat, že je to vůbec možné, ale zabránit tomu nedokážu a hlavu si s tím nelámu. My tomu říkáme rychlokvašky, které tam vylezou. Dnes každý vůl někoho učí, jak se dělají ztracená vajíčka a tyhle voloviny. Mně je to vzdálené, já jsem profesionální gastronom a nikomu jeho krátkodobou slávu nezávidím. Ať si každý dělá, co chce.“
Sám přitom v minulosti účinkoval v celé řadě televizních pořadů o vaření. V dnešní době ale na obrazovkách už neuvidíte vařit pouze profesionální gastronomy, ale i youtubery a influencery.
„Zřejmě jsme nudní, nebo na to nemáme čas,“ vyjadřuje se k tomu, proč dostávají podobní lidé pozvánky od produkčních namísto profíků. „Když někdo má čas být v ranním pořadu v televizi, my na to ten čas nemáme, máme jiné věci na práci,“ přidává.
Vzkaz pro začínající kuchaře: Nedělejte to pro slávu
Spousta lidí nemá Zdeňka Pohlreicha ráda. Pro tisíce začínajících kuchařů je ovšem vzorem. Ikonou, která pomohla k rozvoji gastronomie. Co by jim tedy šéfkuchař vzkázal? Motivaci posílá bez přetvářky.
„Měli by přijít co nejdřív na to, proč tu práci dělají. Rozhodně by to neměli dělat kvůli slávě, michellinské hvězdě, čepicím, ať už se to jmenuje, jak se to jmenuje. Tohle je tvrdé řemeslo, musíte to mít rád a být správně postižený, abyste to mohl dělat. Všichni lidé, kteří to dělají pro slávu a pro lajky, nebo jak se to všechno dneska jmenuje, tak většinou shoří jak papír. Myslím, že je tam důležitý ten fundament, musíte mít obchodního ducha a schopnost trochu trpět, protože to není lehké povolání,“ vzkazuje mladé generaci.
Pohlreich se začínajícími kuchaři komunikuje pravidelně. Naposledy měli tu čest učňové, kteří se účastnili soutěže na gastronomickém festivalu MAKRO Czech Gastro Fest. A šéf si jejich výtvory nemohl vynachválit.
„To, co tam předvedli ti kluci, bylo skvělé. Mladí lidé, osmnáct let, je vidět, že mistři se o ně supr starají. Je to dobré. Akorát to člověk musí všechno zvládnout v hlavě a uvědomit si, že gastronomie je celoživotní maraton, není to sprint. Musíte to dělat celý život,“ říká Pohlreich, podle nějž je gastronomie tekutý písek.
„Co bylo dobrý dneska, nemusí být dobrý zítra. Jeden z největších cílů, který byste v gastronomii měl mít, je abyste byl konzistentní v tom, co děláte. Pokud jsou restaurace dlouhodobě schopné opakovat svoje věci, je to ono. Musíte makat. Nic jiného vám nikdo neporadí. Nebo možná že jo, já nevím,“ uzavírá.