Poledne v restauraci na Svatém Petru ve Špindlu: Tři fotky místo tisíce slov

18. 08. 202305:38
Poledne v restauraci na Svatém Petru ve Špindlu: Tři fotky místo tisíce slov
foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Restaurace na Svatém Petru

REPORTÁŽ: Špindlerův Mlýn v létě sice nemá takové renomé, jako když se do Krkonoš v zimě sjíždí tisíce lyžařů, ale i tak hory nabízejí desítky míst, kam vyrazit. Ať už se jedná o nenáročnou procházku na dvě hodiny, anebo na celodenní túru.

PrahaIN.cz se tentokrát zaměřila na druhou jmenovanou alternativu.

Zajímavosti máme dvě.

V aktuálním textu zmíníme prostředí několika místních, velmi známých „restaurací“. V dalším materiálu se bude naše pozornost soustředit na nákladné lanovky.

První, co si člověk všimne, jsou samozřejmě ceny. Špindlerův Mlýn rozhodně není Lipno nebo Český Krumlov. Velmi dobře se zde najíte do dvou set korun. Porce jsou vydatné, jídlo horké a poctivé. Z deseti návštěv různých míst nemůže negativně hodnotit ani jednu.

Turistů je však o poznání míň.

První, co nás vyloženě bouchlo do očí, byl Svatý Petr a tamní restaurace. U horní i dolní stanice lanovky se totiž můžete občerstvit, odpočinout si a pokochat se dech beroucími výhledy na okolní hory. Z Plání uvidíte například Zlaté návrší, Kotel nebo Medvědín.

Posezení u hřiště je součástí restaurace. Foto: PrahaIN.cz

Vyloženě draho tu není

Nahoru jsme vyjeli ve všední den něco po poledni. Restaurace byla otevřená. Na přední zahrádku se dle našeho odhadu vejde kolem šedesáti lidí, možná víc. Vnitřní prostory jsou také rozsáhlé. Nejinak je tomu v zadní části, kde je i dětské hřiště.

Což bylo ostatně jediné místo, kde bylo živo. Právě zde byl tábor, asi dvacet menších dětí. Jinak jsme v celé restauraci napočítali čtyři zákazníky. Jedl jediný. Ostatní seděli a pili vodu. Ceny přitom rozhodně nebyly astronomické. Jídlo kolem 200 korun, káva za padesát, limonády jakbysmet. Ve srovnání s Lipnem jde o podstatně nižší sumy.

Obsluha nám vysvětlila, že ne vždy se podaří udělat vysokou tržbu. Dáno je to nejen počtem turistů ve městě, ale i časem. Hodně lidí prý obědvá později.

Zcela opačná situace byla například u Bílého Labe, kde obsluha nestíhala. Byl všední den kolem 13:30. Venku čekalo asi patnáct lidí, objednávalo se uvnitř, protože i tam bylo plno. Také zde platí, že jídlo za 180 korun není problém, že porce jsou velké a chuť výborná. Totožně můžeme mluvit o Labské nebo Vrbatově boudě, kam jsme zavítali též.

Důvod, proč byla restaurace na Svatém Petru prázdná, je přitom velmi jednoduchý a naznačili jsme ho výše. Jde o ceny lanovky. Právě na ně se zaměříme v pokračování.

V čase oběda obědval jeden člověk. Foto: PrahaIN.cz 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných