foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Staroměstská restaurace
Najdou se i výjimky, obecně však platí, že restaurace v centru Prahy jsou drahé. Pražan do nich většinou nezavítá, a tak podniky těží především ze zahraničních turistů.
Restauracím v Praze se věnujeme neustále. Často to jsou příběhy čtenářů, jindy vyrážíme na vlastní pěst. Nyní jsme ale na sociálních sítích hned v několika skupinách a facebookových stránkách zaregistrovali účtenku naštvaného Čecha.
Ten v jedné z restaurací v centru Prahy musel zaplatit tučný účet. Položkou byl například plzeňský guláš za 399 korun či plzeňské pivo za 129. Konkrétně se jednalo o podnik s názvem Staroměstská restaurace, který se, jak už název napovídá, nachází přímo na Staroměstském náměstí.
Restaurace láká na to nejlepší z českého jídla a piva přímo pod legendárním Orlojem. Dle slov provozovatelů si zde přijde na své úplně každý. Zmiňuje se také o vegetariánských jídlech.
Hodnocení na Google recenzích nemá zrovna výtečné - 3,5 hvězdičky z 5. Postřehy píší především cizinci, Češi výjimečně. A pokud ano, nebyly ani trochu dobré. Zmiňovali, že se jedná o předražené jídlo a turistickou past.
Pokrmy zde opravdu nejsou levné. Začíná to od polévek - hovězího vývaru za 159 korun či gulášovky v rozpečeném chlebovém bochníčku za 249.
Psali jsme
Časy, kdy jsme byli zvyklí, že oběd v restauraci vyjde zhruba na sto korun, jsou dávno pryč. Nyní musíme počítat s tím, že se sotva vejdeme…
Nabízí se i pokrmy k pivu, třeba „proslulá“ pražská šunka. Tady by se za cenu nemuseli „stydět“ ani stánkaři, kteří si ještě před více než rokem účtovali 89 korun za 100 gramů. Ti byli oproti podniku nedaleko Orloje opravdu z levného kraje. Ve Staroměstské restauraci je 140 gramů pražské šunky se šlehanou nivou a topinkami za 349.
Hlavní chody tady seženete od 399 korun, jako například u svíčkové, moravském vrabci, variaci klobás z udírny či guláši.
Hovězí maso je za více než dvojnásobek. T-bone steak s fazolkami a pečenými bramborami 849, filet Mignon s bramborovou kaší, blanšírovanými hráškovými lusky a karotkou 799.
Kdo by si chtěl odlehčit, může. Třeba těstovinami. Ale příliš neušetří, protože začínají na cenách od 349 korun. Nejznámější špagety jako carbonara či bolognese stojí 399. Caesar salát o deset korun levnější.
Nakládaný hermelín za 269 i vejce s knedlíky
Nejvíc nás ale překvapila cena za dva konkrétní pokrmy. Tak vysokou jsme totiž ještě nikdy neviděli. První je klasika českých hospod - nakládaný hermelín, který mnoho lidí k pivu doslova zbožňuje.
Časy, kdy stál kolem sedmdesáti korun, jsou dávno pryč. Dnes je na většině místech kolem sta korun, ani 130 není žádným překvapením.
Na Staromáku však stojí 269 korun. Velikost je standardní - 120 gramů.

Z menu před vstupem. Gramáž není uvedená, k dispozici je na webu. Zdroj: PrahaIN.cz
Dalším překvapením byly knedlíky s vejci, mezi gastronomy někdy nazývané jako „zbytkové jídlo“. Podle Staroměstské restaurace se jedná o opečené kousky houskových knedlíků, 4 vejce a nakládanou znojemskou okurku o celkové velikosti 120 gramů.
V poledne očividně neláká
Jak nám sdělili přímo v restauraci, polední menu a hotovky nedělají. Jako je v centru Prahy běžné, začali na nás nejprve mluvit anglicky.
Těsně před dvanáctou hodinou bylo na Staroměstském náměstí opravdu rušno. Především pod Orlojem se nacházely davy turistů, které čekaly, až se hodiny rozezní.
Nicméně ve Staroměstské restauraci skoro ani noha. Viděli jsme dva obsazené stoly. Číšníka jsme se ptali, jak to vypadá večer a jestli je nutná rezervace. Odpověděl, že rezervace nedělají. A pokud nebude místo, dá se vyčkat.
Na Staromáku jsme nějakou dobu pobyli. Zajímalo nás, jestli se v době oběda návštěvnost podniku změní. Nestalo se.
Podnik má ovšem před vstupem k dispozici velké menu, kde se mohou kolemjdoucí dozvědět, jaké jídlo a za jaké ceny nabízí. Během půl hodiny si ho přečetlo snad dvacet lidí. Na zahrádku usedli pouze dva z nich.
Některých jsme se na důvody, proč si po prohlédnutí jídelníčku v restauraci nic nedali, ptali. Ani jeden z turistů nezmínil vysokou cenu. Jejich odpovědi se shodovali v tom, že je zkrátka nic nezaujalo a jdou se podívat i na jiné místo.
Když jsme se ptali, jestli jim podnik připadá drahý, téměř všichni řekli, že neví.
Až na jeden pár z Asie. Ten uvedl, že jsou na dovolené a ceny neřeší.

Víc číšníků než hostů... Zdroj: PrahaIN.cz
Staromák... Drahá lokalita
Staroměstské náměstí je jednou z nejprestižnějších lokalit v Praze. Je také považováno za srdce metropole a tamní nájmy tomu odpovídají, jsou velmi vysoké. To platí jak o restauracích, tak u stánkařů, kteří zde prodávají například langoše i za 199 korun.
Přesné sumy za nájem ovšem není snadné zjistit. Liší se, jak nám řekla společnost Taiko, která zde provozuje trhy.
„Na Staroměstském náměstí máme stánky pouze v době vánočních a velikonočních trhů, nemyslím si tedy, že by to byl nějaký ukazatel, to se spíš obraťte na někoho s trvalým stánkem. Nechci také úplně nějaký průměr uvádět, těch ukazatelů, které určují cenu stánku na tyto trhy na den, je hodně. Od místa až po sortiment, který prodejce nabízí: zvýhodňujeme domácí rukodělné výrobky nebo originální zboží, charita má například prostor zdarma,“ uvedla pro PrahaIN.cz tisková mluvčí Hana Tietze.
Co se týká restaurací, i v okolí Staroměstského náměstí se dají najít místa, která nejsou vyloženě turistická. Za všechny zmíníme Restauraci Mincovna přímo na Staromáku či podnik bývalých hokejistů Martina Ručinského a Petra Nedvěda Střídačka v Týnské ulici. Vyloženě draho není ani U Červeného páva.
Důležité je sledovat Google recenze. A především mít zjištěné menu a ceny dopředu. Mnohé restaurace je mají online, některé dokonce vystavené před vstupem.

Staroměstské náměstí. Zdroj: PrahaIN.cz