Pražané se postavili krizi. V Karlíně proběhly opulentní burgerové hody

20. 05. 202420:52
Pražané se postavili krizi. V Karlíně proběhly opulentní burgerové hody
foto: Julie Benčíková, PrahaIN.cz /Pivo a Burger festival 2024

REPORTÁŽ: Na Karlínském náměstí proběhl v neděli 19 května již 9. ročník festivalu Pivo a burger. Mezi stánky se našla nejen široká nabídka svrchně kvašených piv a burgerů, ale i další zajímavé pokrmy z kategorie street food.

Své grily a pípy měli stánkaři pro návštěvníky připravené již od dopoledních hodin. Akci jednoznačně dominoval široký výběr jídla a bohatá nabídka piv. Nechyběla však ani živá hudba, o kterou se postarala řada zajímavých menších kapel. K návštěvníkům festivalu promluvil i starosta městské části. 

„Festival Pivo a Burger je vždycky akce pohodová a bezproblémová. Vzpomínám na to, jak jsme tu v roce 2020 v tom nejhorším covidu bojovali o to, aby ta akce nějak dopadla. Užijte si krásný den, dobré jídlo, dobré pivo a za rok se tady zase určitě uvidíme, protože ta záštita je z mé strany skoro povinnost dneska,“ řekl Ondřej Gros (ODS) účastníkům festivalu.

Na festival jsme se vydali během odpoledních hodin. V tuto dobu bylo již náměstí zaplněné lidmi, kteří obsadili nejen vyhrazená místa na náměstí, ale také celý přilehlý park u kostela. Náladu nepokazily ani občasné přeháňky, které se během dne objevily.

Vstup na akci byl zdarma, pokud však chtěl někdo ochutnat z místní nabídky menších i větších pivovarů, musel si u vstupu zakoupit festivalovou sklenici za 150 korun, do které mu bylo poté pivo načepováno.

Při průchodu mezi stánky nás k sobě prodejci lákali nejen vůní grilovaného jídla, ale i velmi nápaditými názvy podniků nebo samotných pokrmů. 

Stánek s burgery na festivalu Pivo a burger. Zdroj: Julie Benčíková, PrahaIN.cz

Burger, hranolky a taky churros

Burger bylo možné si na vybraných stáncích zakoupit kolem 120 korun, jednalo se však zpravidla o burger menší, který byl pro nás „degustací“. Našly se ale i stánky, které nabízely klasické „obouručáky“. Ty se ale zpravidla pohybovaly od 200 do 300 korun za porci. Ke svému stánku nás ale nalákaly také prodejci hot dogů. Za jednotnou cenu 180 korun jsme si mohli vybrat až z pěti různých druhů, které se lišily v omáčce, zelenině i dalších přidaných přísadách. Všechny hot dogy bylo navíc možné si objednat i ve vegetariánské variantě.

Hot dog ze stánku na festivalu Pivo a Burger. Zdroj: Julie Benčíková, PrahaIN.cz

A jako sladkou tečku? Vydali jsme se pro ni ke stánku se smaženým churros. Za 160 korun jsme dostali kornout s šesti kousky a sladkou omáčkou dle vlastního výběru. V nabídce byla například mléčná čokoláda, slaný karamel, bílá čokoláda nebo kokosový karamel.

Jestli festivalu něco nechybělo, tak to bylo pivo. Do naší festivalové sklenice jsme si mohli vybrat z nespočtu pivovarů pivo podle osobních preferencí. Levnější se pohybovala kolem 50 korun, ta dražší kolem 90 korun. V nabídce byly ale i nápoje nealkoholické, nejrůznější limonády, které stály zhruba 70 korun. U většiny stánků bylo možné platit pouze hotovostí, někteří však byli vybaveni platebním terminálem nebo QR kódem, kterým bylo možné zaplatit za jídlo nebo pití i bezkontaktně. 

Akci si pochvalovali jak úplní „nováčci“, tak i ostřílení „štamgasti“, kteří se festivalu účastní každoročně. 

Bacon burger ze stánku na festivalu. Zdroj: Julie Benčíková, PrahaIN.cz 

„Zažil jsem ročníky, kdy nebyla možnost si pořádně ani sednout na trávu do parku, protože všude někdo byl. Navíc se u doslova každého stánku stály strašné fronty, takže jsme posílali vždycky jednoho pro pivo, a když se vracel, rovnou šel někdo jiný. Věděli jsme, že se dřív jak za půl hodinu nevrátí. Letos je to o dost lepší organizačně i celkovou atmosférou,“ prozradil nám jeden z účastníků.

Festival v sousedském duchu pomohlo vytvořit nejen výborné jídlo a skvělá živá hudba, ale i samotní návštěvníci. Ti se nejspíš již teď těší na další, již desátý ročník, který za rok zase proběhne. 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných