foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Adventní trhy v Olomouci
PrahaIN.cz se věnuje vánočním trhům napříč celou Českou republikou. Spousta lidí na ně kromě nasátí vánoční atmosféry chodí hlavně kvůli jídlu. Co si dáte dobrého na zub v Praze, jsme už psali, ale jak to vypadá třeba v Olomouci, překvapí nejednoho Pražana.
Naše redakce byla čtenářem upozorněna, že na vánočních trzích v Olomouci se prodávají netradiční pokrmy, které by podle vlastních slov prý „ani náhodou neochutnal“. Má se jednat o „olomoucké tvarůžky nasladko“. Například s povidly a šlehačkou. Zjišťovali jsme víc.
Že není konzumace tohoto zrajícího a pro řadu lidí nevábně vonícího sýru v kombinaci se sladkým ničím novým, potvrdilo redakci hned několik lidí z regionu.
„Tvarůžky ve sladké úpravě mohou mnohé návštěvníky Olomoucka udivit, či přímo šokovat, ale pro mnohé lokální spotřebitele až tak udivující nejsou a díky existenci tvarůžkových cukráren si našly své příznivce,“ popisuje pro PrahaIN.cz tiskový mluvčí společnosti A.W. Jaromír Krišica.
V Krišicou zmiňovaných cukrárnách se opravdu prodávají moučníky a dortíky s olomouckými tvarůžky. Hlavní se nachází přímo v Lošticích, tedy domově tohoto specifického sýru, další během adventu v Olomouci. Moučníky odsud nesou certifikát Haná regionální produkt a ocenění Regionální potravina.
Seznamte se, Pražané
Nabízí například tvarůžkový větrník, což je lehké odpalované těsto s tvarůžkem a pěnou z tvarůžků uvnitř. Takový loštický koláček je pak vyrobený z listového těsta, uleželého kolečka tvarůžku a všechno je spojeno s tvarůžkovou pěnou a zdobeno povidly z jablek. A ještě zmíníme takzvaný Mouřenín, dortík z listového těsta s tvarůžkem, mákem a švestkovými povidly.
Provozovatelka cukráren Blanka Poštulková nás při rozhovoru hned opravuje s tím, že se nejedná o tvarůžky nasladko. „Jsou to tvarůžky v zákuscích nebo moučnících, které se sladce tváří, ale pořád chutnají slaně. Tvarůžky jsou slaný sýr, sladké to nikdy nebude,“ usmívá se.
„Na scéně jsme více než patnáct let. V Lošticích tehdy nebylo nic. Pouze hospoda. Tvarůžky se tam přitom vyráběly už přes sto let. Vymysleli jsme tedy slanou variantu zákusků,“ vypráví s tím, že původně bylo přilákat lidi těžké, a tak museli objíždět různé akce či soutěže. Zákazníci se na tuto netradiční dobrotu dívali všelijak. „Dalo nám to zabrat. Minimálně pět let jsme takhle museli jezdit. I do Prahy,“ zdůrazňuje.
V Olomouci se cukrárna s tvarůžky nenachází přímo na trzích, ale v kamenné prodejně nedaleko od náměstí. „Co se týká adventu, Olomouc je v tomto období kvůli svým trhům velmi populární. Jezdí tam celá Morava. Řekla bych, že po Brně je Olomouc nejpopulárnější. Ale přímo na tom náměstí nevím, jaké tam mají produkty, my máme cukrárnu kousek od náměstí,“ popisuje Poštulková.
Není to pro každého
„Turisté to mají rádi. Nejlepší je situace, kdy si zákazník objedná tvarůžkovou kremroli, ta v sobě má tvarůžkovou pěnu, a tak vypadá úplně jako klasická. Pán si to u nás koupil a udělal si legraci, že je to sladká kremrole, to byla taková komická situace,“ dodává.
Že kombinace tvarůžků a sladkého je prý úplně normální, současně potvrzuje naší redakci celá řada obyvatel regionu. „Za sebe mohu říct, že je to velice chutné,“ vzkázal nám Pavel Konečný z časopisu Olomoucké listy.
Jedná se ale o tak specifické chutě, že ne každý to zvládne, což připouští i výrobce tvarůžků z Loštic. „I když existuje mnoho receptů na různá jídla s olomouckými tvarůžky ve studené i teplé kuchyni všech forem, mezi nejoblíbenějšími způsoby jejich konzumace patří stále olomoucké tvarůžky, čerstvý chléb a máslo,“ říká mluvčí Jaromír Krišica.