foto: PrahaIN.cz/Ze Zanzibaru
ROZHOVOR: „Dnes sehnat personál, který bude věrohodný a nebude krást, to je těžký úkol,“ říká v rozhovoru pro server PrahaIN.cz Václav Rendl, provozovatel Restaurace Zanzibar Ládví.
V rozhovoru jsme obecně probrali podnikání jako takové, ale i jeho Zanzibar, který je po celé Praze známý svými velkými porcemi za nízkou cenu. Zkrátka tady nepřijdou ani pijani, například jedenáctka Březňák je za 34 korun, což je na dnešní dobu také nezvyk.
„Pořád je to stejné, snažím se. Za 129 najdete jídlo pořád. Občas udělám akci, že je jídlo za pětašedesát, pětaosmdesát,“ popisuje podnikatel aktuální situaci. „Když prozradím svoje tajemství, samozřejmě to nebude tajemství,“ odpovídá s úsměvem na otázku, jak to vlastně dělá.
Pak ale zastavuje a zmiňuje, že důvodem tak nízkých cen je takřka nulový počet zaměstnanců. „Je to o tom, že nemáte zaměstnance, máte prostor. Jsem vlastníkem a mohu si kalkulovat, jak chci. Když to jídlo dělám za 65, tak ho určitě nemusím dotovat, takhle to řeknu,“ vypráví. „Občas mi pomáhá žena, někdy syn, co dělá praxe, je to takový rodinný podnik,“ přidává.
Podle něj se ale ani Zanzibar neobešel bez zdražování, stalo se tak během tohoto roku, když se zvýšila cena energií, samozřejmě nevylučuje, že může přijít i v budoucnu. „Vždy se může stát, že se něco zvedne a jídlo se o deset korun bude muset zdražit, to je jasné. Ale velké porce pořád máme, politiku si držíme stejnou. Jídlo se zdražilo, když šly nahoru energie. Ale myslím, že si pořád jedeme to svoje. A když to tak děláme 20 let, tak to bude pořád fungovat,“ myslí si.
Personál? Těžké
Bavíme se také o personálu. Ten v českém gastru dlouhodobě není. Rendl je rád, že si vše dělá sám, protože nemá z minulosti příliš dobré zkušenosti.
„Dnes sehnat personál, který bude věrohodný a nebude krást, to je těžký úkol. Když jsem měl velké restaurace, tak to bylo těžké, čórovali, čórovali, čórovali, znali akorát svoje práva, ne povinnosti. Kdybych měl restaurace velké jako dřív, tak v téhle ceně bych to samozřejmě nemohl udržet. Zaplaťpánbůh, že má člověk takhle malý rodinný podnik, kde si tvořím hodnoty sám, nebo se synem a manželkou. Není to jednoduché. Ale to není o nastavení českého státu, to je spíš o těch lidech,“ říká.
Podle vlastních slov si nedokáže představit dělat něco jiného. „Dělat práci pod nikým si už nedokážu představit. Člověk si to nastaví podle svých potřeb. A práci mimo obor? To asi těžko,“ směje se.