-->

Pražské jídelny praskají ve švech, fronty až ven

15. 12. 202205:22
Pražské jídelny praskají ve švech, fronty až ven
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Fronta v samoobslužné restauraci Apetit

REPORTÁŽ: Někdo si vaří jídlo do krabičky, jiní zase docházejí na obědy do restauračních zařízení. Praha ukrývá nespočet možností, kam se vyrazit kolem dvanácté hodiny občerstvit. Jsou to klasické hospody s poledním menu, fast foody, veganská bistra nebo také jídelny, kde funguje určitý způsob samoobsluhy.

Třeba síť samoobslužných jídelen Apetit, která je v Praze otevřená už od devadesátých let minulého století. Během těch let se počet jejich poboček výrazně rozšířil.

Dnes se Apetit nachází v Dlouhé, Westfieldu Chodov, na Vinohradské a Revoluční.

Největší zájem o jídelny je klasicky v době oběda. Ve švech praská Apetit od jedenácti do dvanácti. Nebylo tomu jinak, když PrahaIN.cz vyrazila ozkoušet tuto mnohaletou stálici na poli pražských podniků.

Fronta až ven

Kolem půl dvanácté bylo v Apetitu na Vinohradské už narváno. Tedy alespoň před pultem s jídlem, fronta se táhla až k samootvíracím dveřím, což je zhruba deset metrů. Že by si ale člověk nesedl, to rozhodně ne. Kromě toho, že je interiér poměrně rozlehlý, lidé se tu příliš dlouho nezdržují. 

Snědí jídlo a jdou. Žádné dlouhé posedávání. 

Zákazníci tak rotují, jeden přijde, druhý odejde. Přesto, zvlášť pokud vyrazíte sami nebo ve dvou lidech, je dost pravděpodobné, že budete mít u stolu souseda. Při obědě se tak snadno přiučíte i mnohé z žargonu různých pracovních oborů. 

Fotovoltaika, sádrokarton, ale i hospodářský subjekt. Všechna tato slova jsme v Apetitu, kde bylo rušno, zaslechli. Bez kontextu. Zkrátka sem dochází lidé ze všech společenských vrstev a profesí. 

Dlouhá fronta. Nicméně nečekali jsme déle než šest minut. Zdroj: PrahaIN.cz

Levné? Jak co 

„Chodíme sem docela často. Máme to tu rádi, je to levné, jídlo jak za starých časů,“ sdělil nám u stolu jeden ze skupiny mužů. Na to jeho kolega hned odvětil: „No, no... Jak co.“ 

S tím jsme souhlasili. 

Oběd v Apetitu se řadí mezi ty levnější záležitosti. Že by ale člověk ušetřil pořádný balík peněz, to se rozhodně říct nedá. K dispozici jsou typická česká jídla, nabízí se sekaná svíčková či guláš. To je stálá nabídka, která se nemění. 

Další pokrmy se dennodenně mění, na tabuli jsou psány postaru fixou. Kuřecí Šuej-ču-žu za 105 korun, hovězí líčka na víně za 119 korun nebo kotleta na houbách za 105 korun. Ceny se zdají až nepředstavitelně nízké, jsou ale bez přílohy. Ty se kupují zvlášť. Hranolky či krokety vyjdou na 40 korun, jeden knedlík zase na 6 kaček. 

S přílohou se tak většinou dostanete na cenu kolem 140 až 160 korun za pokrm. A to není zas o tolik méně než ve většině „klasických hospod“. K tomu je na výběr ze široké škály pití. Jak nealko či alko pivo v plechovce, tak i sladké nápoje v postmixech. 

Není nad klasiku

My jsme vyzkoušeli ruskou specialitu stroganov, která je už dlouhá léta poměrně častou součástí českých restaurací. Ten se nejčastěji (i podle originální receptury) připravuje z hovězího masa. V Apetitu byl z vepřové panenky, která ovšem byla velmi suchá. 

V ten moment jsme zjistili, že v podobných provozovnách není ideální experimentovat a mnohem lepší je zvolit ověřenou klasiku. Třeba jídla, která si vychutnávala už citovaná skupina mužů u stolu. Prejt s bramborami a zelím za 139 korun si nadmíru pochvalovali. 

Stroganov se ale příliš nevyvedl. 

Omáčka byla bez chuti a chuťové pohárky vlastně cítily jen jednu chuť. A to kyselost při pojídání nakládaných okurek, které jsou nedílnou součástí tohoto pokrmu. 

Stroganov s kroketami a postmixová cola za 183 korun. Zdroj: PrahaIN.cz

Je v Praze blaze?

Podobné obrázky jsme viděli i v jídelnách, chcete-li samoobslužných restauracích, v centru Prahy. Navštívit dvě pravděpodobně nejznámější byla zkrátka povinnost. I zde bylo narváno, ačkoli to na první pohled úplně tak nevypadalo. 

V Jídelně Světozor ve Vodičkově ulici nedaleko Václavského náměstí se ve frontě dlouho nestálo, ale příliš volných míst jsme v obědovém čase nenašli. 

Ceny? Oproti restauracím s polední nabídkou téměř totožné. Hovězí stroganov s rýží za 159 korun, rajská omáčka s těstovinami za 149, to samé koprová omáčka nebo vepřový či kuřecí řízek. 

Ale ani v Havelské Koruně na pomezí „Václaváku“ a „Staromáku“ neušetříte. 

Ve velmi příjemném a rozhlehlém interiéru jsme na jídlo nečekali déle jak minutu. Fronta zde nebyla, ale i tady platilo, že většina stolů byla zabraná a není tak ničím neobvyklým, když při obědě budete mít cizího souseda u stolu. 

Samoobslužná restaurace, podobně jako většina podniků, nedávno zdražovala. Dlouholetá prodavačka nám ale prozradila, že lidí neubývá. Ba naopak. „Lidí chodí víc a víc...,“ sdělila a dodala, že se často jedná o turisty z ciziny. 

Výběr jídel je rozmanitý. 

Smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem za 167 korun, vepřová plec na žampionech s bramborovým knedlíkem za 168 korun nebo dva kusy bramborových knedlíků plněných uzeným masem za 158 kaček... Zde jsou ceny dokonce vyšší než v některých restauracích. 

Z Havelské Koruny... Zdroj: PrahaIN.cz

My jsme si objednali smaženou goudu. Mohla by mít dovětek: s tvrdou strouhankou (s ní by měl člověk s nemocným chrupem velký problém) a rozvařenými bramborami s tatarskou omáčkou. K tomu malé pivo a oběd vyšel na 207 korun. 

Každopádně Havelská Koruna má vskutku vysokou popularitu. Jídlo se rozváží i přes dovážkové platformy, během doby strávené v podniku jsme potkali rovnou tři kurýry společnosti Wolt. 

V šest večer i ráno...

Samoobslužných restaurací je v hlavním městě pochopitelně nespočet. 

Legendou na tomto poli je Marjánka v ulici Na Bělidle na pražském Andělu. Tento statut ji nepřisoudila nezapomenutelná svíčková či jiná typická česká omáčka, nýbrž opravdu netradiční otevírací doba

Do jídelny můžete zajít 24 hodin denně. 

Pokud jste ji doteď neznali, tak věřte, že objednat si guláš se šesti v pět hodin ráno, není rozhodně žádná fikce. 

A co ceny? Králík na divoko, špenát, bramborové knedlíky za 184 korun, křenová omáčka, hovězí maso, houskové knedlíky 144 korun nebo právě svíčková s houskovými knedlíky za 144 korun. 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných