Pražští restauratéři se už těší na zákazníky, ve velké davy hostů však nevěří

10. 02. 202216:30
Pražští restauratéři se už těší na zákazníky, ve velké davy hostů však nevěří
foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Rezervace v restauraci

Změny se pravděpodobně projeví ale až se zpožděním, prudký nárůst návštěvnosti ale nečekají. Podle zjištění ČTK jsou restauratéři připraveni i na dotazy hostů ohledně nových pravidel.

Nová pravidla, která zruší prokazování se takzvanými covidovými certifikáty, podle ministerstva zdravotnictví platí od dnešní půlnoci. Nejvyšší správní soud minulý týden rozhodl, že podmiňovat vstup do stravovacích a ubytovacích služeb, hudebních klubů či kasin je nezákonné. Mimořádné opatření podle výkladu ministerstva zdravotnictví ruší od půlnoci 9. února.

Restaurace jsou na zákazníky připraveny

„V Manifestu se chystáme na to, že od středy 9. února přestane platit povinnost prokazovat očkovací certifikát a bezinfekčnost při návštěvě restaurace. Držíme se při tom vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) z 2. února, které bylo široce medializováno, a k tomuto datu se veřejnost upíná. Lidé, pro které dosud platilo omezení, se určitě na středu těší,“ uvedla pro ČTK za pražský gastronomický koncept Manifesto Radka Ondráčková.

Vliv na návštěvnost nechtěla Ondráčková předjímat. „Hlavně budeme zvědaví, zda se rozvolnění projeví na víkendových dnech,“ řekla.

Od zákazníků Ondráčková očekává zvýšenou frekvenci dotazů na podmínky vstupu. Obsluze se bez nutnosti kontroly dokladů bude podle Ondráčkové přirozeněji s návštěvníky konverzovat například o přípravě jídla nebo doporučení sezonního nápoje k vybranému menu. Personál si na kontrolu QR kódů sice zvykl, ale necítil se úplně „ve své kůži“, dodala.

Gastronomie je ohrožený druh

Celé odvětví gastronomie pociťuje podle spolumajitele vinných barů Vinograf Jana Horešovského dopady nejistoty vyvolaných epidemickou situací a vládními restrikcemi. Nejistota panuje u provozovatelů i hostů.

„Vliv všech změn, zejména těch rozvolňovacích, mívá obvykle relativně delší setrvačnost. Vláda v poslední době vysílá signály, že pandemickou situaci již nehodlá řešit restrikcemi, což může mít s určitým zpožděním pozitivní vliv na chování hostů, nicméně některé jejich nové návyky mohou být dlouhodobé nebo i trvalé,“ uvedl.

Horešovský upozornil, že restauratéry nyní spíše trápí netečný postoj vlády ke kompenzacím. Minulí ani současní ministři podle něj zjevně nespojují omezení se samozřejmostí náhrad, břemeno řešení situace tím přenášejí na podnikatele a jejich zaměstnance.

„V této souvislosti aktuálně pozorujeme velký nárůst zavřených provozoven služeb, obchodů i gastropodniků, to je bohužel současná realita,“ doplnil. Program podpory pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií by měl být také předmětem středečního jednání vlády.

Autoři: ČTK, Patrik Pašek

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných