Pro studenty je v kavárnách důležitý výběr a kvalita

04. 03. 202420:10
Pro studenty je v kavárnách důležitý výběr a kvalita
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Káva, ilustrační obrázek

Studentskou kavárnu poznáte tak, že nabízí velké množství druhů čerstvě pražené výběrové kávy. K tomu bezlepkové, veganské nebo jinak speciální zákusky, zásuvky, pohodlné sezení, stylový design. Naprostou samozřejmostí je alternativní mléko, které podle kavárníků volí až pětina hostů.

Kavárny se stávají v posledních letech oblíbeným útočištěm nejen studentů, ale také lidí pracujících na počítači. Stylové prostory nabízející zásuvky u každého stolu, rychlé internetové připojení a k tomu dobrou kávu, něco malého k snědku či dezert, se proto i v Praze těší velkému zájmu. Co je ale na kavárně nejdůležitější právě pro studenty? Ptali jsme se.

Překvapením může být, že na cenu mladí lidé v případě kaváren příliš nehledí. Z odpovědí, které se nám podařilo získat, vyplývá, že preferují spíše zajímavý a útulný interiér, chutnou kávu a dobré jídlo nebo sladkosti, za které jim není líto zaplatit klidně i víc peněz. Rozhodující je pro ně nabídka alternativních mlék i speciálních zákusků, například veganských či bezlepkových.

Musí se na první pohled líbit

„Já vybírám kavárnu podle toho, jestli se mi tam na první pohled líbí. Nezáleží, jestli je to moderní, nebo spíš retro, ale musí to být útulné a příjemné. Druhým rozhodujícím bodem je pro mě chuť kávy nebo zákusků,“ řekla naší redakci studentka Aneta. Dodala ještě, že mnoho jejích přátel nesmí laktózu anebo se stravují rostlinně, vyhledávají proto kavárny s nabídkou alternativních mlék či veganských dezertů.

Oblíbenost alternativních mlék potvrzují také sami kavárníci. Podle Petra z kavárny a bistra Etapa volí alternativní mléko asi třetina hostů. V nabídce mají ovesné. Pětinu objednávek s bezlaktózovým, mandlovým nebo kokosovým mlékem pak hlásí Jan Novotný z The Farm, kavárny na Letné.

kávaStudenti preferují alternativní kávu i hezké dezerty. Rádi si i připlatí. Foto: redakce PrahaIN.cz

Za informace o zásuvkách by byli vděční

Provozovatelů kaváren jsme se zeptali také na nejoblíbenější kávový nápoj. Všichni se jasně shodují, že je to cappuccino.

„Samozřejmě záleží, co jdu zrovna do kavárny dělat. Jestli se jdu učit, nebo na někoho čekám, anebo jdu třeba na rande. Každopádně ale dávám na doporučení, koukám také na nabídku, jestli si dokážu vybrat a jestli to nestojí můj měsíční nájem. Kdyby ale na internetu psali, jestli mají zásuvky, tak bych byla hodně vděčná,“ doplnila Denisa, která studuje VŠCHT.

Alternativní přípravy kávy se stávají oblíbenější

Podobně to má i student Marek, který kromě prostředí a recenzí kouká také na vzhled nabízených dezertů. „Navíc mám rád nefiltrovanou kávu, takže je pro mě velký bonus, když jí kavárna nabízí. Občas si v kavárně taky rád čtu, takže ocením pohodlné sedačky a klid. Mám rád, když si můžu přímo tam třeba knížku půjčit a přečíst. Také koukám, jak je podnik velký, aby tam vůbec bylo místo,“ dodal.

Oblíbenost různých alternativních příprav kávy je patrná už z nabídkových tabulí kaváren, které často obsahují i desítky položek. Kromě klasického espressa, cappuccina nebo caffe latte také například flat white, batch brew, espresso tonic či matcha latté. Z těch ještě alternativnějších lze jmenovat například Frenchpress, Chemex nebo Hario V60.

Kavárna dřív byla živé místo

O trendu posledních let, kdy se z kaváren stávají spíš kanceláře, už naše redakce dříve hovořila s provozním jedné menší kavárny v centru Prahy. Podle něj mladí lidé často popíjí jednu kávu klidně i dlouhé hodiny a při tom něco dělají na počítači.

„Dřív byla kavárna živé místo, scházely se tu skupinky lidí, kteří si povídali a smáli se. Byl to takový kavárenský ruch. Teď je to tišší, u stolu sedí lidé často sami a koukají do počítačů nebo do mobilů,“ uvedl.

Na vysedávání nemají někteří čas

Ne všichni studenti ale do kaváren chodí posedět. „Bafnu kafe a jdu pryč. Na vysedávání není čas. Vybírám místa, kde je obsluha rychlá a s kafem v ruce můžu odcházet do 5 minut,“ sdělil naší redakci student medicíny Jiří s tím, že pro něj je nejdůležitější, aby byl podnik při cestě.

A co studentům na kavárnách nejvíc vadí? Je to prý vytíženost dobrých kaváren, a s tím spojená nutnost rezervace. „Dělat si týden dopředu rezervaci na to, abych si mohl jít sednout do kavárny, mi přijde trochu na hlavu. Ale bohužel už je to tak skoro všude, kde nabídka a prostředí za něco stojí. Asi je to lepší než čekat venku, než se nějaký stůl uvolní,“ posteskl si Marek.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných