foto: Roman Roček, PrahaIN.cz/Martin Čejka
Někteří výrobci potravin se snaží mít co největší zisky doslova za každou cenu. Chovají se jako zlatokopové a trh zaplavují třeba i lacinými uzeninami. Přestože se cena zdá být výhodná, zákazník neušetří ani korunu. „Když sníte lacinou, měkkou uzeninu, tak vás zasytí pouze na chvilku. Ve velmi krátké době máte opět hlad,“ řekl redakci PrahaIN.cz Martin Čejka, příslušník slavného řeznického a uzenářského rodu.
Jak dále uvedl, prodej vody a ochucovadel v levných uzeninách patří k nejvýnosnějším kšeftům. Zákazník, ale neušetří vůbec nic.
Platí to například o oblíbené šunce. Poznáte ji snadno už na první pohled, a to podle řezu.
„Pokud je na etiketě napsáno, že šunka obsahuje 60 procent masa, což je strašné, tak se logicky nabízí otázka, co tedy tvoří těch zbylých čtyřicet procent. Naprostou většinu z tohoto množství tvoří ochucená voda. Následuje koření, občas barviva, sůl a nejrůznější dochucovadla. Doporučení je pouze jedno: nekupovat,“ řekl Martin Čejka redakci PrahaIN.cz.
„Šunky s menším obsahem masa jsou měkké a pouští vodu. Někdo si třeba myslí, že ušetří, když si lacinou uzeninu koupí, ale to není pravda. Když sníte lacinou, měkkou uzeninu, tak vás zasytí pouze na chvilku. Ve velmi krátké době máte opět hlad a neušetříte nic. Ochucená voda a náhražky sice výrobci přinesou zisk, ale člověka nezasytí,“ řekl naší redakci Martin Čejka, zástupce slavného řeznického a uzenářského rodu.
Psali jsme
Čeští řezníci kdysi šířili slávu kvalitních uzenin a masných výrobků. Každá obec, město i městská čtvrť, měla své mistry, kteří byli hrdí na svůj…
Jak se orientovat?
Zákazníkům doporučuje dávat pozor a při nákupech balených uzenin pečlivě číst etikety.
Pokud kupují čerstvé uzeniny v řeznictvích nebo v lahůdkách, mohou rozeznat kvalitní uzeninu jednoduše.
„Poctivou šunku poznáte snadno už na první pohled, je to podle řezu. V případě, že uvidíte kousky svaloviny, šunka je skutečně kvalitní. Pokud je nevýrazná a má málo viditelné kousky, tím méně obsahuje masa, ale o to více vody. Šunky s vyšším obsahem masa jsou pevnější, tužší, bez bublin a vzduchových výdutí. Vyplatí se i přivonět. Vůně dobré šunky by měla být výrazná. Stejně jako její chuť. Pokud chcete informace o jejím složení, vyžádejte si od personálu. Prodejce je povinen je zákazníkům poskytnout,“ dodal řezník.