foto: Prostřeno, se souhlasem. Pořad můžete sledovat každý všední den od 17:50 na Primě./Soutěžící Ljuba
Amatérští kuchtíci se v soutěži Prostřeno dennodenně utkávají již od roku 2010. Tento týden se mezi pěticí z Vysočiny objevila operátorka výroby Ljuba k Ukrajiny. Uvařila pravý boršč a schytala to od svých kolegů i od diváků.
Ačkoliv ho Ljuba připravila podle receptu své maminky, dle spoluhráčů nebyl pravý. A některým divákům zase vadila její národnost.
Tento týden kromě paní Ljuby hostí montér skel Erik, invalidní důchodkyně Miloslava, student Václav a dělnice Michaela. Té partner slíbil, že pokud vyhraje, tak si ji vezme. O ruku však požádala ona jeho. Václav zase podával soutěžícím spálenou kachnu a tvrdil, že spálená vůbec není. Měl také polévku téměř bez vody.
Redakce již před časem zjišťovala, jestli se v poslední době hlásí do soutěže více ukrajinských kuchařů.
Psali jsme
Alina Kravchuk, Dimitri Kanurkov, Karin Fuentes, Lusine Galstjanová, Osmany Rodriguez Laffita nebo Tatyana Shyroková. To je pouze krátký výčet…
„Rozhodně nepozorujeme žádnou vlnu spojenou s migrační vlnou z Ukrajiny,“ řekla pro PrahaIN.cz Klára Kotábová. Bývalá novinářka se o Prostřeno stará po stránce propagace. Chtěli jsme vědět ještě to, jestli má stanice přehled, kolik Ukrajinců se v minulosti do pořadu hlásilo. Taková statistika se prý nevede.
Ukrajinka Ljuba se do České republiky přistěhovala před 13 lety za láskou. Manžel ale před časem zemřel a Ljuba ovdověla, nyní tu žije s dcerou a vnukem. Vzhledem k dobré práci a domovu se v Česku rozhodla zůstat.
„Češi jsou upřímní a nechlastají tak jako naši chlapi,“ zmínila v televizi.
Našla i hodně zastánců
K večeři připravila tradiční ukrajinské menu. Čebureky, boršč, pampušky s česnekem, hovězí na víně s bramborovou kaší a mini dortíky.
Porce byly obrovské a syté.
Soupeřům, od kterých dostala 30 bodů, se ale příliš nezavděčila. Ljuba nestíhala a nezvládla upéct pampušky, místo kterých podávala jen koupený toustový chléb. Body ji sebrali především za boršč. V tom prý bylo málo řepy, málo zeleniny, málo masa…
Psali jsme
Boršč, soljanka, varenyky, syrnyky, holubtsi či deruny. Několik ukrajinských jídel, o nichž možná někdo ani neví, že existují. Konkrétně boršč je…
„Češi kritizují ukrajinský boršč. To je taková klasika. Každý Čech přesně ví, jak má ukrajinský boršč vypadat,“ rýpl si Václav Vydra, který společně s Janou Bouškovou pořad uvádí.
Češi na internetu Ljubu zkritizovali zejména kvůli zemi, ze které pochází.
„Nepochopím, jak paní Ljuba může kritizovat českou svíčkovou, ale pořádný boršč udělat neumí,“ stěžovala si jedna pisatelka.
Negativních reakcí bylo dost, soustředily se především na ukrajinský původ.
Více diváků se jí ale zastávalo.
„Ona tady žije několik let a manžel už zemřel, hezká paní,“ snažila se mírnit reakce jedna ze sledujících. Nebyla jediná. „Kdybyste se raději starala o sebe, uděláte líp. Že máte zapotřebí kritizovat člověka, kterého neznáte. A ještě na úkor toho, že je to Ukrajinka,“ psala další. „Když pomineme fakt, že vám očividně vadí její národnost, tak se 'šklebením se' nemáte paní co vyčítat, alespoň dle vašich fotek,“ rýpla si další.