Proti plýtvání bojuje další společnost. Jídlo mohou lidé zachránit v aplikaci

03. 07. 202408:36
Proti plýtvání bojuje další společnost. Jídlo mohou lidé zachránit v aplikaci
foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Jídlo, ilustrační foto

Firma Too Good To Go spouští v Česku svou aplikaci, která má v plánu bojovat proti zbytečnému plýtvání potravin. Spolupracuje v první vlně již s více než 60 podniky v Praze, mezi kterými je například Hilton i vyhlášený Myšák.

Firma Too Good To Go vznikla v Dánsku v roce 2016. Od té doby prý pomohla ušetřit více než 330 milionů jídel, jak vyplývá z tiskové zprávy společnosti.

„Právě jsme zahájili naši cestu v Česku se silnými partnery a stejně silným odhodláním naplnit naše poslání: inspirovat a povzbudit všechny ke společnému boji proti plýtvání potravinami. V Too Good To Go chceme pomáhat lidem a našim oblíbeným místním značkám přispět ke zdravější a zelenější planetě,“ uvádí ve zprávě Pavol Dzurjanin, Country Director Too Good To Go pro Česko.

Mezi zapojené podniky patří například Krafin, La Donuterie, Cota Coffee, hotel Hilton nebo i cukrárna Myšák.

„V Cukrárně Myšák si zakládáme na ruční výrobě z naší řemeslné dílny a využíváme ty nejkvalitnější suroviny. Proto nás mrzí, že musíme naše výrobky vyhazovat, když se neprodají, naše práce a kvalitní suroviny pak totiž přichází vniveč. V tomto ohledu nám spolupráce s Too Good To Go dává velký smysl a jsme rádi, že tohoto projektu můžeme být součástí,“ uvádí Tomáš Hánek, generální manažer za cukrárnu Myšák.

Jak to funguje

Prostřednictvím aplikace v telefonu si mohou uživatelé rezervovat takzvaný Dobrovak od některého ze zapojených podniků. V něm se nacházejí přebytečné potraviny za sníženou cenu. Jednat se může o zákusek k snídani i porci hotového jídla k obědu.

„Každé jídlo je důležité, pokud jde o pomoc naší planetě a společnosti. Ve Too Good To Go nabízíme koncept, který pomáhá řešit jeden z největších světových problémů a zároveň nechává všechny jako vítěze. Snížení plýtvání potravinami je dobré pro společnost, pro ekonomiku i pro planetu,“ uvádí ve zprávě Pavol Dzurjanin.

Podobnou aplikaci nabízí v Česku dlouhodobě i společnost Nesnězeno, která svou „misi“ šíří i ve skupině na Facebooku, kde mohou lidé sdílet tipy a zkušenosti se zakoupenými balíčky.

Plýtvání jídla

Jak vyplývá z webu Zachraň jídlo, produkce potravin a s ní úzce spojené činnosti mohou celosvětově za zhruba 23 procent emisí skleníkových plynů. Na jednoho člověka v Evropské unii připadá 127 kilogramů potravinového odpadu ročně, až z 55 procent jsou za potravinový odpad přitom zodpovědné domácnosti.

O plýtvání potravin se rozepisuje na svém webu i Ministerstvo zemědělství, které také poukazuje na to, že se členské státy Evropské unie zavázaly do roku 2030 snížit potravinový odpad na polovinu.

Omezování plýtvání jídlem zajišťuje také ustanovení zákona číslo 110/1997 Sbírky o potravinách a tabákových výrobcích, paragraf 11 odstavec 2, který udává povinnost provozovatelům potravinářských podniků s prodejní plochou větší než 400 metrů čtverečních poskytnout potraviny, které jsou bezpečné, ale již nejsou v souladu s požadavkem na potraviny, bezplatně některé z neziskových organizací na darování potravin zaměřené. Za rok 2022 tak například potravinové banky shromáždily celkem 9 691 tun potravin. 

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných