První hospoda odmítla svatomartinskou husu. „Víte, na kolik by vyšla porce?“ rozčílil se provozní

09. 11. 202305:30
První hospoda odmítla svatomartinskou husu. „Víte, na kolik by vyšla porce?“ rozčílil se provozní
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Husa v prodeji

„Je to letos poprvé, co nebudeme dělat svatomartinskou husu,“ řekl nám provozní restaurace v obci ve Středočeském kraji, když jsme se ptali, na kolik protentokrát vyjde. „Za tu cenu by to tady už nikdo nekoupil,“ dodal.

Provozní své jméno zveřejnit nechce. Už tak se často setkává s kritikou místních, že to prý má drahé. Žije z obědů a z víkendů. Lidí, kteří chodí posedět na večeři nebo těch, co zajdou jenom na pivo, podle jeho slov ubývá.

„Ceny rostou, a že lidé chodí méně, je znát. Naštěstí nás drží obědy. Dělníci, místní, v létě cyklisté, kterých je tu hrozně moc a jsou naučení, že se zastaví,“ poznamenal.

Podstatně prý ubývá rodin s dětmi, které se přijdou najíst.

„Když dorazí rodiče se dvěma dětmi, každý si dá jídlo a pití, nechají tu klidně tisícovku. A to už je pro ně hodně. Pak mi v hospodě u piva vyčítají, že to mám drahé,“ posteskne si.

A stejné je to i se svatomartinskou husou a svátečním menu.

V minulém roce restaurace podávala jako předkrm paštiku z husích jater za 89 korun, o deset korun méně stál kaldoun z husího vývaru a jako dezert se za 69 korun podával štrůdl. Kachní stehno s knedlíkem a zelím stálo 399 korun. Zvýhodněné menu vyšlo na pět set.

Draho napříč zemí

Husy nakupují na nedaleké farmě.

„Když mi paní majitelka řekla, že její husy mají přes pět kilo a že mi jednu neprodá za méně než dva tisíce korun, bylo rozhodnuto. Husa prostě letos nebude,“ přibližuje hospodský.
Po propočtení nákladů totiž zjistil, že by musel jednu porci podávat za 500 korun a víc.
„Nedovedu si představit, že by přišla rodina a nechala by mi jen za jídlo dva tisíce. To možná v Praze, ale tady určitě ne,“ dodává.

Variantou je koupit levnější husu, ale to odmítá. „Chci mít maso v dobré kvalitě. Vím, že v Makru můžu koupit husu z Polska nebo Maďarska, ale to nechci,“ dodává.

Podívali jsme si i do menu jiných restaurací.

Například Jedna báseň v Brně má v nabídce husí stehno za 469 korun, kompletní menu stojí 669 korun. V Park hotelu Popovičky mají husí stehno za 545 korun, prso za 585 korun. Pečená husa pro čtyři osoby vyjde na 4.750 korun. Podobné ceny mají i další podniky.

Cena okolo pěti stovek za porci je zcela běžná.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných