foto: Svatomartinské slavnosti a pečená husa, se svolením (stejně jako ostatní)/Svatomortinská vína
V pátek 11.listopadu od 10 hodin dopoledne bude na náplavce Rašínova nábřeží probíhat již 11.ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Zájemci se mohou zastavit až do deváté hodiny večerní.
Na svatého Martina se načíná první víno nového ročníku, které nese jméno svého patrona a nazývá se proto svatomartinské. Toto víno zraje pouze několik málo hodin a má svěží ovocnou chuť. Mělo by se vypít do Velikonoc, aby o svou svěžest nepřišlo. Pokud se mladé svatomartinské vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.
Organizátoři slavností lákají na 35 stánků, 20 různých vinařů, svatomartinská vína, husí speciality či bohatý doprovodný program. Samozřejmě nebude chybět ani dozlatova upečená husa.

„Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ přiblížil ve zprávě zaslané médiím ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa Jiří Sedláček.
Kromě vín a husích specialit bude také připraveno dalších 15 stánků s pochoutkami, které se hodí k vínům. Sýry, uzeniny, středomořské speciality. Chybět ale nebudou ani sladkosti.
„Svá mladá vína představí 20 českých a moravských vinařství. Na stáncích budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘. Víno se bude degustovat ze sklenic, které budou společně s degustační kartou a tužkou součástí degustačních setů, jejichž cena je 100 korun. Zakoupení degustačního setu není podmínkou pro vstup na festival, ten je pro všechny návštěvníky zdarma, pro degustaci vína je ale set nutný,“ dodává Sedláček.
Připraven je také doprovodný program. Celou slavnost zahájí v 11 hodin dopoledne cimbálová muzika, která bude hrát do dvou odpoledne, poté se na pódiu vystřídá několik dalších kapel.