Realita v Salcburku: Místní berou 93 tisíc měsíčně. Za oběd platí stejně jako my

01. 12. 202205:29
Realita v Salcburku: Místní berou 93 tisíc měsíčně. Za oběd platí stejně jako my
foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Menu jedné z restaurací v Salcburku

REPORTÁŽ: Mozartovo město, jehož centrum je zapsáno mezi světovými památkami UNESCO, leží na obou březích řeky Salzach a je jedním z nejzelenějších měst Evropy. Z Prahy se tam dopravíte vlakem, autobusem nebo vlastním vozidlem. Lístky nejsou vůbec drahé. Vyjdou na přibližně 500 korun. Autem trasu zvládnete za čtyři hodiny. Během nich najedete cirka 450 kilometrů.

Vidět hlavní město rakouské spolkové země Salcbursko je zážitek. Kapucínská hora, zelený pruh Freisaal, místní zoologická zahrada, obrovský hřbitov nebo pevnost Hohensalzburg. Na všechno vám jeden den nestačí, ale svižnou chůzí toho zvládnete dost.

Redakce PrahaIN.cz se do Rakouska vydala nejen za poznáním, ale také kvůli monitorování cen. Zajímali jsme se především o jídlo.

Centrum města nabízí nespočet příležitostí, jak se občerstvit. Narazíte na typické kavárny i vinárny, kde se místo hotovek nabízí lahůdky. Dorty a zákusky, samozřejmě ručně dělané, k tomu malinovka, horký grog, svařák. Vše, na co pomyslíte, seženete během několika desítek minut. Doporučujeme držet se vnitřního centra a ulic Auerspergstraße a Vierthalerstraße.

Další z možností... Foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz

Pokud zabočíte jinam, nic se neděje.

V Salzburku jsme byli poprvé a prakticky se nechali vodit davem. Lidé korzovali tam a zpátky, v uličkách to vonělo. Koše byly prázdné, odpadky na zemi žádné. Zeleň na každém rohu, stejně tak vánoční výzdoba.

O poznání dražší je to v místních restauracích. Namátkou jsme jich prošli asi deset, abychom měli přehled. Vybírali jsme zejména klasická jídla, jako byl guláš, řízek a těstoviny. Snažili jsme se taky mapovat bezmasá jídla a vyloženě dětské porce. Jak jsme už uvedli, ceny jsou vysoké. Třeba vídeňský řízek s bramborem vychází v přepočtu na 450 korun bez pití.

Úsměv, kam oko dohlédne…

Sladká limonáda okolo 120 korun, alkohol jsme kvůli řízení vynechali. Ale i za ten dáte nemalé sumy. Večeře pro dva vyjde na 1500 korun a nejde o žádný gastronomický zážitek.

Polední menu ovšem vychází na přibližně stejné peníze, jaké platíme v Praze. To nás překvapilo. Nesmíme navíc zapomenout, že průměrná mzda v Rakousku přesahuje 93 tisíc korun. Pro místní je jídlo vyloženě levné.

Kdybyste s sebou vzali na večeři děti, přidejte minimálně tisícovku. Dětská omáčka s nudlemi stojí průměrně 250 korun, nudle s máslem a trochou cukru vychází na šest euro, tedy 150 korun.

Třetinka lahvového piva přijde turistu na 4-5 eur, tedy průměrně přes sto korun. Různě ochucená piva jakbysmet.

Ceny nápojů. Foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz

Neušetříte, ani když si vyberete salát. Zkusili jsme řecký, stál 375 korun. Byl normální s kusy candáta a chutnal zvláštně.

Hovoříme o průměrných cenách. Město nabízí jak levnější, tak výrazně dražší alternativy. U restaurace z druhé jmenované skupiny nás zastihl číšník, když jsme fotili menu ve skleněné vitríně. Polévka za 650 korun nás vizuálně nadchla. Divil se, že se divíme. Když zjistil, že jsme přijeli z Čech, divit se přestal. Právě Češi jsou prý stále navyklí přepočítávat.

Po nějakých osmi hodinách jsme se vrátili zpátky do metropole. Ve zlém na Mozartovo město rozhodně vzpomínat nebudeme. Klid, dostatek stromů, keřů a kytek, příjemná atmosféra, pohostinný personál i přívětiví lidé nám připomenuli, že máme ještě hodně co dohánět…

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných