foto: Bauhaus bistro, Facebook/Bauhaus bistro
Kdo si jde koupit do Čestlic v Bauhausu laťky na plot nebo novou kuchyni, často jen projede vozíkem kolem nejtypičtější české kuchyně. Tedy té, která vévodila době komunizmu. Místo nadýchaných mufinů, baget s parmskou šunkou a kebabů, se ocitne v gastronomické minulosti. Proto se v bistru shromažďují a dokonce stojí frontu čeští patrioti v montérkách.
Také jsem hledal kafíčko lungo nebo latté, ale našel spíše zelňačku a dršťkovou. Bistro má svojí restauraci, kde vaří český knedlík, k tomu kopu zelí a vepřové koleno. Porce jsou ohromné a servírované na jedné „hromadě“, tedy bez kudrlinek dnešní doby, kdy zelí tvoří úhledný kopeček, knedlík se prostírá za pět minut dvanáct na talíři a koleno je narovnané jako pravítko. Tedy krásu nehledejme. Množství ale může překonat jakéhokoliv „Michellina“.

Chlebíčky, Bauhaus bistro, zdroj: Bauhaus bistro, Facebook
K dispozici jsou také bufetové smaženky, které skutečně evokují tradice komunizmu, stejně tak do kopce navršené chlebíčky a housky se sekanou. Do minulosti vzhlíží také smažený květák, tradiční rozteklý eidam nebo točená limonáda.
Navíc ceny jsou až nepřirozeně nekapitalistické. Polévka stejně jako káva stojí 35,- Kč a v podobné relaci jsou také hlavní jídla, která ale již mírně připomínají dnešní skutečnost.
Pokud tedy chcete koupit něco historického bez dnešní přirážky a nevadí vám, že stoly okupují čeští patrioti, návštěva bistra má svůj význam. Osobně jsem si dal smaženku, protože jsem ji několik „desítek“ let nikde neviděl. A nebyla mastná, smíchaná se strouhankou, byla ozdobená kousky nakládané okurky, kyselou paprikou, cibulí a opravdu připomínala třeba bufet „Koruna“ na Václavském náměstí, který byl dávno nahrazen levnými obchody s oblečením.

Lečo, Bauhaus bistro, zdroj: Bauhaus bistro, Facebook
Překvapení v podobě neobvyklých kulinářských zážitků tak může čekat i na zcela neočekávaných místech, kde vévodí nadnárodní řetězce. A kde by se o jídlo nezajímal nikdo jiný, než host žíznivý po coca-cole a kousku drahého zákusku s kávou.
Cena: 9/10
Obsluha: 8/10
Prostředí: 5/10
Kvalita jídla: 5/10
Celkové hodnocení: 7/10
Psali jsme
RECENZE Redakce PrahaIN.cz se vydala prozkoumat loď. Ne kvůli plavbě po Vltavě, ale přišli jsme ochutnat zlatavý mok, jenž se zde vyrábí.…