RECENZE: Další rána restauracím: Rozvoz předpřipravených surovin, jeden oběd za 150 korun

22. 04. 202314:25
RECENZE: Další rána restauracím: Rozvoz předpřipravených surovin, jeden oběd za 150 korun
foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Jídlo, ilustrační foto

Internetová nabídka na poli dovozu potravin se opět rozrostla. Po možnosti dovezení hotového jídla přímo z restaurace nebo nákupu čerstvých potravin z obchodu až domů přichází kombinace těchto dvou variant. Za zhruba 150 korun za porci je nyní možné si objednat předpřipravené suroviny a do půl hodiny z nich vykouzlit hlavní jídlo. Službu redakce PrahaIN.cz vyzkoušela.

Služba Cookit funguje po celém hlavním městě a pyšní se spoluprací se šéfkuchařem Janem Horkým, který měl pomáhat s výběrem jídel nabízených v rámci jedinečné dovážkové služby. Jde o princip kombinace klasického dovozu hotových jídel z restaurací a domácího vaření z čerstvých surovin.

Na stránkách je na výběr z asi dvacítky hlavních jídel, jejichž cena se pohybuje kolem 150 korun za porci. Zakoupit je však možné pouze set dvou porcí, jak na dotaz PrahaIN.cz potvrdil Igor Doležel za Cookit.

Polévka za 44, hlavní jídlo za 120

Objednávka tak vyjde v průměru na 300 korun. Nejlevnějším hlavním jídlem je indická Tikka masala s rýží basmati za 238 korun za dvě porce. Naopak nejdražšími položkami je Rib eye steak s hříbkovou omáčkou a grilovaným řapíkem a Rib eye steak s chimikuri salsou a mini brambory s čedarem a slaninou shodně za 438 korun za dvě porce.

V nabídce je také 7 druhů polévek. Objednávka je opět možná pouze v boxu po dvou porcích. Na nejvíce peněz vyjde thajská polévka Tom ka gai s kuřecím masem a kokosovým mlékem. Dvě porce stojí 278 korun. Ostatní polévky pak vyjdou shodně na 44 korun za jednu porci, tedy 88 korun za box. Na výběr je například kulajda, kuřecí vývar nebo dýňová polévka se zázvorem.

Přesné množství surovin a jednoduchý postup

Principem služby je, že v objednávce domů dorazí přesně dané množství předem připravených surovin a jednoduchý návod na jejich zpracování. Hotovo by mělo být vždy do půl hodiny.

„Kromě masa, které se připravuje metodou sous vide, jsou všechny suroviny připravovány pro konkrétní objednávky,“ doplnil Doležel.

Z nabídky jsme zvolili kuřecí Pad thai, což je podle slov Igora Doležela jeden z nejoblíbenějších a nejčastěji objednávaných pokrmů. V krabici dorazilo 200 gramů kuřecích prsou na nudličky včetně výpeku, 115 gramů plochých nudlí, 100 gramů nakrájené jarní cibulky, 50 gramů nadrcených arašídů, 40 gramů mungo klíčků, 20 gramů mrkve na nudličky, 70 mililitrů směsi ze sójové omáčky, rýžového octa a rybí omáčky, stroužek česneku, tamarindová pasta, třtinový cukr, limetka, dvě vejce, čerstvý koriandr a chilli paprička. To vše za 298 korun.

Samotný návod pro přípravu je velice jednoduchý. Obsahuje přesné instrukce včetně obrázků a uvařit výsledný pokrm tak zvládne i málo zdatný kuchtík. V případě Pad thai dokonce ještě rychleji než za avizovaných 30 minut. V případě nutnosti je bonusem možnost si přímo při vaření pokrm jakkoli modifikovat.

Objednávka se vším všudy

K přípravě je dále potřeba pouze základní kuchyňské vybavení. V našem případě cedník, hrnec a pánev. Z domácích zásob pak stačí pouze slunečnicový olej a sůl, které má doma asi každý. I tyto suroviny však lze v případě nutnosti přes službu objednat. 92 gramů soli vyjde na 79 korun, černý pepř 62 gramů na 99 korun a litr slunečnicového oleje tu stojí 69 korun.

Dalších dvanáct položek obchodu tvoří saláty a sendviče. Ty je možné objednat i po jedné porci a domů by měly dorazit již jako hotový pokrm. Ceny se pohybují od 79 korun za porci salátu Nicoise se zámeckými bramborami nebo sendviče se slaninou a kuřecím masem až po 109 korun za sendvič s krůtím masem a čedarem, sendvič s hovězím trhaným masem a pečenou paprikou, těstovinový salát s brokolicí a sýrem Grana Padano či salát s tuňákem a edamame.

Doprava začíná na 69 korunách

Ke každé objednávce je samozřejmě důležité připočítat také cenu za dopravu. Ta činí 69 korun při nákupu od 250 do 699 korun, na 39 korun vyjde dovoz objednávek od 700 do 1.099 korun a při nákupu nad 1.100 korun je doprava zdarma. Tyto ceny platí pro celou Prahu, respektive pro všechna PSČ začínající číslicí 1. Dál služba nejezdí.

Rozvoz probíhá každý den včetně víkendů. Výjimku tvoří pouze některé svátky. Čas a datum doručení je možné si určit, z důvodu nutné přípravy jednotlivých surovin je však většina pokrmů dostupná nejdříve druhý den.

Typickým zákazníkem je žena mezi 30 a 60 lety

Podle slov Igora Doležela využívá službu denně několik desítek Pražanů. A i když je podle něj zákaznická struktura rozmanitá, nejvyšší podíl tvoří ženy mezi 30 a 60 lety. Nejoblíbenějšími pokrmy jsou podle něj kromě již zmiňovaného kuřecího Pad thai také rizoto a jídla s jehněčím a kuřecím masem z velikonoční nabídky.

Jde o zajímavou alternativu klasických rozvážkových služeb a možnost, jak si jídlo připravit čerstvě, rychle a vlastníma rukama. Zároveň však bez nutnosti návštěvy potravin nebo dlouhého čekání na kurýra.

Dvě porce hlavního chodu nás i s dopravou vyšly na 367 korun, což je cena nižší než v případě návštěvy většiny restaurací. Hřejivý je i pocit, že jsme si jídlo uvařili sami doma.

Službu jsme využili anonymně a na své náklady.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných