foto: FB Café Platýz, se svolením/Café Platýz
Café Platýz nedaleko Staroměstského námětí už dvacet let neodmyslitelně dolaďuje kolorit Starého města. Podnik je oblíbeným místem studentů, akademiků, maminek s dětmi, turistů i seniorů. Na pracovních schůzkách se v diskrétním prostředí schází zástupci podnikatelských kruhů. Dokonce se říká, že právě zde bylo představiteli velkých firem podepsáno několik významných obchodních smluv.
Café Platýz ve stejnojmenné pasáži otevřela téměř před čtvrt stoletím Zuzana Donutilová a od začátku měla jasnou představu o tom, jak by její podnik měl vypadat.
„Byl to vlastně záměr vytvořit v naší kavárně prostředí, ve kterém by se cítili dobře všichni hosté, kteří k nám zavítají. Přesně takovou atmosféru kdysi měly podniky v době první republiky,“ řekla v rozhovoru pro PrahaIN.cz Zuzana Donutilová.
Hosté svoji oblíbenou kavárnu podrželi
Během dvaceti let si podnik vytvořil stálou klientelu a patří mezi nejlepší kavárny v Praze. O jeho mimořádné popularitě svědčí i skutečnost, že stálí hosté na „svůj“ podnik nezanevřeli ani v době covidové pandemie, kdy řada restaurací a kaváren neustála nouzový stav.
„Podnikat v tomto oboru není jednoduché. Je to vždy běh na dlouhou trať. Chce to trpělivost a také čas. Důležité je také myslet na budoucnost a v okamžiku, kdy se podniku daří, připravovat se na horší časy. To se nám vrátilo v okamžiku, kdy udeřil covid. Podařilo se nám podnik udržet, protože jsme měli vytvořenou malou rezervu, a především nás podržela naše stálá klientela,“ zdůraznila Zuzana Donutilová.

Zákusky jsou vynikající. Foto: Café Platýz, se svolením
Kavárny a restaurace ohrožuje recese
Jednoduchá není ani současná situace, kdy se prudce zvýšila cena energií, služeb i surovin. Soukromé podnikání navíc začala ohrožovat začínající ekonomická krize. Některé oblíbené restaurace i kavárny majitelé uzavřeli, neboť další úder, který přišel krátce po odeznění covidu, neustáli.
Zuzana Donutilová však věří, že i současnou situaci zvládne. Hosté tak nemusí mít obavy, že o svoji oblíbenou kavárnu přijdou.
„Občas je to těžké. Mám ale tým výborných spolupracovníků a jsem přesvědčená o tom, že úspěšně překonáme i tuto situaci. Věřím i tomu, že nám zůstane věrná i naše stálá klientela,“ říká majitelka kavárny.
Psali jsme
Jeho výrobky mají jméno. Pouzdra a obaly z kvalitní kůže pro Apple, ručně dělané peněženky, opasky. Tím vším se čtyřiačtyřicetiletý Tomas Linger…
Spokojený host se vrací
Před osmi lety se v kavárně uskutečnila rozsáhlá rekonstrukce a podnik tak dostal definitivní tvář. Nový interiér vytvořil známý architekt Jan Vlček, který zde oživil půvab a kouzlo slavných kaváren první republiky. Nikoho proto nepřekvapí, že právě tady si můžete objednat klasický vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem nebo bramborové taštičky plněné povidly.
„Říká se, že v kavárně se musí host cítit jako doma v obyváku. To se nám, doufám, podařilo a máme radost, že se k nám zákazníci vrací. Prostředí ovšem není všechno. Snažíme se, aby hosté byli spokojení po všech stránkách. Máme vynikajícího kuchaře a vstřícný personál. Nejvíc nás těší, když hosté odcházejí spokojení a opět se k nám vrací,“ ukončila Zuzana Donutilová.

Zuzana Donutilová. Foto: Archiv Zuzany Donutilové, se svolením