foto: Rudolf Komár, PrahaIN.cz/Senát
PrahaIN.cz měla v uplynulých dvou letech několik jednání v horní komoře Parlamentu. Vždy probíhala v neformálním duchu a vždy jsme se stavili také v místní restauraci. Nad tamními pokrmy ani jeden ze členů Senátu neohrnoval nos.
Naopak.
Chválili kvalitu, ochotu i obsluhu.
V rámci mapování cen ve veřejných i státních institucích proto redakce požádala o kompletní jídelní lístek. Obdrželi jsme ho prakticky obratem.
Odbor gastronomických služeb plní úkoly zajišťující služby v oboru gastronomie ve vztahu k Senátu i Kanceláři Senátu tak, aby odpovídaly společenskému významu Senátu. Jeho ředitelem je Michal Vevera. Tamní oddělení příprav jídla odpovídá za provoz zaměstnaneckého stravování, sestavuje jídelní lístky ve všech gastronomických provozech a také zajišťuje výrobu teplé, studené kuchyně a cukrářských výrobků.
Současně s tím zajišťuje zásobování pro výbory, komise, kluby a vedoucí pracovníky Kanceláře Senátu požadovaným zbožím a gastronomickými produkty.
Krom toho sleduje a zavádí do výroby a odbytu nové poznatky v oboru gastronomie a odborně vzdělává zaměstnance.
Jídlo v senátní restauraci každopádně chutná. Redakce, jak jsme uvedli výše, zde byla několikrát. Ani jednou jsme se ovšem cenami nezabývali. Až nyní.
Z menu. Foto: Senát ČR pro PrahaIN.cz
Je libo čokoládový fondant s jahodami?
Jídelní lístek je rozdělen do několika skupin. Jedná se o snídaně, studené a teplé předkrmy, polévky, ryby, drůbež, tipy kuchyně, minutky, bezmasá jídla, saláty, přílohy a dezerty.
K cenám lze poznamenat, že jsou oproti trhu výrazně nižší. S tím šlo ale počítat. Sněmovní i senátní restaurace nejsou primárně určeny k ziskovosti provozu.
Nikoho tak nepřekvapí hemenex za 73 korun, silný kuřecí vývar s trhaným masem a nudlemi za dvaatřicet korun, domácí ravioli s ricottou, špenátem a parmazánovou pěnou za 111 korun. V nabídce jsou ovšem i výrazně dražší položky. Krevety na toastovém chlebu s polníčkem a krémem z pečeného česneku stojí 217 korun, krůtí steak (sous-vide) v medové marinádě s grilovanou zeleninou je za 172 korun a hovězí loupaná plec se svíčkovou omáčkou, brusinkovým gelem a houskovým knedlíkem stojí 285 korun.
Grilovaný steak z krkovice marinovaný v dijonské hořčici vychází na 122 korun, hranolky jako příloha na 32 a jasmínová rýže na 13 korun.
Salát Caesar je za 164 korun, okurkový salát za čtyřiatřicet.
Z dezertů můžeme zmínit čokoládový fondant s jahodami a šlehaným tvarohem za 31 korun nebo jablečný závin s vanilkovou omáčkou a šlehanou smetanou za osmačtyřicet korun.
Z menu. Foto: Senát ČR pro PrahaIN.cz