Řeznictví v obchodním centru účtuje 133 korun za dva párky

19. 02. 202405:28
Řeznictví v obchodním centru účtuje 133 korun za dva párky
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Párky v uzenářství, 41,50 korun za 100 gramů

Poté, co jsme publikovali článek o drahém pečivu v jedné vinohradské pekárně, se na nás obrátilo hned několik čtenářů. Upozornili nás na vysokou cenu uzenin, konkrétně párků, v prodejně na pražské Floře.

„Za dva páry jsem tam nechala 120 korun. Už dávno neplatí, že jsou párky levná večeře,“ napsala Silva Procházková.

Na místo jsme se vypravili, abychom si ceny potvrdili. V prodejně jsou na výběr čtyři druhy párků, a to kuřecí, telecí císařské a královské. Císařské stojí 46,50 za sto gramů, ostatní o pět korun méně.

Zakoupili jsme dva páry královských párků a dva různé druhy šunky, od každé necelých 150 gramů.

„Bude to 346 korun,“ poprosil nás pokladní.

Cena vysoká, ale uzeniny opravdu výborné. To ostatně potvrdili i ti, kteří se na nás obrátili.

Co konkurence?

Kdo chce ušetřit, může navštívit hned naproti supermarket Albert, kde lze vybrat uzeniny balené nebo vážené na pultu.

Párky v supermarketu Albert. Autor: PrahaIN.cz

Sto gramů debrecínských párků zde stojí 17,40 korun, královské 21,90 korun a premium Vídeňské 23,90 korun. O něco dražší jsou ty balené, které se nejčastěji pohybují za 200 gramové balení okolo šedesáti korun.

Výjimkou jsou jen párky od výrobce Vodňanské kuře. 340gramové balení pochoutkových stálo při naší návštěvě 31,90 korun a 200 gramů kuřecích párků dokonce 19,90 korun. Obsahují ale jen 66 procent strojně odděleného kuřecího masa.

Právě o kuřecím separátu jsme nedávno hovořili s řezníkem Martinem Čejkou, pokračovatelem slavného uzenářského a řeznického rodu.

„Kuřecí separát je vlastně odpadní maso. Vyrábí se tak, že v některých, především velkých firmách, vezmou kuřata, ořežou maso ze stehen a prsou a odříznou křídla. Ty zbylé kostry, na kterých je už velmi málo zbytků masa, vloží do mašiny, stlačí je a pod obrovským tlakem je proženou tím strojem. Zbyde vlastně jenom část úplně holých kostí. Všechno ostatní, jako například chrupavky, následně rozemelou na ´jakousi hmotu´. Tento produkt neobsahuje pouze živočišnou bílkovinu, ale i vápník z kostí,“ vysvětlil Martin Čejka naší redakci.

A právě z této hmoty se nejlevnější párky vyrábějí.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných