foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Řeznický pult v Globusu
PrahaIN.cz v minulosti psala o sekané v housce z Globusu, která je prý pro supermarket ikonická. Kdo tady někdy byl, možná viděl, jak nesmírně populární je.
Během loňského prosince jsme psali o tom, že se pro ni v Globusu zastavil i prezident Petr Pavel, přišel s ochrankou, vzal si pouze sekanou housce a pak se vydal zase pryč. Tento měsíc jsme zase přinesli reportáž z bistra Globus, které se nachází na parkovišti Bauhaus v Praze 4 a na sekanou zde chodí pracovníci v montérkách i kravatě.
„Sekaná v housce má pro Globus ikonický ráz,“ řekl nám v minulosti Globus. Všechno tomu nasvědčuje, pokrm je extrémně populární i kvůli své nízké ceně.
Nicméně najdou se také odpůrci. Po publikaci loňského i letošního textu jsme se v komentářích dočetli mnoho kritiky, někteří nám dokonce psali do redakční pošty.
Co na to řezník?
„Cena se sice moc nezvedla, za to kvalita té sekané a množství šlo rapidně dolů,“ uvedl jeden z čtenářů, podobných zpráv jsme se přečetli hned několik. Ptali jsme se tedy přímo řezníka Globusu Pavla Holečka, který nám sice potvrdil, že složení sekané se za dlouhá léta na trhu měnilo, nikoliv však k horšímu.
„Složení a receptura zaznamenala v průběhu let dvě změny a obě směrem k vyšší úrovni. Zvýšili jsme podíl hovězího masa v receptuře a ponížili přídavek ledu, z receptury jsme před mnoha lety odebrali přípravek na bázi glutamátu a necháváme hovořit pouze maso. Sekaná v housce je jen tak pro zajímavost velmi oblíbenou svačinou i nás řezníků,“ sdělil serveru PrahaIN.cz.
Sekaná v housce aktuálně stojí 26 korun, na dnešní dobu unikát. Cena se sice párkrát zvyšovala, ale nebylo to nic výrazného. Řezník Pavel Holeček vyvrací, že by se Globus snažil držet nízkou cenu na úkor kvality: „V žádném případě se nejedná o jakési kvalitativní úlitby vzhledem o ceně. Zkrátka se dá asi říci, že to pojímáme jako svoji reklamu, a podle toho je koncipována i cena.“
Redakci rovněž nemá problém popsat v krátkosti složení této pochoutky: „Složení je známé, na každém domě deklarujeme složení našich výrobků, a tedy i sekané, vyjmenované suroviny se mělní stanoveným postupem na kutru a vzniklé dílo se plní do forem, dále pečeme při nízké teplotě kolem 100 stupňů Celsia do konečné teploty, toto je již možné vidět v našich prodejních úsecích. No a dále? Dále se krájí, dává do housky a zbytek znáte sami. Každý si může zkusit upéci naši sekanou doma, prodáváme i syrovou směs ve formičkách a při dodržení postupu si můžete dopřát naši sekanou i u sebe doma, čerstvě pečená je prostě super.“
Závěrem se zmiňuje o kriticích. Podle něj je jasné, že se všem lidem do chuti netrefí, což ani nejde. Nicméně obchodní úspěch tohoto zboží jim dává odpověď, že to dělají dobře. „Za složení se opravdu nestydíme, spíše jsme na to i pyšní. No a chuť – tu může mít každý opravdu trochu jinou. Sekaná od nás a v housce od našich kolegů z Globus pekárny je pro nás opravdu výkladní skříň, se kterou se velmi rádi chlubíme,“ vzkazuje řezník.