Rizoto za 360 korun. Mariánské Lázně překonaly Špindlerův Mlýn i centrum Prahy

14. 05. 202305:23
Rizoto za 360 korun. Mariánské Lázně překonaly Špindlerův Mlýn i centrum Prahy
foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Mariánské Lázně

REPORTÁŽ: Tagliatelle s lososem za 259 korun, s houbami za 260 a s lanýži za 320 korun. Saláty za 175 korun a špagety s olejem za 210 korun. Rodinný oběd v Mariánských Lázních, které PrahaIN.cz navštívila minulý víkend, se i bez nápojů vyšplhá na horentní sumy.

A to dokonce na tak vysoké, že na podobné sumy často nenarazíme ani v hlavním městě. Stranou nesmí zůstat ani skutečnost, že lázeňské město bylo minulý (prodloužený) víkend, až na určitá místa, jako je zpívající fontána, téměř vylidněné.

Když jsme se v několika podnicích (Cafe restaurant CENTRAL či Laver´s restaurant) ptali na zájem zákazníků, setkali jsme se spíše s nezájmem.

Obsluha byla příjemná, ale bylo nám jasné, že podobné komentáře musí slýchat pravidelně, a to nejen v mateřském jazyce. Jen v jedné restauraci jsme se setkali s tím, že nebylo volné místo, a dokonce zde několik návštěvníků čekalo. Ale to byla pouze jediná výjimka, v ostatních restauracích v centru nebyl problém se hned usadit, a to i s početnější skupinou.

Nic na vysokých cenách nemění ani možnost týdenních menu. Ty se totiž obvykle vztahují na pět pracovních dnů, nikoli na víkend, kdy jsme na západ republiky vyrazili. Abychom dostáli všem informacím, takto vysoké sumy leckdy nemají ani během zimní sezony ve Špindlerově Mlýně, o čemž PrahaIN.cz rovněž opakovaně psala (ZDE).

Turisté i lázeňští návštěvníci však nemají příliš na výběr. Značné sumy za pokrmy se totiž příliš neliší. Ať už jdete do centra nebo jeho širšího okolí, připravte se, že polévka, hlavní chod a nealko vyjde na přibližně 320-450 korun. Za jednoho.

Z místní nabídky. Foto: PrahaIN.cz

Mysleli jsme, že lze ušetřit například na menších porcích, ale ani to není pravda. Polévky se pohybují kolem osmdesáti korun s výjimkou gulášové v chlebu. Ta vyšla na 160 korun. Vrcholem místní gastronomie bylo rizoto. Pohybovalo se od 275 korun (s houbami) až po 360 korun (s černou rýží a parmazánovým krémem).

Mírnější ceny nabízí restaurace Tabarin, zaměřená na italskou kuchyni. Pizza se zde pohybuje od 170 do 225 korun. Polévky jsou za 40 a zmrzlinový pohár za stovku. Otázkou zůstává, jestli chce turista na západě Čech chutnat pizzu. My ji nezkoušeli.

Mariánské Lázně jsou od roku 2021 na seznamu Světového dědictví UNESCO v rámci položky Slavná lázeňská města Evropy. Místní gastronomii jsme v žádném prestižním bulletinu nenalezli.

Závěrem můžeme konstatovat, že to, co jsme jedli, bylo trochu nadprůměrné, cenově ovšem velmi nestandardní. Obsluha byla vždy příjemná, lokály čisté. To však bereme jako samozřejmost.

Celkový pocit z místa? Spíše zklamání.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných