foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Nova Festival chutí
REPORTÁŽ: Jedinečná možnost ochutnat špičkovou gastronomii dvacítky elitních českých restaurací za cenu o něco málo vyšší, než kolik stojí polední menu v běžných podnicích, byla 18. a 19. ledna v pražském centru O2 universum.
Konal se zde totiž Nova Festival chutí, který přilákal davy milovníků dobrého jídla, pití a kulinářských zážitků. Dvoudenní akce nabídla bohatý program plný výborné gastronomie, kuchařských show a inspirativních setkání s předními českými i zahraničními šéfkuchaři. Redakce PrahaIN.cz nemohla chybět.
Na festival jsme vyrazili v neděli před polednem. Festival zabral tři patra, ve kterých měly své stánky vyhlášené restaurace s týmy svých kuchařů. V hlavním sále vyrostla dvě pódia, na nichž probíhaly kulinářské souboje. Šéfkuchařům z pořadu MasterChef Česko Radkovi Kašpárkovi, Janu Punčocháři a Přemkovi Forejtovi se postavili ti z restaurací vystavovatelů, měli uvařit pokrm z vybraných ingrediencí.
O moderování se zde po oba dny postarala moderátorka Televizních novin Kristina Kloubková ve spolupráci s vítězem zmíněné show Romanem Stašou, jenž si vysloužil přezdívku Matla. Hodnotiteli byli například Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Pavel Nový, Veronika Petruchová, lovkyně Dagmar Jandová či moderátorka počasí Dagmar Honsová.
Chutná stage kromě možnosti vidět hvězdné kuchaře při vaření především bavila. Každý souboj porotců MasterChefa byl protkán vtipy, hláškami a často utahováním si z výkonů Romana Staši, který se do vaření gastronomických celebrit zapojoval vzpomínáním na vlastní cestu televizní show. Bezprostřednost tria Kašpárek, Punčochář, Forejt byla plná žertovných momentů, které vznikaly spontánně. Například Přemek Forejt poté, co mu opakovaně moderátor nabízel sépiový inkoust do jídla, ingredienci nechal zmizet jako kouzelník Richard Nedvěd, kdy proletěla až do zákulisí. Následně si sedl na pódium a začal výbornou omáčku nabízet k ochutnání do publika.
Jan Punčochář při přípravě masových koulí na dotaz, zda je připravují i v jeho restauraci U Matěje, zase vtipkoval, že oni na tak složitá jídla nemají čas, protože mletí masa je moc pracné. Raději prý používají rozmražené polotovary, čímž publikum doslova odboural, protože vlastní vyhlášenou restauraci, která si zakládá právě na tradičním zpracování nejkvalitnějších domácích surovin.
Následně si jednotlivé ingredience dával do kapes a do bedýnky s tím, že se jedná o drahé potraviny, které si odnese domů, protože se mu budou hodit na vaření a neváhal si za zástěru zastrčit i obří, skoro půlmetrovou pepřenku. Radek Kašpárek si zase utahoval z Romana Staši, že ani v polovině soutěže Masterchef netušil, proč se tam vlastně vůbec hlásil. Poté zmínil jeho několik eskapád. Opakovaně se řešilo i Foie Gras, které se v průběhu soubojů podařilo připálit také mistrům. Výsledná jídla však byla špičková.
Ochutnali jsme například pokrmy z restaurace Chateau Mcely. Ta si jako hlavní chod připravila hovězí jazyk s křenovou pěnou, bramborami v husím sádle s cibulovou marmeládou a estragonovou omáčkou za 260 korun. Restaurant U Sapíků měl jako hlavní jídlo jelení hřbet s kaštanovým pyré, marinovaným rakytníkem a ostružinovým gelem a Sauce grand veneur za 240 korun, restaurace Červený jelen si připravila dvanáct hodin pečené zauzené hovězí žebro se švestkovou BBQ omáčkou, bramborovým pyré, slaninovou marmeládou, celerem pečeným v solné krustě a nakládanou červenou cibulí za 230 korun. Z restaurace Dejvická jsme ochutnali carpaccio z tuňáka Saku s mango gazpachem, červeným pomerančem, mučenkou a bylinkovým olejem za 195 korun a nevynechali jsme ani dezerty od Myšáka. Největší frontu jsme zaznamenali na japonský Wagyu burger, který nabízela restaurace Zumami za 195 korun.
Díky dokonalé organizaci od týmů profesionálních kuchařů se na jídla čekalo pár minut i přes úctyhodnou návštěvnost.
Některé restaurace už v neděli po poledni hlásily přes tisícovku vydaných porcí od sobotního zahájení, s čímž řada přítomných evidentně nepočítala.
Na akci představili své kuchyně šéfkuchaři Marco Giampaoli – Aromi, Lukáš Pohl - Myšák, Marek Fichtner - Červený Jelen, Tomáš Černý - Dejvická 34, Jaroslav Kozdělka – Eska, Ondřej Koráb - Grandrestaurant Pupp, Marek Raditsch - Kampa Park, Martin Svatek - Mace Restaurant, David Šašek - Molo Lipno, Vladimír Vaníček – Mlýnec Ari Munandar – Sasazu, Petr Vlásek – Silq, Daniel Bureš - V Zátiší Restaurant, Petr Pastrňák - U Sapíků, Ondřej Slanina - Ginger & Fred Restaurace, Helena Fléglová - Hf Pastry Academy, Jan Štěrba - Chateau Mcely, Jaroslav Sapík - U Sapíků
Celkem se na festivalu vystřídalo přes 10.000 návštěvníků.
Vstupné bylo 590 korun (po 13:00 za 490 korun) a v neděli byly dvě vstupenky za cenu jedné.
Nova Festival chutí opět potvrdil, že Praha má milovníkům gastronomie hodně co nabídnout.