foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Hájenka v Kersku
REPORTÁŽ: Menzelovy Slavnosti sněženek patří do výkladní skříně české i slovenské kinematografie. Nejenže výrazně proslavily dílo Bohumila Hrabala, ale především nastavily tvář laskavosti v kombinaci s hereckým kumštem.
Kdo by si kdy pomyslel, v jakých rolích zde uvidí bardy Rudolfa Hrušínského, Jaromíra Hanzlíka, Libuši Šafránkovou nebo Josefa Somra, že ano? Pro fajnšmerky ještě doporučíme zaměřit se na momentky se spisovatelem Hrabalem a dvěma režiséry ve vedlejších rolích, šlo o Jiřího Krejčíka (Vyšší princip) a Františka Vláčila (Marketa Lazarová) v roli myslivce.
Je tu ovšem ještě jedna věc, která přežila dekády. Proslulá hájenka v Kersku, oficiálně zvaná jako Hájenka Kersko. PrahaIN.cz sem vyrazila na sobotní (17. května) oběd. Místo jsme znali poměrně dobře, v Kersku jsme byli častokrát, ale nikdy jsme zde nejedli. Davy lidí nás zarazily, jelikož v sobotu foukal abnormálně silný vítr a byla zima. Na druhou polovinu května až nezvyklá, ale to asi pokývá hlavou nejeden čtenář.
Nutná byla rezervace. Prostor na nás působil podobným dojmem jako kostel. Prostě síla okamžiku. Černobílé fotografie z natáčení všechno jenom umocňovaly. K tomu trofeje. Sice nejsme schopni ocenit jednotlivá zvířata, ovšem k místní atmosféře to bezesporu patří.
Protože Slavnosti sněženek známe téměř zpaměti, okamžitě jsme si vybavili hádku o přílohu. Se šípkovou? Se zelím! Však to určitě znáte. Jenom ta cena nás zarazila. Talíř hájenka (200 gramů), první doporučený pokrm, z poloviny se šípkovou a z druhé se zelím, stál 339 korun. Čtyři strávníci bez pití by tak zaplatili 1.356 korun.
Nakonec jsme vybrali zvěřinový guláš na černém pivu se špekovým knedlíkem (245 korun), brynzové halušky (199 korun) a svíčkovou (255 korun). Dodejme, že uvedený talíř byl jediný, který překročil pomyslnou hranici tří stovek. Na dračku šel rovněž smažený sýr (215 korun) a vepřový řízek (225 korun). Porce byly obrovské. Kančí gulášovka mimochodem vycházela na 89 a česnečka na 69 korun.
Pro úplnost jsme si ještě poznamenali dětský kuřecí řízek s hranolky (155 korun) a z dezertů nás zaujaly lívance (145 korun) a klasický pohár (89 korun). Obsluha byla rychlá, jídlo syté a horké, prostředí čisté.
Hájenka bezesporu patří k nejpamátnějším filmařským místům v zemi, takže se ani nedivíme, že některé částky jsou dražší než v řadě pražských pohostinství. Kde jinde taky můžeme poobědvat s pány Hrabalem a Čepkem…
Když už jsme se tak vraceli k opakovaně zmíněnému filmu, došlo nám, že jde o jeden z mála bijáků, v němž si nedokážeme vybavit jméno postavy Jaromíra Hanzlíka. A nikdo z okolo sedících ho nevěděl též. Jen pár tipéru zmínilo, že šlo o Pepina.
Ne, byl to Leli.