Šéfkuchař Marek Fichtner: Na pána od novin, který přišel do hotelu Kempinski, nezapomenu

11. 10. 202516:02
Šéfkuchař Marek Fichtner: Na pána od novin, který přišel do hotelu Kempinski, nezapomenu
foto: Albatros Media, se svolením/Šéfkuchař Marek Fichtner

ROZHOVOR: Marek Fichtner, šéfkuchař s příběhem hodným amerického snu, přináší v knize Kuchařka kořeněná životem 80 receptů inspirovaných lesem, vodou, polem i dvorkem. Server PrahaIN.cz se gastronomii věnuje dlouhodobě, a proto jsme si rozhovor s významnou osobností této scény nemohli nechat ujít. Přišla řeč i na řadu dalších témat.

Pane Fichtnere, dobrý den. Když slyším slovo šéfkuchař, vybaví se mi obvykle pokrmy, jejichž názvům často absolutně nerozumím. Vaším oblíbeným receptem je ovšem krémová česnečka s bramborovou kroketou. Čím to?

Vlastně všech osmdesát receptů, které jsem vybral, patří mezi mé oblíbené a několikrát v Červeném jelenovi uvařené. V kuchařce je několik jídel, kterým možná nerozumíte  (Tafelspitz, Crème brûlée, Kaiserschmarrn), ale česnečku jsem zařadil proto, že ji mám rád a myslím, že když se bavíme o mé kuchařce, bude to pro čtenáře lákavý recept.

Jasně. Vaše Kuchařka kořeněná životem servíruje osmdesát receptů inspirovaných lesem, vodami, zahradou a dvorkem. Mě by zajímalo, zda je člověk opravdu schopen plnohodnotně přežít z darů přírody?

Kdyby nastaly těžké časy, jaké zažívali naši předci třeba během války, tak určitě ano. Jelikož ale žijeme v době, kdy je všeho dostatek a máme se dobře, nemusím si s tím dělat starosti.

Jak dlouho by podle vás člověk zvládnul nejíst maso?

Nejsem lékař, abych to mohl odborně posoudit, ale mám kolem sebe dost vegetariánů i veganů, a většina z nich na mě působí zdravě a spokojeně. Myslím, že je důležité, aby si člověk při přechodu na tuto cestu jídelníček dobře nastavil a nahradil maso jinými potravinami.

Také se vám zdá, že je poslední roky všechno hrozně pod drobnohledem díky všelijakým průvodcům, bedekrům, soukromým hodnotitelům a podobně? Nesvazuje vám to trochu ruce za zády?

Myslím, že být dobře hodnocen v kvalitních průvodcích, obzvlášť v těch renomovaných zahraničních, které letos přicházejí na český trh, je skvělé. Týká se to ale  lokálních hodnotitelů a food blogerů. Hodnocení může hodně pomoci, ale také dost uškodit, vždy je otázka, jestli hodnocení bylo férové a objektivní.

Kdybych se chtěl učit vařit (což vzhledem k levosti nepředpokládám), čím byste mi poradil začít?

Asi bych začal tím, jak se správně zachází s nožem (smích).

Jakou političku považujete za nejvýznamnější?

65%
1%
3%
1%
28%
1%
1%
celkem hlasovalo 14404 hlasujících
Potvrďte, že nejste robot

Jste spjatý se známou restaurací Červený Jelen. Zažil jste hnidopichy, jako byl například Petr Kostka alias Don Carlos vůči Petrovi Nárožnému ve filmu Což takhle dát si špenát?

V Jelenovi vlastně ne, ale pamatuji si, že před několika lety, když jsem byl šéfkuchařem hotelu Kempinski, přijel jeden nesympatický hodnotitel z velmi čteného lokálního  magazínu. Hodnotil víc architekturu než kuchyni a měl pro mě nepochopitelné poznámky téměř ke všemu. 

Jak těžko se hledá balanc mezi výslednou cenou (hlavně myslím polední menu) a ziskem?

Najít balanc mezi cenou a ziskem je obzvlášť u poledního menu složitá disciplína. V našem okolí je spousta podniků, které tlačí cenu obědů hodně dolů, ale to se vždy musí projevit na kvalitě surovin, pokud to samozřejmě nechcete dotovat z vlastní kapsy. Pro mě je klíčové vařit z kvalitních surovin, které bych sám chtěl jíst. To je zásada, které se držím. Proto je pro mě sestavování poledního menu náročné, ale zvládnutelné, jde jen o to najít správný kompromis, aniž bychom slevovali z kvality.

Bez jaké zeleniny si neumíte představit vařit?

Cibule, česnek a moje nejoblíbenější zelenina, bílý chřest.

Jakou radu svých učitelů si dodnes pamatujete?

Poslouchej, uč se a nepovyšuj se…

Jak lehko či těžko se shání posily do kolektivu?

To je peklo…

Ve vaší knize jsem viděl například smažené sýrové knedlíčky nebo rozloženou bramboračku s klouzky. Smekám před chutěmi i fotografem. Kolikrát musíte daný pokrm připravit, aby vypadal, jak v knize vypadá?

Co teď řeknu mi nebudete věřit.

Budu.

Každé pondělí dopoledne fotí náš skvělý fotograf Martin celé polední menu pro sociální sítě a web. Velká část snímků, které jsou v kuchařce, vznikla právě takto, protože se mi líbí. A tak, jak jsou nafocené, tak jdou i hostům.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných