Semifinalista Masterchefa „skončil“ v Holešovické tržnici

28. 04. 202415:57
Semifinalista Masterchefa „skončil“ v Holešovické tržnici
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Pastrami pop-up v Holešovické tržnici

REPORTÁŽ: Ve čtvrtek 25. dubna provoněla Holešovickou tržnici vůně pastrami. Rumunskou delikatesu, kterou ale proslavila hlavně americká kuchyně, bylo možné ochutnat v různých verzích v podobě sendvičů, burgerů nebo například tacos. Svou verzi podával i semifinalista soutěže Masterchef Česko 2020 Pavel Berky.

Pastrami je označení pro vyzrálé, nejčastěji hovězí maso, které je naložené ve směsi koření a následně tepelně opracované kouřem a vařením. Jde o tenké plátky, které se používají do sendvičů, burgerů nebo třeba salátů. Toto jídlo je oblíbené hlavně v USA, kam ho přivezli židovští přistěhovalci z Rumunska.

Různé variace pokrmu nabídlo v Holešovické tržnici asi deset stánků. Ve čtvrtek 25. dubna se uskutečnil už druhý ročník akce s názvem Pastrami pop-up, která představila různé pražské restaurace zabývající se přípravou masa na tento způsob. I přes poněkud vyšší cenu sendvičů byl o nevšední kulinářský zážitek poměrně zájem.

pastramiNabídka jednoho ze stánků. Foto: redakce PrahaIN.cz

Trh byl menší, nabídl ale velkou variaci pastrami

Do tržnice jsme dorazili po páté hodině odpoledne a už z dálky jsme zaznamenali vůni podávaných pokrmů. Na první pohled šlo o akci menšího rozsahu, protože stánků bylo asi jen deset. Zato všechny podávaly pastrami na velice rozdílné způsoby. K tomu jeden stánek s pivem z řemeslného pivovaru, jeden s koktejly a jeden s dezertem v podobě sladkých tvarohových koblížků.

V nabídce nás zaujalo například argentinské pastrami. Za 250 korun nabízelo hovězí argentinské maso s chimichurri v bagetě. Pastrami burger ve vedlejším stánku pak za stejnou cenu obsahoval pastrami, cheddar, sušené rajče, dresing, jalapeňos, křenovou majonézu a BBQ. O něco dražší byl Ray Ben sendvič na grilovaném žitném chlebu. Za 350 korun kombinoval pastrami, ementál, kyselé zelí, ruský dresing a nakládané okurky.

Nevšední chutě i tajemná meníčka

Další nevšední chutě nabízelo pastrami v chlebu s fetou, tzatziky a rajčaty za 275 korun nebo zapečené pastrami v chlebu s cheddarem, pico de gallo a koriandrovou majonézou za stejnou cenu. Rovné dvě stovky stál "slaw pastrami burger" s coleslawem, okurkou, medovým BBQ, pastrami a smaženou cibulkou.

Zdaleka nejdražší položkou festivalu bylo pastrami za 385 korun. Co konkrétně bylo jeho obsahem, o tom tabule na stánku mlčela. Tajemnost v kombinaci s vysokou cenou za jídlo ale nebyla dle našeho pozorování zcela ideální volbou. Stánek lákal zdaleka nejméně zájemců.

BerkyPavel Berky při přípravě sendviče. Foto: redakce PrahaIN.cz

Pavel Berky nabídl jedinou položku. Přípravu si očividně užíval

Naopak poměrně velký zájem přitahoval stánek finalisty soutěže Masterchef Česko 2020, Pavla Berkyho. Na menu měl jedinou položku, pastrami sedvič z uzené hovězí hrudi na semolinovém chlebu s nakládanou cibulí, jalapeňos, vyzrálým cheddarem a omáčkou z hovězího vývaru, hořčice a hnědého másla za 350 korun. Jednotlivé porce Pavel Berky sám pečlivě připravoval přímo před zraky zákazníků a nezapomněl současně ani konverzovat.

Ochutnali jsme nakonec jeden z burgerů a jeden zapečený sendvič. Obě jídla byla vynikající a za vyšší cenu dle našeho názoru stála. Po tom nejdražším jsme ale, asi jako většina návštěvníků, nesáhli. V našich končinách je pastrami nepříliš známou surovinou a kladně tak hodnotíme i to, že festival ji snad dostává do povědomí Pražanů. Kromě toho jsme měli možnost poznat některé zajímavé pražské podniky.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných

Diskuse

DOPORUČUJEME

(součástí bloku jsou reklamní sdělení, která nejsou redakčního charakteru)

Kam dál?