foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Grilovaná zelenina může zpestřit jídelníček
Ke konci roku se většina z nás těší na dva výjimečné večery, které jsou zkrátka diametrálně odlišné od ostatních, pomineme-li samozřejmě soukromé oslavy. Jedním z nich je Štědrý den, druhým potom Silvestr a s ním spojená sounáležitost v rámci oslav příchodu nového roku. Zajímalo nás tedy, jaký program nabízejí svým hostům prestižní pražské hotely a restaurace, stejně jako klasické hospody nižší kategorie.
Ti, kdo se rozhodnou trávit poslední den v roce v srdci Starého Města, konkrétně v Hotelu Hilton Prague Old Town, mohou očekávat gastronomický zážitek v podobě inovativní mezinárodní i české kuchyně. Tamní restaurace Zinc nabízí za 2 900 korun neomezenou konzumaci ze svátečního bufetu, welcome drink, šampaňské na přípitek a živou hudbu. Děti od 11 do 18 let mají cenu sníženou na 2 000 korun, děti od 3 do 10 let pak na 1 000 korun.
V sedmém patře Tančícího domu sídlí restaurace Ginger & Fred, která nabízí nevšední výhled na Pražský hrad a Hradčany. Také tam na silvestrovské večeři rozhodně šetřit nebudou. „V průběhu večera bude servírováno několikachodové menu, které zahrnuje například maki rolku plněnou tuňákem, tartar z mušlí sv. Jakuba s marinovanou čočkou v jarním těstě, hráškovým pyré, kaviárem a lanýžovým chlebem, jako polévku jsme zvolili krém z kandovaných kaštanů s vaječnou omeletou, králičími ledvinkami a mléčnou pěnou,“ říká Barbora Pytlová z restaurace Ginger & Fred.
Psali jsme
Kvůli zdražování vstupních nákladů musejí fastfoody zvedat ceny svých pokrmů. Burger pod 30 korun si v Mcdonald’s už nedáme. S cenami navíc…
Dále dodává, že hlavním chodem letos bude pomalu pečená telecí svíčková, suflé z foie gras se švestkovým gelem, smaženým bramborovým nokem a telecí omáčkou. To vše se bude zapíjet toskánským vínem Nobile di Montepulciano. O půlnoci si pak hosté připijí Pommery brut Royal. No a na kolik taková hostina vlastně vyjde? Silvestrovské menu se letos podává za 3 990 korun. Možností je také objednat si vinné párování, které stojí 1 990 korun.
Silvestrovské veselí v Restauraci Obecní dům bude probíhat ve dvou fázích. Od 11 do 15 hodin hosté za strávené chvíle zaplatí 1 990 korun, od 19 do 1 hodiny ranní pak 2 490 korun. Podávat se bude třeba dušená kančí kýta s iberským špekem a šípkovou omáčkou, filírované vepřové kolínko pečené na černém pivu, konfitované králičí stehno se slaninou, česnekem a špenátem, ale také výběr vepřových a kuřecích řízků či grilovaný candát.
Česká kuchyně nebo italská?
Nádherný pohled na Prahu nabízí také česká restaurace Kuchyň, jež se nachází v těsné blízkosti Pražského hradu. Tam se bude na Silvestra servírovat z šesti připravených chodů. Jaká jídla na vás čekají? Tak třeba hovězí tatarák s topinkami a česnekovým pyré, pečená řepa s čerstvým tvarohem a vlašskými ořechy, kapří salát s kořenovou zeleninou, smetanou a koprem nebo také dančí carpaccio s rakytníkem, aronií a řeřichou či paštika z husích jater s malinovou marmeládou a řeřichou.
Restaurace Kuchyň nabízí skvostný výhled na Prahu. Foto: Kuchyň
Také vyhlášená italská restaurace Casa De Carli se může pochlubit speciální silvestrovskou nabídkou. „Pro naše hosty připravujeme například gratinovaného humra, carpaccio z finského hovězího, uzeného úhoře s bramborovým krémem, carnaroli rizoto se sicilskými červenými krevetami, ale také restovanou kambalu nebo telecí svíčkovou na šalvějovém másle,“ láká návštěvníky manažerka restaurace Lenka Hermanová. Silvestrovský večírek bude stát 3 945 korun, v ceně je zahrnut i drink na přivítanou.
Hotel Corinthia Prague, konkrétně jeho restaurace Let's Eat chystá na Silvestra večeři formou švédských stolů. Mezi hlavními chody najdeme například pečenou kachnu, grilovanou rybu mahi-mahi, dušené telecí či casserole z lilku a cukety. Nabídka polévek pak skýtá krémovou z kořenové zeleniny a také tradiční gulášovou. Za návštěvu tohoto podniku zaplatíte1 790 korun, děti od 6 do 12 let pak 900 korun.
Otravná opatření
Ne všechny pražské podniky pochopitelně chystají speciální silvestrovský program. Pokud tedy nechcete tolik provětrat svoji peněženku, můžete strávit poslední den roku například v některé z restaurací nižších cenových skupin.
Restaurace Želivárna na Vinohradech nabídne v rámci denního menu například zelňačku za 36 korun, vepřovou kotletu za 159 korun či hovězí na slanině nebo zapečené kuřecí prso za zhruba 140 korun. „Žádný program na Silvestra nechystáme. U nás bude probíhat běžný provoz, který bude bohužel kvůli novým opatřením do jisté míry omezen,“ stěžuje si tamní číšník.
V Restauraci Želivárna proběhne na Silvestra zcela běžný provoz. Foto: Martin Vávra, PrahaIN.cz
V podobném duchu hovořil i výčepní restaurace na Vinohradské ulici U Sládečků. „Nebudeme dělat žádný silvestrovský program. Platí tedy zcela standardní provoz. Ta opatření se stále mění a pochopitelně nám to komplikuje situaci,“ vysvětluje své rozhořčení.

Hospodští U Sládečků jsou už z protiepidemických opatření dost nešťastní. Foto: Martin Vávra, PrahaIN.cz
Psali jsme
Každý hledá způsob, jak se zbavit kil, která nás zatížila o vánočních svátcích. Jedním ze způsobů je Noční tříkrálový orienťák, který pořádá 6.…