Školní jídelny v Praze 1 zažívají kulinářskou extázi. A děti jsou u vytržení

08. 11. 202310:10
Školní jídelny v Praze 1 zažívají kulinářskou extázi. A děti jsou u vytržení
foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Mořské plody

Risotto frutti di mare. Zuppa con lenticchie rosse. Dvě jídla, která si každý může dopřát ve specializovaných restauracích prakticky po celém světě. Vedení radnice Prahy 1 se však rozhodlo pro výjimečný počin.

Svým žákům tyto pochoutky nabídlo v klasických jídelnách.

Italská jídla z čerstvých surovin zde připravuje renomovaný kuchař Michal Knápek od 6. listopadu. Knápek mimochodem působí už dvacet let v italských restauracích a nyní můžete ochutnat jeho speciality v restauraci L’Osteria na Národní třídě.

„Po celý týden si budou moci naši žáci pochutnat na nejrůznějších mezinárodních specialitách,“ řekla redakci PrahaIN.cz projektová manažerka Praha 1 Petra Pekařová. 

V nabídce jsou také jídla z Gruzie, Polska, Švédska, Ukrajiny, Indie, Maďarka, Slovenska, Belgie, Thajska, Rakouska nebo Francie.

Nabídka jídel ve školních jídelnách po celé Praze 1 je navíc určená i pro veřejnost, a to nejen v tomto týdnu. „Pochutnat si můžete přijít mezi 11:00 a 11:30 hodin,“ doplnila Pekařová.

Oči i břicho žasnou

Nápad představit mezinárodní kuchyni ve zcela netypickém prostředí přitom vznikl teprve nedávno. „Pan místostarosta Bodeček k věci uvedl, že myšlenka vznikla v přípravném týdnu na konci srpna, myšlena je příprava na začátek školního roku,“ přiblížila za radnici pro PrahaIN.cz Karolína Šnejdarová, vedoucí oddělení vnějších vztahů.

„Často se prezentují školky a školy. Až v závěsu jsou školní jídelny, které jsou důležitým prvkem v rámci soustavy školských zařízení. Uvedeného tématu se chytili rodiče a ředitelka jedné ze školních jídelen. Postupně se do projektu přidaly všechny školní jídelny Prahy 1,“ vysvětlila dále Karolína Šnejdarová.

Projekt se podle radnice těší nadšení především ze strany dětí. „Očekáváme, že by také mohl stoupnout počet strávníků mimo žáky daných škol,“ věří radnice v centru hlavního města.

Její slova se podařilo ověřit velmi rychle. „Fantazie, dcera o tom přímo básní,“ řekla nám v úterý Jana Kleinová, jejíž dvě školní děti jsou místními strávníky.

A na čem si mimo jiné pochutnala? Fusili con prosciutto cotto e piselli, tedy těstoviny, šunka, hrášek, smetana a sýr Grana Padano.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných