Speciální večer, speciální cena, řekly si restaurace u valentýnského menu

11. 02. 202519:10
Speciální večer, speciální cena, řekly si restaurace u valentýnského menu
foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Degustační jídlo na Gastrofestu v podání restaurace Červený Jelen

Valentýn, tedy svátek zamilovaných, slaví každoročně řada Čechů. Velké množství z nich přitom vyráží do restaurací, které se každoročně snaží pomocí speciálních valentýnských menu překvapit a navodit tu správnou romantickou atmosféru. Podívali jsme se, co se bude v pražských restauracích podávat, i na kolik to zamilované dvojice vyjde.

Valentýnská večeře by měla být speciální, což si uvědomuje i většina restauratérů. Každoročně se ti nejlepší předhánějí v tom, kdo zájemcům nabídne zajímavější a speciálnější pochoutky, které jsou mnohdy k dostání pouze jediný den v roce. Letos tento den, 14. únor, připadl na pátek, a proto se v některých restauracích rozhodli prodloužit akci na celý víkend.

Z vyhlášených pražských restaurací nabídnou valentýnské menu například Café Imperial, Červený jelen, Portfolio restaurant nebo Spojka Karlín. Naopak smůlu budou mít již tradičně zájemci o pokrmy Radka Kašpárka, ani jedna z jeho pražských restaurací totiž valentýnské menu nenabídne. Také restaurace U Matěje Jana Punčocháře zatím, co se týče valentýnského menu, mlčí.

Ceny za speciální valentýnské pochutiny začínají v „lepších“ pražských restauracích zhruba na tisícikoruně pro jednoho strávníka. Vyšplhat se však mohou i na téměř 4 tisíce. Nejčastěji se letos v jídelních lístcích objevují ryby, mořské plody, steaky nebo tatarák.

U Pohlreicha vyjde menu pro dva na 2,5 tisíce

Celý víkend od 14. až do 16. února nabídne speciální valentýnské pokrmy Zdeněk Pohlreich ve své restauraci Café Imperial. Jako předkrm bude servírovat tatar z tuňáka s pošírovaným křepelčím vejcem, kaviárem a ciabatta chipsem za 285 korun. Hlavním chodem bude treska skrei s pažitkovou omáčkou, hráškem, slaninou a lanýžovou bramborovou kaší za 599 korun a jako sladkou tečku bude Pohlreich podávat valentýnské srdce s mousse z šampaňského za 225 korun. K tomu bude možné si vychutnat francouzské víno Crémant de loire, deci za 179 korun. Pokud tedy Café Imperial navštíví dvojice, která si bude chtít vychutnat celé tříchodové menu a každý si objedná sklenici vína, za večeři zaplatí 2.576 korun.

Na romantický gastronomický zážitek zve Spojka Karlín. Speciální menu pro zamilované nabídne od 14. do 16. února. Sestává z tartaletky s variací tataráčků za 290 korun, wellingtonu z dančího hřbetu s celerovým pyré a zvěřinovým demi glace za 590 korun a valentýnského srdce z linecké sušenky, jahod, smetanovo-vanilkové pěny a bílé čokolády za 155 korun. Dvojici tak návštěva vyjde na 2 tisíce korun, ovšem bez nápojů.

V Portfoliu nechá pár téměř 8 tisíc

Nezapomenutelný zážitek slibuje také restaurace Portfolio, která se nachází v Lannově Paláci v Praze 1. Podávat se bude pouze 14. února večer. Hosté se mohou těšit na šestichodové menu obsahující amuse bouche, tataki ze žlutoplutvého tuňáka, wagyu hovězí pupek, ravilu s argentýnskými krevetami a ricottou, telecí svíčkovou a na závěr čokoládovou ganache.

Cena za menu je 2.690 korun na osobu. V případě zájmu o vinné párování si každý strávník připlatí dalších 1.290 korun. Dohromady i s vínem tedy dvojice zaplatí téměř 8 tisíc korun.

Fichtner naservíruje lanýže, mušle či tresku

Restaurace Červený jelen bude svatého Valentýna slavit čtyřchodovým menu s digestivem i kávou. Podávat se bude španělské víno Cava Anna de Codorníu a portugalské dezertní víno Graham's late bottled vintage porto 2019. Jako amuse bouche bude možné ochutnat ústřice a dále bude šéfkuchař Marek Fichtner podávat lanýžový mousse s bramborovou pěnou, mušle svatého Jakuba a červenou krevetu s risottem a dále stařený hovězí sirlion nebo zimní tresku Skrei. Večer zakončí lískooříškové parfait a Nespresso Congo organic. Restaurace slibuje také malé překvapení na závěr. Degustační menu jako celek stojí 1.990 korun pro jednoho, takže necelé 4 tisíce pro dvojici.

Večeře v krápníkové jeskyni vyjde na 8 tisíc

Přímo na Václavském náměstí sídlí Triton restaurant, která zve na zážitkovou gastronomii v krápníkové jeskyni. Také zde si pro hosty připravili speciální valentýnské menu, které se bude podávat pouze 14. února. Šest chodů doplní živá hra na piano. Podávat se budou ústřice, foie gras, treska, lanýž, perlička a malinový dezert s maracujou a čokoládou.

Šestichodové menu v základu vychází na 2.390 korun za strávníka. V případě zájmu o menu včetně vinného párování, digestiv a kávy nebo čaje je cena 3.954 korun. Pokud by tedy dvojice chtěla ochutnat vše, zaplatí téměř 8 tisíc korun.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných