foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Pivo, ilustrační obrázek
Češi na pivo nezanevřeli ani po velkém útlumu trhu způsobeném pandemií a lockdowny. V loňském roce se do hospod vrátili a spotřeba piva v celé zemi vzrostla. Bohužel současně vzrostla ale i jeho cena.
Spotřeba piva roste podle dat společnosti SharpGrid ve všech zařízeních, jakými jsou hospody, bary nebo kavárny, a to ve všech regionech České republiky.
Spotřeba takzvaného tekutého chleba vzrostla v posledních třech měsících loňského roku meziročně asi o 39 procent. Oproti 845.198 hektolitrům v roce 2021 se v říjnu, listopadu a prosinci roku 2022 vypilo po hospodách celkem 1.175.055 hektolitrů.
Za tak velkým meziročním nárůstem je samozřejmě pandemie, která na konci roku 2021 uzavírala podniky už ve 22 hodin a zakázány byly také hromadné akce jako vánoční trhy, večírky a podobně. Čísla se tak pomalu vrací na předcovidový standard.
Se spotřebou roste i cena
Kromě spotřeby ale roste také cena oblíbeného nápoje. Ještě loni zaplatili spotřebitelé v průměru 47 korun za půllitr. Dnes už je to 52 korun. Meziročně tak cena vzrostla asi o 11 procent.
Pivo je průměrně nejdražší v kavárnách, cukrárnách, vinárnách a bistrech, kde stojí půllitr shodně asi 58 korun. Je to hlavně z důvodu, že se nejedná o zařízení ke konzumaci piva přímo určená, což je vyváženo vyšší cenou. Naopak nejméně, asi 48 korun, stojí pivo v hospodách.
Nejvíce si meziročně připlatí konzumenti v Pardubickém kraji, asi o 13 procent. Druhou a třetí příčku pak obsadily kraje Jihomoravský a Karlovarský se shodným růstem cen o 12 procent.
Psali jsme
Po dvou letech se provozovatelé gastro podniků konečně dočkali docela normální sezóny. Začátek loňského roku sice ještě restrikce spojené…
Nejvíce pijí Středočeši, nejméně pak Zlíňané
Ani to ale Čechy nezastavilo a do hospod a restaurací se vracejí. Nejvyšší nárůst spotřeby piva zaznamenali hostinští ve Středočeském kraji, a to o 53 procent. Následoval kraj Jihočeský se 48 procenty a Ústecký se 42 procenty.
Na opačné straně žebříčku pak stojí kraj Zlínský, kde se loni vytočilo jen o 20 procent piva více, než v roce předchozím.
Praha se umístila asi uprostřed. Na její spotřebě, která je na jednoho obyvatele nejvyšší ze všech krajů, se totiž výrazně podepisují kromě místních také turisté. Za poslední tři měsíce loňského roku tak vypil každý Pražan v průměru 4,9 půllitrů piva. Například v pivem vyhlášené Plzni to bylo pouze 3,8 půllitru.
Češi jsou už 30 let "Best in pivo"
Česká republika se dlouhodobě drží na přední příčce spotřeby piva v přepočtu na jednoho obyvatele. Žebříčku drtivě kralujeme v kuse už 30 let. V roce 2020 vypil každý Čech 181 litrů piva. Takové číslo může závidět i na druhém místě umístěné Rakousko, se svojí spotřebou 97 litrů na obyvatele.
Nejoblíbenějším druhem je dlouhodobě klasický ležák, tedy jedenácti nebo dvanáctistupňové spodně kvašené pivo. V tuzemské produkci tvoří ležáky asi 55 procent a jejich výčepní podíl je asi 42 procent. Na popularitě získávají také nealkoholická piva a takzvané beer mixy. Těch se v Česku vyrábí asi 2 miliony hektolitrů.