foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Zdeněk Pohlreich
Štědrovečerní večeře už není nutně spojená pouze s domácím prostředím, mnoho lidí si ji vyrazí užít i do restauračních zařízení. Cizinci, kteří pobývají v hotelech, ani jinou možnost nemají. PrahaIN.cz se podívala na více než desítku restaurací, které štědrovečerní menu nabízí.
Každý rok na večeři do restaurace vyráží také Milan Havlíček z pražských Hájů. „Jsme s manželkou sami, dokud nemáme děti, rádi jdeme večer do restaurace. Doma máme naklizeno, nazdobeno, dáme si venku kapra se salátem a doma si jen rozbalíme dárky. Opadne veškerý stres. S dětmi to samozřejmě bude jiné,“ říká redakci.
PrahaIN.cz obvolala zhruba třicet podniků po celé Praze, více než polovina z nich nám sdělila, že na Štědrý den mají zavřeno. Lidi prý nechodí, mít otevřeno se jim nevyplatí a sehnat personál, kterému by nevadilo být 24. prosince večer v práci, prý také není jednoduché.
„Všichni chtějí být večer s rodinou a já si nemůžu dovolit příplatky, aby se jim to vyplatilo. Také myslím, že by lidé ani nepřišli, nejsou na to zvyklí,“ líčí provozní jedné malé restaurace na okraji metropole.
Restaurace, které mají otevřeno, jsou většinou v centru Prahy. Zájem je prý obrovský, některé hlásí jen posledních pár míst. Většinu rezervací přijímají od párů a cizinců, ale také jednotlivců, kteří nechtějí být na Štědrý večer sami doma.
Psali jsme
Na štědrovečerní tabuli patří ryba. Ne každému ale chutná kapr, ten je sice stále nejčastější rybou, kterou v období Vánoc konzumujeme,…
Například Restaurace Talíř na Václavském náměstí má na Štědrý den otevřeno až do půl desáté večer. Slavnostní menu si lze vybrat ze speciálního jídelního lístku. Jako předkrm nabízí houbového kubu s kachním prsíčkem za 325 korun, rybí polévka vyjde na 95 korun a smažený kapr s bramborovým salátem stojí 315 korun. Kdo by neměl rád kapra, může zvolit třeba pečenou krůtu s mandlovou nádivkou za 380 korun nebo zaječí kýtu se šípkovou omáčkou za 410 korun.
Restaurace CODA na Malé Straně nabízí 24. prosince jen vánoční degustační menu za cenu 4.800 korun pro jednu osobu, kdo by měl zájem o vinné párování, musí doplatit dalších 1.800 korun. Hosté ochutnají kapří mlíčí s fenyklovým sabayonem, foie gras terinu, krém z ráčků, kuba kroketu, filátko z jesetera, telecí řízek a jako dezert bude šípkový sorbet a tradiční povidlové taštičky.
Tradiční i netradiční menu
Otevřeno má také Restaurace U Zpěváčků z Prahy 1, kde nabízí i rozvoz štědrovečerní večeře přímo domů. Vybrat lze z celého menu, které nabízí zejména tradiční vánoční pokrmy. Smažený kapr s domácím bramborovým salátem vyjde na 299 korun, telecí řízek s bramborovým salátem stojí 421 korun, losos pečený na másle s bramborovou kaší vyjde na 398 korun, objednat lze také vinnou klobásu s bramborovou kaší za 299 korun.
Na Štědrý den má otevřeno i Pohlreichův Imperial a o přemrštěných cenách se vzhledem k vysoké úrovni podniku hovořit nedá. Jako předkrm se podávají smažení šneci v celerovém pyré za 255 korun, následuje rybí polévka za 165 korun, jako hlavní chod není kapr, ale smažený candát s bramborovým salátem a křenem za 565 korun, kdo nejí ryby, může si dát houbového kubu s lanýžovou omáčkou a restovanými foie gras za 495 korun.
Podnik Červený jelen v Hybernské má otevřeno až do deseti hodin večer a láká na „štamprli“ vaječňáku. Menu pro jednu osobu vyjde na 1.490 korun a servíruje se menu, ve kterém hosté najdou celou řadu degustačních porcí, které jsou rozděleny na předkrmy, hlavní chody a dezerty. Na tradiční vánoční jídlo zde ale můžeme zapomenout. Podává se například hovězí tatarák, kachní paštika, pečené brambory s čedarem nebo halloumi sýr či vepřová krkovice.
Gastronomickou štědrovečerní večeři podávají také v restauraci U Modré kachničky na Malé Straně. Cena za jednu osobu je 3.790 korun a menu je předem dané. Hosté se mohou těšit například na rolku z uzeného lososa, grilované kachní prso, pečeného candáta či trubičku s makovým krémem. K celému menu lze dokoupit vinné párování za 750 korun.